- De Grote Jaren 00 Eendagsvliegen Lijst - 1 december 2024
- Beleveniscadeau: het ultieme kerstcadeau - 20 oktober 2024
- HR++ glas: wat is het en heb ik het nodig? - 10 oktober 2024
Onlangs mochten wij het nieuwste ‘deckbuilding’ spel van Ravensburger uittesten: Mycelia. Het is door de vakjury genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2023, in de categorie ‘Familiespellen tot 12 jaar’. De categorie vind ik niet helemaal terecht: ook als volwassene heb ik genoten van Mycelia, net als onze jongens van bijna 14. Kijk maar mee waarom!
Wat is een deckbuilding spel?
Over het algemeen wordt Dominion gezien als het eerste deckbuilding spel, maar destijds (in 2008) noemden we het nog gewoon een kaartspel. Toch is er een verschil. Bij de meeste kaartspellen krijg je een hand met kaarten die je op de één of andere manier moet zien kwijt te spelen. Dat is over het algemeen ook het doel: wie het eerste van zijn kaarten af is, wint.
Deckbuilding spellen werken echter anders. De kaarten zijn hier een hulpmiddel om je eigenlijke doel te kunnen behalen. Bij een deckbuilding spel start iedereen meestal met een kleine set kaarten in zijn hand. Die kaarten zijn vaak nog wat saai en kunnen maar weinig. Door ze echter een aantal keren slim uit te spelen en vervolgens weer terug in je hand te nemen, kun je steeds meer kaarten krijgen, waar je ook meer mee kunt doen: je bent dus het hele spel aan het bouwen (‘building’) aan een steeds sterkere kaartenhand (‘deck’).
Ok; helder, hoop ik. Laten we snel gaan kijken naar het verhaal van Mycelia!
Mycelia – In het Dal van de Duizend Dauwdruppels
De spelers zijn inwoners van het rijk Mycelia. Om de Bosgodin gunstig te stemmen, is het hun missie om magische dauwdruppels uit het bos naar de Tempel van het Leven te brengen. Hierbij kunnen zij de hulp inroepen van allerlei mysterieuze en heldhaftige bosbewoners, die hun kaartendeck versterken met waardevolle bladeren en krachtige vaardigheden. Wie het eerste alle dauwdruppels uit zijn stuk bos naar de Tempel heeft gebracht, wint de zegen van de Bosgodin. En het spel!
Instapmodel
Het verhaal van Mycelia is niet gecompliceerd, en het basisspel is makkelijk te leren. Voor wie nog niet veel ervaring heeft met deckbuildingspellen is Mycelia dan ook een ideaal begin. Misschien is dat ook wel de reden dat het is genomineerd in de categorie ’tot 12 jaar’. Maar er zit veel meer in dit spel dan je tot nu toe wellicht denkt.
Voordat het begint
Voordat je Mycelia voor de eerste keer gaat spelen, heb je nog wel even wat uitdruk- en opbouwwerk te doen. Centraal in het spel staat namelijk de Tempel van het Leven; een driedimensionaal magisch altaar waarop de verzamelde dauwdruppels worden neergelegd. Persoonlijk vind ik het in elkaar zetten van een speelbord altijd superleuk om te doen, maar ik vind het wel zonde als je na het spel alles weer moet afbreken om het terug in de doos te krijgen. Daar slijt het meestal meer van, dan van het spelen.
De erg mooi vormgegeven Tempel van het Leven hoeft gelukkig maar 1x in elkaar te worden gezet; alles past namelijk keurig netjes, opgebouwd en wel, in de doos. Als je dan alle 72 bladeren één voor één uit de vorm hebt gedrukt en nog een kleine 30 andere speelstukken, dan kun je van start!
Hoe speel je Mycelia?
Er zit een mooie en duidelijke handleiding in de doos, in maar liefst zes talen. Maar ja: daar heb je nu natuurlijk niks aan. Dus; hier gaan we met een korte samenvatting van het spel.
Iedere speler heeft een speelbord dat bestaat uit 20 velden. Op die velden liggen in totaal 20 dauwdruppels; 0 tot 3 dauwdruppels per veld. Eén veld is sowieso leeg: het Tempelveld. Hier moeten de spelers hun dauwdruppels naartoe zien te verplaatsen, door het spelen van kaarten. Als een dauwdruppel het Tempelveld bereikt, wordt hij van het speelbord genomen en op de Tempel van het Leven geplaatst. Wie als eerste alle dauwdruppels van zijn bord heeft gespeeld, is de winnaar.
In Mycelia betaal je met bladeren, maar die krijg je helaas niet aan het begin van het spel. Wat je wel krijgt, zijn 6 basis speelkaarten om mee te beginnen.
Je bent aan de beurt!
Je begint met drie kaarten in je hand, die je iedere beurt uitspeelt. Daarnaast heb je een trekstapel met drie kaarten en een (lege) aflegstapel: als je tijdens je beurt extra kaarten koopt, komen die op de trekstapel. Kaarten die je uitspeelt gaan op de aflegstapel. Aan het eind van je beurt pak je weer drie nieuwe kaarten van de trekstapel. Is je trekstapel leeg? Dan schud je de aflegstapel en leg je deze op de plek van de trekstapel. Dat is het deckbuilding spelprincipe; naarmate je meer kaarten koopt, groeit je deck en krijg je meer mogelijkheden.
