Review Samen dingen doen Uitjes & Dagtrips Vakantie & Reizen

Reisverslag vol tips: 3 dagen Europa-Park en Rulantica

europa-park blog ervaringen

Ben je ook zo reislustig? Wil je graag Europa ontdekken? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven. Met meer dan 100 attracties, verspreid over 19 themagebieden en daarnaast ook 6 themahotels, een enorm waterpark (Rulantica) én een camping behoort Europa-Park tot een van Europa’s meeste bijzondere familiegerichte bezienswaardigheden. Het is wel duidelijk dat Europa-Park veel meer is dan een attractiepark.

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.

Europa Park: Eén reis, vele bestemmingen

“Europa-Park is meer dan een pretpark. Het is een verhaal van een familie met een droom,
een droom die je op elke hoek van het park zult ervaren“.

Familie Mack

Europa-Park is voor vele Nederlanders wellicht niet direct bekend. Toch is het niet een park dat pas net om de hoek komt kijken. Het begin van een van Europa’s meest succesvolle familieparken gaat namelijk terug naar de 18e eeuw. Paul Mack startte een familiebedrijf waarbij de focus lag op wagenbouw. In het begin van de 20e eeuw begon het familiebedrijf zich te richten op het maken van kermisattracties. In 1972 gingen Franz en Roland Mack naar Amerika en kwamen terug met 1 grote wens: ‘Wij willen een eigen pretpark bouwen!’ Het pretpark moest tevens de showroom worden voor andere parken, vol met de attracties die ze zelf bouwden.

Drie jaar later werd deze droom werkelijkheid. In 1975 opende Europa-Park zijn deuren voor het publiek en daarmee is de showroom voor Mack-rides geboren. Dit is het begin van een groot succes.
Inmiddels is Europa-Park uitgegroeid tot een van Europa’s grootste familieparken, dat in handen is van de 7e en 8e generatie Mack. Europa-Park is het verhaal van een familie met een droom, een droom die je op elke hoek van het park zal ervaren. Een bijzonder en inspirerend verhaal over de geschiedenis van Europa-Park vind je hier.

Familie Mack tijdens de opening van Lichtenstein 2023, bron Europa-Park

Onze trip naar Europa Park en Rulantica

In samenwerking met Europa-Park mochten wij met ons gezin maar liefst drie dagen genieten van Europa-Park, het waterpark Rulantica en de Europa-Park Resorts. Wij reisden met onze 5 kinderen in de leeftijd van 5, 6, 10, 14 en 17 jaar oud. Wij kunnen stellen dat ons geen attractie ontgaan is. De verschillende meningen, de verschillende wensen en de vele ogen maakten dit avontuur nog een stuk interessanter. Al snel konden we concluderen dat Europa-Park niet zomaar een pretpark is. Het is een ervaring die wij nooit met woorden kunnen overbrengen. Het is een plaatje waar geen foto mooi genoeg voor zal zijn. Het is een belevenis, een ervaring, een herinnering die wij voor altijd bij ons zullen dragen.

Je proeft door het hele park de inzet van de hardwerkende mensen die dit mogelijk maken.
Europa-Park, wij zijn verliefd!

On the Road

Europa-Park ligt in het plaatsje Rust, op circa 620 km vanaf Utrecht. Ondanks dat wij in Duitsland wonen was het ook voor ons nog een dikke 600 kilometer reistijd. Gelukkig vinden we reizen geweldig. Een roadtrip als deze doen we dan ook graag. De rit naar Europa-Park was een verrassing voor onze kinderen. We hadden ze niks verteld, enkel dat we een paar dagen naar het Zwarte Woud zouden gaan voor een vakantie.

