Educatief Persoonlijk Samen dingen doen

Science-experiment: Mentos & Cola Fontein

Science-experiment mentos cola
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Kijk, dat jongens en meiden even stoer zijn weten we al een tijdje. Toch vind ik het uitvoeren van een science-experiment écht iets voor een stoere papa. Maar hé, het is 2023, dus mama’s: jullie mogen ook meelezen hoor!

Mentos & Coke Fontein

Een absolute internet-classic en ook meteen een van de makkelijkste experimenten om uit te voeren. Op TikTok en YouTube kun je letterlijk honderden filmpjes hierover vinden. Maar niets is zo leuk als the real thing, en zo doe je het zelf:

  • Zoek een goede locatie voor dit experiment. Een blast zone van 5 x 5 meter is echt niet overdreven!
  • Haal in de supermarkt een 2-literfles cola light en een rolletje Mentos. Liefst cola light, omdat dat niet zo’n plaktroep oplevert als gewone cola. En een rolletje Mentos is superhandig voor het maken van je lanceerbuis.
  • Neem een vel papier van ongeveer 14 x 14 cm. Rol het vel papier om het rolletje Mentos heen. Niet te strak, zodat je het rolletje er zometeen nog goed uit kunt duwen. Plak het vel op een paar plaatsen met plakband vast en schuif het rolletje snoep er weer uit. Lanceerbuis: check!
  • Zoek dan nog een klein plaatje karton van ongeveer 5 x 5 cm en je bent er helemaal klaar voor!

Geen zin in geknutsel? Geen probleem!

Als je een grappig cadeautje zoekt als inleiding voor je science-experiment: je kunt op Bol.com ook gewoon een kant-en-klare lanceerbuis voor je cola-fontein kopen! Vooral voor de wat kleinere kids een goed idee, of voor de wat minder handige papa. 😉

Wat gaat er nou precies gebeuren?

Tja, dat weten we eigenlijk wel: er gaat een forse colafontein uit de fles spuiten. Maar hoe komt dat dan? Het is natuurlijk ook wel leuk als je je kind iets kunt leren met jullie science-experiment.

In cola zit prik. Die ‘prik’ bestaat uit koolstofdioxide (CO2), dat is een gas, dat wordt opgelost in de cola. Dat gas noemen we ook wel ‘koolzuur’. Een colafles wordt gevuld onder druk, waardoor er flink wat koolzuur in de cola kan worden opgeslagen. Als je de dop eraf draait, begint dat koolzuur meteen uit de cola te ontsnappen. Dat hoor je aan de ‘Tssjjjjj’, wanneer je de fles voor het eerst opendraait.

Flessus Eruptus Enormus

Soms spuit er bij het openen van de fles zelfs al wat cola uit; waarschijnlijk heb je er dan een beetje mee geschud. Door het schudden komt het koolzuur los uit de cola, waardoor de druk in de fles toeneemt. En dat is nou precies het effect wat we een keertje of 1000 willen versterken!

Als je een lepeltje in een glas cola zet, dan zie je dat er zich meteen hele kleine koolzuurbelletjes gaan vormen aan het oppervlak van het lepeltje. Bij een Mentos gebeurt in principe hetzelfde, maar met één verschil. De snoepjes lijken op het oog misschien glad, maar in werkelijkheid heeft het oppervlak van een Mentos ontelbare microscopisch kleine oneffenheden en scheurtjes. Hierdoor heeft zo’n kleine Mentos stiekem een enorme oppervlakte. En op heel die oppervlakte gaan koolzuurbelletjes ontstaan.

Als je een heel buisje Mentos leegschudt in een fles cola, dan komen er in één keer miljoenen kleine koolzuurbelletjes vrij. Die nemen veel meer ruimte in dan toen ze nog opgelost waren in de cola, waardoor het volume van de vloeistof heel snel toeneemt. De fles geeft niet mee, dus kan het hele spul maar één kant op: door de flessenhals naar buiten!

Door Michael Murphy – Michael Murphy, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1690804

Showtime!

OK, genoeg theorie: tijd om je science-experiment zelf uit te gaan voeren. Nogmaals: zorg voor genoeg ruimte om je heen, zoals een flink grasveld. Het dragen van een veiligheidsbril is niet onverstandig; cola die onder hoge druk in je ogen spuit geeft vast geen prettig gevoel. Gebeurt natuurlijk niet, maar toch.

Mocht je kind (of jij) het een beetje spannend vinden en per ongeluk een fles omstoten: sla voor de zekerheid twee flessen cola in, dan zit je altijd goed.

Uitvoering van het science-experiment

Zet de fles op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld een tuin- of campingtafel. Draai de dop eraf, leg het kartonnetje op de flessenhals en houd je papieren rol vast, precies boven het gat. Laat dan de mentos snoepjes in je papieren rol schuiven. Misschien moet je het rolletje voorzichtig een beetje schudden, zodat ze mooi recht bovenop elkaar liggen.

Zorg dat er niemand recht achter je staat, en houd het kokertje met snoep recht boven de flessenhals. Trek dan rustig het kartonnetje tussen de fles en het kokertje uit, zodat alle snoepjes in één keer in de fles glijden.

Spring zo snel als je kunt achteruit.

Heel veel plezier met het samen uitvoeren van jullie science-experiment. Als de fles stevig rechtop staat, kan er weinig gebeuren, dus laat je kind het gerust zelf doen! Een wasje extra moet je er maar voor over hebben. 😏

Nog een laatste weetje…

De foto van de fontein hierboven is vrij bescheiden. Hieronder zie je het effect van slechts 5 Mentos in respectievelijk een fles Perrier (bruiswater), gewone cola, Sprite en cola light. I rest my case

By K. Shimada – K. Shimada, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5634475

 

 


 


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.