Huis & Tuin

Zo leg je zelf een vlonder

Het aanleggen van een vlonder in je tuin kan ervoor zorgen dat je tuin een hele nieuwe look krijgt. Het kan je tuin echt transformeren

Het aanleggen van een vlonder in je tuin kan ervoor zorgen dat je tuin een hele nieuwe look krijgt. Het kan je tuin echt een transformatie geven. Persoonlijk vind ik een vlonder sfeer en warme uitstralen. Het geeft je tuin karakter. Daarnaast is een vlonder ook nog eens heel praktisch om bijvoorbeeld de tuintafel op de plaatsen, of misschien wel je barbecue plekje van te maken. Maar goed, dan moet die vlonder er natuurlijk wel eerst komen. Ondanks wat mensen vaak denken, is het plaatsen van een vlonder niet zo complex als het lijkt, vooral als je wel een beetje een doe-het-zelver bent. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je zelf een vlonder kunt leggen.

Wat is een vlonder

Laten we beginnen bij het begin: wat is nu eigenlijk een vlonder? Nou, dat vertel ik je graag en eigenlijk kunnen we het heel simpel houden. Een vlonder is een losliggende buitenvloer, in veel gevallen gemaakt van houten vlonderplanken, maar van composiet of bamboe is ook mogelijk.

Nu je weet wat een vlonder is, is het tijd om te gaan kijken hoe je zo’n vlonder nu eigenlijk maakt.

Materialen die je nodig hebt

Om te beginnen met het leggen van een vlonder heb je (naast je gereedschap) de volgende materialen nodig:

1. Vlonderplanken in het materiaal van jouw keuze. Even voor de duidelijkheid: dit zijn dus de planken die je daadwerkelijk ziet en waarop je loopt.

2. Onderliggers. Dit zijn de planken die onder de vlonderplanken komen te liggen en zorgen voor de stabiliteit en stevigheid van je vlonder.

3. Paalhouders of grondankers. Deze zorgen ervoor dat je vlonder niet in verbinding komt met de grond en dus langer meegaat.

4. Schroeven. De schroeven zijn nodig om de vlonderplanken op de onderliggers te bevestigen.

De stappen in het kort

Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Kunnen wij het maken? Nou en of!

1. Maak een plan. Ja, dit klinkt misschien flauw, maar dit is een groot project, dus begin echt met het maken van een plan. Bepaal waar je de vlonder wilt hebben en meet de benodigde ruimte op. Zo weet je ook hoeveel materiaal je nodig hebt. Teken daarnaast ook uit hoe het eindresultaat moet gaan worden. Dit gaat je absoluut helpen.

2. Bereid de grond voor. Verwijder alle gras en onkruid, leg eventueel een worteldoek op de bodem en zorg ervoor dat de grond vlak is.

3. Plaats de paalhouders of grondankers. Dit is de basis van je vlonder, dus zorg ervoor dat ze stevig in de grond zitten en waterpas zijn.

4. Bevestig de onderliggers aan de paalhouders of grondankers. Zorg er bij deze stap goed voor dat de onderliggers op gelijke afstand van elkaar liggen.

5. Leg de vlonderplanken. Bevestig de vlonderplanken aan de onderliggers met schroeven. Zorg ervoor dat er ruimte is tussen de planken voor drainage, want het laatste dat je wil is dat al het water op je vlonder blijft staat en deze dus spekglad wordt.

6. Werk de vlonder af. Deze stap moet niet overgeslagen worden. Het is geen leuk klusje, maar het moet wel gebeuren voor een lange levensduur van je vlonder. Behandel de vlonder met bijvoorbeeld beits om het hout te beschermen en de levensduur van je vlonder te verlengen.

Dat was ‘m! Dit zijn de stappen voor het leggen van een vlonder. En ja, het is een project dat behoorlijk wat tijd en inspanning kost, maar het resultaat is het zeker waard. Geloof me, ik overdrijf niet als ik zeg dat een vlonder in je tuin zorgt voor een heus vakantiegevoel. En dat in je eigen tuin!

 

 


 


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.