Opvoeding en Ouderschap

Mijn kind wil een e-bike: hoe pak ik het aan?

Hebben de vriendjes en/of vriendinnetjes van je zoon of dochter allemaal een e-bike? Grote kans dat je kind er ook eentje wil.

Zelf ging je vroeger waarschijnlijk op je stadsfiets naar de middelbare school, maar tegenwoordig hebben steeds meer kinderen een elektrische fiets. Hebben de vriendjes en/of vriendinnetjes van je zoon of dochter allemaal een e-bike? Grote kans dat je kind er ook eentje wil. Omdat zo’n fiets een behoorlijke investering is, weet je misschien niet goed wat je moet doen. Daarom helpen wij je in deze tekst op weg.

Is het echt nodig?

Doordat een elektrische fiets voorzien is van trapondersteuning, kun je er aanzienlijk harder mee dan met een stadsfiets. E-bikes mogen tot 25 km/u ondersteund worden, waardoor je aanzienlijk sneller op de plaats van bestemming bent. Niet gek dat je kind een elektrische fiets wil, want hij kan ’s ochtends langer in bed blijven liggen en is ’s middags eerder thuis. Bovendien kost het afleggen van de route hem minder tijd dan met een fiets zonder trapondersteuning.

Hebben praktisch alle vriendjes en/of vriendinnetjes waarmee je kind naar school fietst een e-bike? Dan neig je er misschien naar om er ook eentje voor hem te kopen. Laat je alleen niet te veel leiden door wat anderen doen. Vraag jezelf bijvoorbeeld ook af of een elektrische fiets echt nodig is. De afstand naar school en de tijd die je kind er met een gewone fiets over doet om de route af te leggen, kunnen je hier een handje bij helpen. Houd in je achterhoofd dat fietsen gezond is. Doordat een e-bike voorzien is van trapondersteuning, hoeft je kind minder moeite te doen om vooruit te komen en dat resulteert in minder beweging.

Overweeg een tweedehands e-bike

Als je overstag bent gegaan, wil je kind het liefst dat je vandaag nog een elektrische fiets koopt. Loop niet te hard van stapel, want je wilt een degelijke en veilige e-bike kopen. Besteed daarom tijd aan je zoektocht. Focus je niet alleen op nieuwe fietsen, maar kijk ook eens naar een tweedehands elektrische fiets. Deze zijn een stuk goedkoper en worden bovendien uitvoerig nagekeken en eventueel gereviseerd voordat ze naar een nieuwe klant gaan.

Of je nu een nieuw of tweedehands elektrische fiets koopt, je moet altijd op een aantal zaken letten. Neem bijvoorbeeld de positie van de motor. Deze kan in het voorwiel of achterwiel zitten, maar ook in het frame. Een elektrische fiets met middenmotor is het populairst. Dit komt vooral doordat ze stabiel(er) op de weg liggen, efficiënt aangedreven worden en duurzaam zijn. Ze zijn alleen wel duurder dan een elektrische fiets met voorwiel- of achterwielmotor.

Wijs je kind op de gevaren

Heb je een elektrische fiets voor je kind gekocht? Wijs hem dan op de gevaren. Doordat je kind zich op een e-bike met hoge(re) snelheid verplaatst, is de kans op ongelukken groter. Benadruk dat hij extra voorzichtig moet zijn op een elektrische fiets. Laat hem vroegtijdig vaart minderen bij drukke kruispunten en druk hem op het hart dat hij rekening houdt met andere weggebruikers. Op deze manier kan je kind hopelijk veilig de weg op met een elektrische fiets.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.