- Het Stoere Mannen taboe - 19 september 2024
- Waarom zou reclame irritant moeten zijn? - 12 september 2024
- De leukste vakantie: kamperen, caravan of hotel? - 29 augustus 2024
Ik mag gerust zeggen dat mijn cv nogal uitgebreid is. Ik heb van alles gedaan, in allerlei branches, op allerlei niveaus. Een vorige werkgever heeft me ooit verbaasd gezegd: “Jouw cv lijkt wel een spannend jongensboek!” Iets wat ik mijn hele leven veel heb gedaan, is werk zoeken via het uitzendbureau. Sterker nog: mijn huidige baan heb ik ook via een uitzendbureau gevonden.
Veel mensen denken nog steeds dat je bij een uitzendbureau vooral tijdelijke of flexibele baantjes kunt vinden, maar dat is echt niet waar! Ook is het niet alleen voor jonge mensen, of voor mensen zonder opleiding. Laat me je even uitleggen waarom steeds meer bedrijven hun medewerkers zoeken via een uitzendbureau.
Steengoede baan
Een goede nieuwe medewerker vinden is voor de meeste bedrijven best een uitdaging. Bouwbedrijf Steengoed is misschien erg goed in het bouwen van huizen, maar hoe bekend zijn ze met de arbeidsmarkt? Dat is namelijk een heel ander verhaal dan gewoon steengoede huizen bouwen!
Je moet een goede vacature kunnen opstellen, alle brieven en mails van sollicitanten uitpluizen, een selectie maken, mensen uitnodigen, gesprekken voeren en dan iemand kiezen. Maar die gekozen kandidaat kan niet zomaar meteen beginnen. Misschien krijgt hij eerst een introductie of een onboarding-programma, trainingen, of hij moet worden ingewerkt. Dan begint het meestal met een proeftijd van een maand, en dan is het maar hopen dat er een klik is en dat er een goede keuze is gemaakt. Dat hele traject kost zo’n bedrijf dus sowieso veel tijd en geld, en dan moeten ze nog maar afwachten hoe het uitpakt.
Doen waar je goed in bent
Het is dus logisch dat bouwbedrijf Steengoed liever alleen goede kandidaten krijgt om uit te kiezen. Dan is de kans immers het grootst dat er een goed match uitkomt. En dat is precies waar een uitzendbureau heel goed in is: goede kandidaten vinden. Je kunt je misschien voorstellen dat bouwbedrijf Steengoed daar best wel wat geld voor over heeft! Kunnen zij lekker door met waar zij goed in zijn: steengoede huizen bouwen.
Conclusie: werk zoeken via een uitzendbureau is een prima idee, zowel voor bedrijven als voor jou!
Tips: hoe kies je een uitzendbureau?
Net zoals een bedrijf een uitzendbureau zal zoeken dat de juiste mensen voor hen kan vinden, is het voor jou zaak om een uitzendbureau te vinden dat de juiste baan voor jou kan vinden. Niet alle uitzendbureaus zijn hetzelfde! Hier volgen een paar tips bij het kiezen van het juiste uitzendbureau:
1. Bekijk het vacatureaanbod
Vaak zijn uitzendbureaus gespecialiseerd in bepaalde sectoren zoals techniek, gezondheidszorg of administratie. Bekijk dus goed of de vacatures die ze hebben, aansluiten bij jou interesses. Maar: laat je er niet door afschrikken! Ieder uitzendbureau krijgt wel eens een vacature waarvan ze denken: wat moeten we daar nou weer mee? Als dat nou nét is waar jij naar op zoek bent, dan is de kans groot dat ze jou eropaf zullen sturen.
Ik heb wel ooit een hele leuke kantoorbaan gekregen via een uitzendbureau dat gespecialiseerd was in productiemedewerkers: toen ze die vacature kregen, was ik simpelweg de enige kandidaat!