Het spelen van kaarten is één van de drie dingen die je doet tijdens je beurt. Je hebt standaard ook nog twee actiekaarten die je iedere beurt mag inzetten, en je kunt Mycelia’s helden inhuren om je te helpen.
De helden van Mycelia
Als jouw beurt begint liggen er 5 heldenkaarten op tafel, die je zou kunnen toevoegen aan je deck. Maar dan moet je die wel kunnen betalen! Meestal koop je één held per beurt, soms twee: afhankelijk van je bladerenvoorraad. Op iedere kaart staat aangegeven wat je ermee kunt doen en als iets niet helemaal duidelijk is, kun je in de handleiding meer uitleg vinden.
De zes basis speelkaarten waarmee je het spel begint, leveren slechts wat bladeren op, of de mogelijkheid om een dauwdruppel één plekje op te schuiven. De heldenkaarten zetten echter meer zoden aan de dijk: ze leveren meer bladeren op, laten je meer verplaatsingen doen of soms zelfs allebei. Ook kan het zijn dat je een dauwdruppel rechtstreeks naar de Tempel van het Leven mag verplaatsen. Kortom; je wil die heldenkaarten hebben!
De Tempel van het Leven
Als aan het einde van je beurt de Tempel van het Leven vol ligt met dauwdruppels, is de spelronde voorbij. De Tempel wordt dan een keer helemaal rondgedraaid waardoor alle dauwdruppels omlaag vallen, samen met een dobbelsteen. De worp van de dobbelsteen geeft aan of iedereen één of twee dauwdruppels op zijn bord terug moet nemen en op welke plek ze komen te liggen. Dan begint de volgende spelronde.
Als het je lukt om als eerste jouw laatste magische dauwdruppel naar de Tempel van het Leven te brengen, dan mag je je verheugen in de gunst van de Bosgodin. Oftewel: dan heb je dus gewonnen!
Veel variatiemogelijkheden
Ik heb weliswaar niet alle spelregels hierboven behandeld, maar toch wel de meeste. Daardoor lijkt het misschien dat Mycelia snel saai wordt. Maar niets is minder waar.
Iedere speler heeft zijn eigen speelbord, dat aan twee kanten speelbaar is. Daarnaast zijn er 4 dubbelzijdige opbouwkaarten die 8 verschillende startopstellingen van het spel aangeven. Er zijn 4 verschillende voorraadkaarten die iedere spelronde zorgen voor variatie; óók dubbelzijdig. Zo verloopt dus echt geen enkel spel hetzelfde. En dat is alleen nog maar het basisspel.
Extra helden en Gwydion, de Spookpaddenstoel
Als je een beetje gewend bent aan hoe Mycelia gespeeld wordt, zit er nog een uitbreiding in de doos. Een set van 30 extra heldenkaarten en 3 extra actiekaarten die het spel wéér een heleboel extra mogelijkheden geven. Zo kun je bijvoorbeeld minder goede kaarten uit je deck verwijderen, of een extra Tempelveld op je speelbord krijgen.
En voor als je een keer geen vrienden hebt, zit er ook nog een uitbreiding in de doos, die je in je eentje kunt spelen: Het Duel tegen Gwydion, de Spookpaddenstoel. Je zult begrijpen; Mycelia gaat niet snel vervelen!
Oordeel
Ok, de doorgewinterde spellenfanaat wil misschien wat meer verhaal, wat meer lagen in het spel, wat complexere speelfiguren. Anderzijds; ik ben zelf best wel doorgewinterd en ik vind het echt een ontzettend leuk spel. Het duurt ook geen uren; met zo’n 45 minuten ben je wel klaar. Ideaal dus om met je kids te spelen.
Het artwork is prachtig. Ook hierover zullen sommigen zeggen: “Het is wat kinderlijk” maar hé, dan vallen alle Disneyspellen ook af. De helden van Mycelia hebben allemaal een Latijnse naam, van de paddenstoel waarop ze gebaseerd zijn. Dat is leuk gedaan en misschien educatief, maar in het spel heb je er niks aan. Plus, het bekt niet echt lekker: “Ha, ik kan Leucocoprinus cretaceus kopen!” of: “Oh nee! Je hebt Mycena viscidocruenta recht voor mijn neus weggekaapt”.
Wat me opviel, is dat ieder spel tot nu toe heel spannend is geëindigd: het verschil tussen de winnaar en de rest is meestal echt maar een paar dauwdruppels, wat het een stuk minder erg maakt om een keer te verliezen. En ik heb echt een hekel aan verliezen!
Mycelia is een boeiend, leuk, gevarieerd én laagdrempelig deckbuilding spel waar je met je kids een spannende middag mee kunt beleven, maar waar je zelf ook echt veel plezier van zult hebben.
FACT SHEET:
- leeftijd: 9 jaar en ouder.
- aantal spelers: 1 tot 4.
- kwaliteit: Uitstekend! Mooi artwork, degelijk uitgevoerd, voldoende opbergzakjes. De kwaliteit die van een merk als Ravensburger mag verwachten.
- gebruiksvriendelijk: Zeker. Je kunt het spel binnen een paar minuten al spelen, en de uitbreidingen houden het interessant. Het in elkaar zetten van de Tempel wordt goed uitgelegd.
- handleiding: Nederlandstalig (o.a.), heldere uitleg en met duidelijke afbeeldingen.
- prijs: Mycelia kost € 29,99 en is onder andere te koop via Bol.com.
totaalscore van Mycelia:
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
No Comments