Persoonlijk

De leukste vakantie: kamperen, caravan of hotel?

Kamperen of Hotel?
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Het blijft een discussie die regelmatig terugkomt: wat is nou de leukste vakantie? Is het de luxe van een hotel of de gezelligheid van kamperen op de camping? En ga je dan voor een stacaravan of voor de ultieme kampeerervaring: het tentje? Natuurlijk is voor alles wat te zeggen, want iedereen heeft nou eenmaal zijn eigen voorkeuren, behoeften en wensen. Ik heb alle vormen inmiddels ruimschoots verkend en deel graag mijn eigen conclusie met jullie!

Kamperen met Ons Bultje

Toen ik nog een klein mannetje was, gingen we met onze ouders altijd op vakantie met de caravan. Nou ja; “caravan”… Het was zo ongeveer het kleinste caravannetje dat er bestond en op de achterkant prijkte dan ook liefkozend in zwarte plakletters: “Ons Bultje”. Het was klein en bevatte weinig meer dan een slaapplaats, een twee-pits gasstelletje, een klein kacheltje en een zitje voor krap vier personen. Toch hebben we van weinig investeringen zóveel plezier gehad als van Ons Bultje!

Ik denk dat ik tussen de vijftien en twintig vakanties met Ons Bultje (en mijn ouders) heb meegemaakt. Naar Frankrijk, Nederland, Hongarije en tenslotte Spanje, waar we allemaal meteen verliefd op werden. Toen we terechtkwamen op camping El Molino in het prachtige l’Estartit, was onze perfecte vakantiebestemming gevonden.

Van de caravan naar de tent

Toen mijn broer en ik wat groter werden, was het zelfgemaakte stapelbedje in de caravan niet meer zo’n veilig idee. We verhuisden eerst een jaartje naar de voortent en toen naar ons eigen tentje. Het Echte Kamperen! Natuurlijk schoven we ’s ochtends wel aan bij het ontbijtje dat ons pap voor ons klaarmaakte in de caravan.

Zo heb ik heel relaxt mogen wennen aan het kamperen in een klein ‘puptentje’. Dat heb ik gedaan tot ik een eindje in de twintig was en ik ergens in de aanbieding een tent kon komen met twee dubbele slaapcabines en een zitgedeelte. Eindelijk een klein beetje luxe! Mijn advies aan beginnende kampeerders: neem een royale tent. Als je met zijn tweeën bent is een puptentje ’s nachts misschien wel heel gezellig, maar als je op je gemak even wil omkleden, of het regent een middagje dan vecht je elkaar binnen de kortste keren de tent uit. Letterlijk en figuurlijk.

Hoeveel persoons tent?

Voor mij is het altijd een simpel sommetje: je neemt een tent voor het aantal personen +2. Dan heb je tenminste een beetje ruimte voor je spullen en om binnen te zitten als het weer even niet meezit. Daarbij: als er dan onverwacht meer kampeerders komen, hoef je niet meteen een nieuwe tent te kopen. Want een tent kopen doe je natuurlijk niet wanneer je hem nodig hebt, maar wanneer hij ergens in de aanbieding komt!

Van kamperen naar all-inclusive

Mijn partner was niet zo van het kamperen, dus besloten we om onze eerste gezamenlijke vakantie samen door te brengen in een all-inclusive hotel resort in Marmaris. En ook dat was top! Niet koken, niet wassen, je eigen badkamer en toilet, privacy; helemaal top. Door de jaren heen hebben we dit verschillende keren gedaan in verschillende landen en hoewel de luxe heerlijk is, ging ik daar op den duur toch ook wel de gezelligheid van de camping missen. En iedere dag dat buffet weer afstruinen, terwijl je eigenlijk maar een paar dingen echt lekker vindt en de rest gewoon “oké”. Gezellig ergens uit eten doe je toch minder snel, omdat je tenslotte all-inclusive hebt geboekt; zonde om dan nog eens extra te gaan betalen om ergens anders te gaan eten! Hollanders…

Een vouwwagen dan maar?

We zijn ook twee keer met een vouwwagen op vakantie geweest. Dat is eigenlijk hetzelfde als rijden met een klein caravannetje, maar als je hem uitklapt heb je opeens een enorme hoeveelheid ruimte. Dat vond ik echt wel heel relaxt! Ook slaap je een stuk boven de grond, waardoor je bij minder goed weer niet meteen op de koude grond ligt. Het was meer tent dan caravan, maar je had wel een echt keukenblok en een ‘vast’ zitgedeelte. Die vouwwagen vond ik eigenlijk wel ideaal, maar mijn partner vond het toch nog iets te armoedig waardoor dit experiment na twee pogingen terug in de ijskast ging, om er nooit meer uit te komen.