2. Wees duidelijk over je verwachtingen
Het is belangrijk om vanaf het begin duidelijk te zijn over wat je zoekt in een baan. Geef duidelijk aan wat voor soort werk je zoekt, of je een baan in de buurt zoekt, wat je maximale reistijd is, je gewenste salaris en werktijden. Hoe specifieker je bent, hoe beter het uitzendbureau je kan helpen bij het vinden van een passende positie. Geef echter ook duidelijk aan op welke gebieden je wel wat flexibeler kunt zijn, en wat echt harde eisen zijn.
3. Zorg voor een up-to-date cv
Als je het uitzendbureau binnenstapt, zorg er dan voor dat je een net, up-to-date cv op tafel kunt leggen, dat al je relevante ervaring en vaardigheden bevat. De “regel” is dat je cv op één blaadje moet passen, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Mijn eigen cv is 4 bladzijden lang en wordt eigenlijk altijd erg positief ontvangen. Waar ik vooral op let, is dat het niet te “standaard” is. Een beetje persoonlijkheid in je cv stoppen zorgt ervoor dat je opvalt!
Realiseer je, dat het uitzendbureau gespecialiseerd is in het doorspitten van cv’s: als je daar uitspringt dan wordt je in ieder geval nooit vergeten. De kans is groot dat ze vervolgens aan je vragen om je cv in te korten voordat ze het naar bedrijven gaan sturen, maar hé: dan sta je wél al op hun radar.
4. Op gesprek bij het uitzendbureau
Als je je gaat inschrijven bij een uitzendbureau, bereid je dan voor alsof het een sollicitatie is. Zorg dat je er netjes verzorgd uitziet, ben beleefd en zo charmant als je kunt, probeer je voor te bereiden op veelgestelde vragen en vooal: ben jezelf en vertel geen onzin. Doe je niet mooier of anders voor dan je bent! Als het uitzendbureau met een verkeerd van jou aan de slag gaat en je wordt ergens voorgesteld, je mag op gesprek, je wordt gekozen en ingewerkt wordt en na de proeftijd blijkt dat je daar helemaal niet past, dan heeft het jou óók een maand gekost die je nooit meer terugkrijgt.
5. Ben flexibel & nieuwsgierig
Flexibiliteit kan een groot voordeel zijn bij het zoeken naar werk via een uitzendbureau. Als je bereid bent om verschillende soorten werk te doen of op verschillende locaties te werken, vergroot je niet alleen je kansen op een snelle match: je kunt ook zomaar eens aangenaam verrast worden door een baan waar je nooit zelf aan gedacht zou hebben. Sta dus altijd open voor voorstellen!
6. Begrijp de spelregels
Zorg ervoor dat je begrijpt wat er van je wordt verwacht, wat je rechten zijn en wat de betalingsvoorwaarden zijn. Ben niet bang om vragen te stellen: het gaat tenslotte om jouw toekomst. Daarbij, als je vragen durft te stellen wordt dat gezien als een teken van interesse en motivatie. Zomaar weer een pluspuntje gescoord!
7. Houd contact met je uitzendbureau
Neem regelmatig contact op met het uitzendbureau. Dit laat zien dat je gemotiveerd bent en serieus bent over het vinden van werk. Het zorgt er ook voor dat ze aan je blijven denken. Zelfs als je al aan het werk bent, is het zinvol om af en toe eens even te schakelen: zo blijf je op de hoogte van eventuele nieuwe vacatures en vaak kun je ook wel wat te weten komen over hoe je huidige opdrachtgever op de langere termijn met je verder wil.
8. Blijf rondkijken!
Een uitzendbureau is niet heilig. Ga dus na je inschrijving niet achteroverhangen en wachten op een baan. Blijf netwerken: praat met vrienden, familie en voormalige collega’s om te zien of zij je kunnen helpen bij het vinden van een baan. Soms kunnen persoonlijke aanbevelingen je helpen om sneller een baan te vinden. Kijk op vacaturesites, lees kranten; blijf altijd bezig! Dat houd je actief en gemotiveerd.
Heb je vragen over het zoeken naar werk via een uitzendbureau? Of wil je meer weten over een bepaald aspect van dit proces? Laat het me weten; als iemand er veel ervaring mee heeft, ben ik het!
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
No Comments