Huis & Tuin

Voor het eerst een kat in huis? Handige tips!

Het is geweldig om voor het eerst een kat in huis te nemen. Hoewel katten best zelfstandige dieren zijn, wil je goed voor het diertje zorgen

Het is geweldig om voor het eerst een kat in huis te nemen. Hoewel katten best zelfstandige dieren zijn, wil je natuurlijk goed voor het diertje zorgen. Waar kun je nu in het bijzonder op letten? Met deze tips bied je je nieuwe huisdier een fijn thuis, al vanaf het eerste begin.

Nieuwe omgeving

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een kat vaak lang moet wennen aan een nieuwe omgeving. Schiet daarom niet meteen in de stress als de kat de eerste dagen helemaal wegkruipt, onder de bank of achter de verwarming bijvoorbeeld. Laat het diertje vooral even met rust, zodat de kat zelf het tempo kan bepalen. Richt natuurlijk wel een fijn plekje voor je kat in. Is het wat druk in de woonkamer? Dan kan het wennen in huis zelfs beter op een slaap- of logeerkamer zijn. Zet hier alle benodigdheden neer voor het diertje. Met Feliway zorg je voor een kalmerend gevoel. Dit kan de kat wat geruststellen. Katten zijn echte nachtdieren. Grote kans dat ze ’s nachts voorzichtig de omgeving gaan verkennen en wat rond gaan lopen. Langzaam maar zeker raakt de kat zo gewend aan het nieuwe huis. Het kan wel weken duren totdat de kat echt op het gemak is. Als baasje is het dus belangrijk om hier geduldig in te zijn. De eerste periode met een kat is vaak niet de leukste, maar dat komt nog!

Benodigdheden in huis

Zorg natuurlijk dat je de benodigdheden in huis hebt als je een kat neemt. Kattenvoer is het belangrijkste onderdeel. Het kan slim zijn om een kat hetzelfde voer te geven als de vorige eigenaar deed. Hier is de kat immers al aan gewend! Geef ditzelfde voer in ieder geval in de eerste periode dat de kat bij jou in huis komt. Verder let je bij het voer op onder andere de leeftijd en het ras: kies voer dat bij de kat past. Je stopt het in een voerbakje. Daarnaast heb je ook een drinkbakje nodig. Om de behoefte te kunnen doen, zet je voor de kat een kattenbak neer. Plaats deze bak niet in de buurt van de voer- en drinkbakjes, want dat vindt de kat niet fijn. Je zou zelf immers ook niet van je eten genieten als je toilet er meteen naast staat. Verder kun je nog denken aan een mandje om in te slapen – al kiezen katten ook graag zelf een comfortabel plekje uit. Een krabpaal is handig voor de nagels. En ook kattenspeelgoed kan in de smaak vallen! Met de nadruk op ‘kan’, want bij een kat weet je dit maar nooit helemaal zeker.

Eigenwijs diertje

Katten zijn vrij eigenwijze dieren. En dat maakt ze nu juist zo leuk! Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je een kat niet kunt trainen, zoals bij een hond het geval is. Het betekent ook dat je je wat meer moet schikken naar de ‘regels’ van de kat. Heeft de kat duidelijk even geen zin om geaaid te worden? Forceer dit dan ook niet, want dit kan uiteindelijk leiden tot krabben of blazen. Juist als je goed luistert naar de signalen die je kat je geeft, bouwen jullie een hechte band op. De kat weet zo immers dat jij te vertrouwen bent! Met hun lichaamstaal maken katten een heleboel duidelijk. Maar dat is vaak vrij subtiel. Daarom is het slim om eens uit te zoeken welke signalen katten met je delen, en wat je hieruit kunt ophalen. Is je kat blij, geïrriteerd of angstig? Een kat komt eigenlijk vanzelf naar je toe als het dier daaraan toe is. Het helpt bijvoorbeeld wel om tegen je kat te praten, want de dieren vinden het fijn om naar je stem te luisteren. Zo groeit jullie band ook steeds een beetje meer.

De belangrijkste les: heb geduld met een kat. Zeker als het lieve diertje nog maar net bij je in huis is, loop je er tegenaan dat de kat een eigen plan trekt. Geef dus zeker niet meteen op! Een goede vriendschap bouw je niet in een dag op, daar is simpelweg tijd voor nodig.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.