Persoonlijk

Woning opknappen? Denk hieraan!

woning opknappen

Of je nu gaat verhuizen naar een nieuwe woning of je huidige woning wilt opknappen, dit kun je op allerlei manieren aanpakken. Het maakt je woning meer waard. Dat niet alleen, je gaat zo ook prettiger wonen in je eigen huis. Benieuwd hoe je het aanpakt? Dit zijn onze tips – van isoleren en verduurzamen tot de tuin opnieuw inrichten.

Woning isoleren

Een van de belangrijkste aanpassingen aan een woning, is isolatie. Met name bij oudere woningen, die nog niet zijn geïsoleerd, boek je daarmee flinke vooruitgang. Je kunt de woning op verschillende plekken isoleren. Denk aan muur-, vloer- of dakisolatie. Heeft de woning nog enkel glas? Dit kun je ook zeker vervangen. Maar ook dubbel glas kun je vervangen door HR++ glas, wat weer een betere keuze is. Het grote voordeel is dat je minder energie gaat verbruiken na isolatie van de woning. Dat is natuurlijk zeker welkom, aangezien je hier op lange termijn veel geld mee bespaart. Je maakt je woning er ook duurzamer mee.

Duurzame woning

Er zijn meer manieren om je woning te verduurzamen, hoewel isolatie een belangrijk onderdeel vormt. Laat bijvoorbeeld ook zonnepanelen installeren op het dak, om te besparen op energiekosten. Zelfs bij bewolkt weer profiteer je van de energie van de zon. Je kunt verder kiezen voor een warmtepomp, elektrische boiler en elektrische kookplaat. Zo heb je namelijk minder gas nodig, waarvan de prijs sinds oktober 2021 enorm is gestegen. Wat kost een kuub gas? Dit is gemiddeld gezien €1,33 (november 2023). De prijs kan ook iets lager of hoger liggen, en verandert steeds. Heb je toch nog gas nodig, kies dan voor de juiste leverancier.

Buitenmuren, kozijnen en dak

Aan de buitenkant van de woning is het gebruikelijk om buitenmuren, kozijnen of dak aan te pakken. Je kunt voor een van de onderdelen kiezen, of meteen alles oppakken – het ligt natuurlijk ook maar net aan de plannen die je voor ogen hebt en het beschikbare budget. Naast isolatie denk je hier aan onder andere een nieuwe verflaag. Dit verstevigt de boel en verlengt de levensduur. Soms kunnen kozijnen verrot zijn, dan is het beter om deze zelfs in het geheel te vervangen. Nieuwe, moderne kozijnen gaan een flinke tijd mee. Je kiest uit hout, kunststof, staal of aluminium: iedere materiaalsoort heeft weer bepaalde voordelen en nadelen. Met name het opknappen van het dak is een grote verbouwingsklus. Maar het kan nodig zijn, vooral als het dak heel oud is of in elkaar dreigt te storten. Ook een nieuw dak gaat weer heel lang mee, zeker als je de verbouwing grondig aanpakt.

Binnenmuren en vloeren

Denk er ook aan om de binnenkant van het huis op te knappen. Hier breng je immers de meeste tijd door. Ben je nog tevreden met de muren en vloeren in huis? Samen vormen ze het grootste oppervlak in de woning. Je kunt muren opnieuw laten stucen, schilderen of behangen. Er kan een nieuwe vloer in de woning komen, van hout, laminaat, pvc, beton of tegels. Of vervang alleen de details, zoals de plinten: ook dit telt allemaal mee. Een extra tip als je de vloer aanpakt? Denk ook meteen aan de plaatsing van vloerverwarming, onder de vloer. Je bent er nu immers toch al mee bezig.

Tuin

Vergeet tot slot de tuin niet, want dit is tevens een belangrijk onderdeel van de woning. Toch is de tuin vaak een ondergeschoven kindje. Zonde, want in een mooie tuin breng je graag je tijd door. Kies het liefst voor groen in de tuin, voor jezelf én voor het milieu en de insecten. Een groene tuin onderhouden hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, als je groenblijvers in borders plant. Geen tijd om te tuinieren is dus eigenlijk geen excuus. Richt verder een lekkere zithoek in buiten, waar je heerlijk kunt vertoeven in de lente en zomer. Daar word je toch blij van?

De ideale woning ziet er voor iedereen weer anders uit. Maar de bovenstaande tips kun je zeker meenemen als je je woning gaat opknappen. Welke stap zet jij als eerste?


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.