De gulden middenweg

Om meer luxe te hebben, maar niet met “zo’n sleurhut” te hoeven rijden, kwamen we uit bij de gulden middenweg: iets huren op locatie. En “iets” kan dan een chaletje zijn, een stacaravan of een glamping-tent (liefst met een eigen toilet). Je hebt dan alle luxe van een hotel (met een klein beetje fantasie) én de gezelligheid van de camping. Je kunt relaxt er naartoe rijden, je hoeft niets op te bouwen of af te breken; perfectie!

We hebben stacaravan-vakanties gehad in Spanje, België, Nederland en Frankrijk en die bevielen eigenlijk allemaal uitstekend. Ik heb zelfs wel eens gekeken om er zelf een te kopen, maar een stacaravan kost echt een hele hoop geld. Teveel voor mij, in ieder geval. Onlangs ontdekte ik wel een ‘gulden zijweg’: net zoals je een tent of een caravan tweedehands kunt kopen, is er ook: de stacaravan occasion. Op bijvoorbeeld de site van De Bergjes staan er een heleboel, al vanaf een paar duizend euro.

Is kamperen goedkoper dan een hotel?

Dat is een lastige vraag. Natuurlijk: Een hotelovernachting is in principe duurder dan overnachten op een campingplaats. Maar als je gaat kamperen, zit je met de aanschafkosten van een tent of caravan, hogere brandstofkosten, de vaak dure campingwinkels. En ga je kamperen met een tent, een caravan of huur je iets op locatie? En over locatie gesproken: ga je naar een kleine camping met eenvoudige voorzieningen of naar een hippe mega-camping met 5 zwembaden, 83 glijbanen, tennis- en padelbanen en 3 restaurants? Dat scheelt makkelijk de helft.

Als je een scherpe all-inclusive boekt in Turkije, denk ik dat het niet eens zoveel scheelt met die luxe-camping hierboven! Maar ja; als je eropuit wil, zul je weer een auto of iets dergelijks moeten huren. En de seizoenstarieven maken ook weer vaak grote verschillen, net zo goed als je afhankelijkheid van bepaalde aankomst- of vertrekdagen. Kortom; het hangt er maar net vanaf wat je precies wil.

Conclusie: het is ingewikkeld.

All-inclusive hotelvakanties vind ik steeds minder leuk, maar de eerste paar keer vond ik het geweldig. Dus zeker de moeite waard om te proberen, maar wat mij betreft: niet te vaak. Kamperen in een klein tentje is vooral leuk als je jong (en fit) bent en met zijn tweeën. En alleen als het goed weer is. Kamperen met een grote tent vind ik toch leuker, evenals kamperen met een caravan of vouwwagen. Rijden met iets achter je auto duurt langer, kost meer brandstof en is vermoeiender. Maar met een tent achterin de auto blijft er minder ruimte over om leuke dingen mee te nemen. En het is meer werk met opbouwen en afbreken.

OK, toch een zinnige conclusie.

Alles op een rijtje kom ik, denk ik, toch uit bij de vouwwagen. Tenminste; op dit moment. Misschien heb ik over een paar maanden helemaal geen zin in een lange autorit, of iedere ochtend naar de kampwinkel lopen. Dus dan wordt het misschien toch een vijfsterrenresort in Alanya of Hurghada.

Mijn conclusie is eigenlijk tweeledig. Enerzijds heb je helemaal niks aan mij, want ik weet het zelf ook niet. Maar anderzijds zegt dit verhaal toch wel wat:

  • De prijs is niet lijdend; kamperen kan voor 120 euro per nacht maar ook voor 30 euro per nacht. Het is maar net wat jij belangrijk vind aan je campingplek, en wat je kunt lenen van vrienden of hosselen op Marktplaats.
  • “Gezelligheid” is een super-Nederlands woord. En ik vind dat je op een camping makkelijker gezelligheid vind dan op een hotelkamer, zeker met kinderen erbij.
  • Gooi het in de mix! Als je regelmatig verschillende vakanties kiest, dan gaat het buffet van die all-inclusive niet zo snel vervelen, en het gedoe met kamperen kun je dan ook beter opbrengen.

Nou, toch nog best een redelijk advies, al zeg ik het zelf. Ik ben nu eigenlijk wel aan vakantie toe, dat dan weer wel…

 

 


 


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.