Opvoeding en Ouderschap

Ga je voor het eerst een eigen zorgverzekering afsluiten? Lees hier hoe een zorgverzekering precies werkt!

Als je achttien wordt, zijn er een aantal dingen in je leven die zullen veranderen. Een hiervan is het aanvragen van een eigen zorgverzekering

Als je achttien wordt, zijn er een aantal dingen in je leven die zullen veranderen. Je bent vanaf deze leeftijd officieel volwassen, en mag je eigen keuzes maken zonder dat je hierbij toestemming nodig hebt van je ouders. Dit geeft je een hoop vrijheid, en waarschijnlijk een zelfstandig gevoel. Ook krijg je een aantal verantwoordelijkheden. Een van deze eigen verantwoordelijkheden is het aanvragen van een eigen zorgverzekering.

Word jij binnenkort achttien, en weet je nog niet precies hoe de zorgverzekeringswet precies werkt? Lees dan verder! In dit artikel leggen we je graag meer uit over wat de zorgverzekering precies inhoudt.

Hoe werkt de zorgverzekeringswet?

De zorgverzekeringswet houdt in dat iedereen in Nederland recht heeft op goede zorg, en hiervoor maandelijks zorgpremie betaalt. Via je ziektekostenverzekering kun je de ziektekosten die je maakt terugkrijgen via je verzekeraar, en tegelijkertijd help je ook andere mensen de nodige zorg te geven door maandelijks je bijdrage te leveren. Iedere Nederlandse burger is verplicht om in elk geval een basisverzekering af te sluiten bij een verzekeraar naar keuze. Vanuit de basisverzekering worden de belangrijkste zorgkosten vergoed, zoals kosten voor de psychiater, het ziekenhuis, medicijnen bij de apotheek en een bezoek aan de huisarts, maar ook een aantal behandelingen voor fysiotherapie en kraamzorg.

Aanvullend pakket


Naast het verplichte basispakket, kun je ook kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Vanuit een aanvullend pakket kun je andere zorgkosten vergoed krijgen die niet onder het standaard basispakket vallen. Een aanvullende verzekering is handig als je veel extra zorg nodig hebt die niet zijn opgenomen in het basispakket. Bijvoorbeeld kosten voor brillen of lenzen, een tandartsverzekering of een aanvullend pakket met extra fysiotherapie. Wat de beste aanvullende zorgverzekering zal zijn voor jou, hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Het kan ook zijn dat een basispakket in jouw geval genoeg is, omdat je over het algemeen weinig zorgkosten maakt en gezond bent.

Eigen risico

Je kunt dus de zorgkosten die je maakt vergoed krijgen via je ziektekostenverzekeraar. Hierbij is het wel goed om te weten dat je in de meeste gevallen eerst je eigen risico moet opmaken. Dit is het drempelbedrag dat je zelf moet betalen, voordat je zorgverzekeraar jouw zorgkosten zal vergoeden. Het eigen risico bedrag is momenteel 385 euro. Voor sommige zorgkosten geldt niet het eigen risico, zoals voor een bezoek aan de huisarts of voor kraamzorg.

Verschillende soorten zorgverzekeringen

Er zijn verschillende zorgverzekeraars en diverse pakketten waar je uit kunt kiezen als je een eigen zorgverzekering gaat aanvragen. Het is dus een klusje om even goed uit te zoeken, zodat je een ziektekostenverzekering vindt die helemaal past bij jouw situatie. Via internet kun je gemakkelijk een zorgwijzer invullen, om er achter te komen welke verzekeraar en welk pakket voor jou de beste keuze zal zijn.

Veel succes!






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.