Persoonlijk

Dementie: 4 belangrijke aandachtspunten

Wanneer uw dierbare dementie krijgt, is het cruciaal om hiermee rekening te houden in uw interacties. Dementie is namelijk een complexe aandoening die zowel de persoon zelf als de verzorgers beïnvloedt. Uw relatie zal veranderen en uw gedrag moet zich aanpassen om de beste zorg en ondersteuning te bieden. Daarom delen we in dit artikel vier belangrijke aandachtspunten.

Blijf begripvol en geduldig

Een van de belangrijkste adviezen voor de omgang met mensen met dementie is: blijf altijd begripvol en geduldig. Mensen met dementie hebben vaak moeite met het uiten van gedachten en het herinneren van gebeurtenissen. Dit kan leiden tot verwarring, frustratie en angst. Het is daarom van belang om empathisch te zijn en uw naaste gerust te stellen dat u er voor hem of haar bent en dat het veilig is.

Een gesprek voeren met iemand met dementie kan soms langer duren, maar het is belangrijk om hem of haar niet te onderbreken of het gesprek te haasten. Geef de persoon de ruimte om te praten en luister aandachtig.

In sommige gevallen kan het moeilijk zijn om uw naaste te begrijpen, vooral als hij of zij moeite heeft met het vinden van de juiste woorden of het uitdrukken van emoties. Probeer dan te letten op non-verbale communicatie, zoals gezichtsuitdrukkingen of gebaren. Ook kunnen visuele hulpmiddelen zoals foto’s of tekeningen helpen om de communicatie te vergemakkelijken.

Zorg voor een veilige omgeving

Mensen met dementie hebben soms moeite om hun omgeving goed te begrijpen, wat kan leiden tot onveilige situaties, zoals het vergeten uit te zetten van het gasfornuis of weglopen van huis. Het is daarom belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen.

Er zijn verschillende opties beschikbaar. Plaats bijvoorbeeld sloten op deuren of ramen, installeer rookmelders of gebruik een GPS-tracker. Verwijder ook gevaarlijke voorwerpen zoals scherpe objecten en schoonmaakmiddelen.

Zolang iemand nog thuis woont, is het essentieel om de persoon te helpen herinneren aan dagelijkse activiteiten zoals het nemen van medicatie of het uitzetten van het gasfornuis. Gebruik hiervoor hulpmiddelen zoals herinneringen op een telefoon of een goed zichtbare checklist. Als thuis wonen niet meer mogelijk is, kan een verpleeghuis, thuiszorg of kleinschalig wonen bij dementie een veilige en vertrouwde omgeving bieden.

Creëer een vertrouwde omgeving

Een vertrouwde omgeving draagt bij aan het welzijn en het gevoel van comfort en veiligheid van mensen met dementie. In een nieuwe omgeving kan iemand met dementie zich snel onzeker voelen en sneller verdwalen.

Vermijd bijvoorbeeld te veel afleidingen in de ruimte en zorg voor goede verlichting, aangezien mensen met dementie sneller overprikkeld raken. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld televisies die aanstaan, te harde muziek of meerdere gesprekken die tegelijkertijd worden gevoerd. Houd de omgeving zo rustig mogelijk, zodat de persoon zich beter kan concentreren en prettiger voelt.

Daarnaast helpt het om de kamerindeling consistent te houden. Veranderingen in de omgeving zijn extra verwarrend voor mensen met dementie. Gebruik herkenbare objecten zoals foto’s en herinneringen om de persoon te helpen zich te oriënteren en zich op zijn of haar gemak te voelen.

Pas activiteiten aan

Het is belangrijk om activiteiten te kiezen die passen bij de interesses en capaciteiten van uw naaste. Mensen met dementie kunnen moeite hebben met het leren van nieuwe activiteiten of het concentreren op complexe taken. Kies daarom eenvoudige activiteiten die gemakkelijk uit te voeren zijn, zoals schilderen, puzzelen of luisteren naar muziek.

Stem de activiteiten af op uw naaste. Als hij of zij bijvoorbeeld van tuinieren houdt, kunt u samen planten verzorgen of wandelen in de tuin. Dit kan helpen om de persoon zich prettiger te laten voelen en de stemming te verbeteren.

Goede dementiezorg

Blijf begripvol en geduldig, zorg voor een veilige omgeving en creëer een vertrouwde omgeving voor uw naaste met dementie. Door deze aandachtspunten in acht te nemen, draagt u bij aan goede dementiezorg en verbetert u het welzijn en de kwaliteit van leven van de persoon met dementie.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.