Leesboeken voor onderweg

Onderweg pakten de kinderen hun reistasjes uit en vonden ze o.a. leesboeken van Rulantica en voorleesboeken van Snorri. Wat waren ze blij, maar ze hadden nog steeds geen idee dat we ook daadwerkelijk naar Europa-Park zouden gaan. Een paar uur later kwamen we aan in Rust. Het was bijna onmogelijk om de verrassing verborgen te houden. Vanaf de snelweg zie je de grote achtbanen al, onze oudste kinderen hadden het toen al wel door. De jongsten waren nog druk aan het lezen, dus ssttt.

rulantica

Toen wij Rust binnen kwamen rijden, passeerden we het grote bord van Rulantica. Toen we vervolgens ook nog eens Rulantica passeerden, begonnen de kinderen heel stiekem te lachen. Het duurde dan ook maar even totdat de eerste riep ‘RULANTICA’! Toen wij vertelden dat we hier een paar dagen mochten verblijven, dachten ze eerst dat wij een 1 aprilgrap maakten (het was immers 1 april). Wat een prachtige gelukkige koppies, want hoewel het park in Nederland nog niet zo bekend is, bij ons in Duitsland is het zeker wel!

Vanaf de eerste dag al volledig genieten

Tijdens je verblijf in Europa-Park resort mag je vanaf de eerste dag om 9 uur het park al betreden. Voor hotel gasten is dit een half uur eerder in de zomer en een uur eerder in de winter. Fanatiek als wij zijn, wilden we hier dan ook graag gebruik van maken. Wij hebben ervoor gekozen om een dag eerder weg te gaan, om vervolgens in Rust zelf te gaan slapen in een pension. Echt ideaal als je het maximale uit je verblijf in Europapark wilt halen. We waren overigens ook de laatsten die het park verlieten op de derde dag, maar dat is weer een heel ander verhaal…(iets met moeilijk afscheid kunnen nemen van een stukje magie).

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.

Daar gaan we dan

Fanatiek als wij zijn waren we echt om 9 uur al bij de entree te vinden. Opstaan en op tijd komen is soms een probleem bij een 7-koppig gezin, maar in dit geval waren we prima op tijd!
Via de loopbanden loop je naar de hoofdentree van het park. Als je onder de brug door loopt, zie je het standbeeld van hoofd karakter ‘Ed de muis’ al staan. Gevolgd door – hoe kan het ook anders – Europese vlaggen en prachtige fonteinen. De ingang ziet er zo gaaf uit. Je hebt direct door dat je niet in zomaar een pretpark aangekomen bent.

Eenmaal binnen ben je gelijk in een andere wereld. Je wordt overgenomen door de magie van de hoofdstraat, de muziek, het entertainment en het geweldige karaktervolle aanzicht. We worden verwelkomd door piraten en even later staan we oog in oog met andere park-karakters. Kortom: wij zijn binnen en gaan volop genieten! De entree is warm en dit is een goed begin van een mooi avontuur, dat we maar liefst drie dagen lang mogen gaan beleven. Oh echt, zo leuk dit!

Europa-Park Themagebieden

Europa-Park kent maar liefst 19 themagebieden. De 20e, het populaire vakantieland Kroatie, is in de maak en opent in 2024. Elk land heeft zijn eigen kenmerken. De thematisering is zo goed gedaan dat je echt het gevoel hebt dat je in een ander land bent. Alles klopt gewoon. De uitstraling, de beplanting, de decoratie, de horeca, de terrasjes, de kleuren, de geuren en dan daarom heen zijn er ook nog passende attracties gebouwd. Elk land heeft zo zijn eigen charme, maar ons (papa en mama) favoriete themagebied is Zwitserland. Niet zo zeer omdat deze groot is, of dat daar de meest bijzondere attracties staan, maar omdat daar alles tot in detail klopt. Je hebt echt geen idee dat je in een pretpark loopt als je even een rondje door Zwitserland loopt. Prachtig!

Op ontdekking met een groot gezin

Bij binnenkomst zijn we dan ook even de kluts kwijt. We willen alles zien, maar hoe doe je dat met een groot gezin? Zoveel mensen, zoveel wensen. We zorgen eerst dat onze kinderen voorzien worden van hun naam met telefoonnummer van ons. In themagebied Duitsland zit een DM-drogist waar je stickers/naamplaatjes kan ophalen. Ideaal en zeker een aanrader voor de drukkere dagen.

DM Glückskind – Duitsland

Een eigen DM-drogisterij in een pretpark, dan moet je wel groot zijn. DM is namelijk een grote naam in Duitsland en het is dan ook ideaal dat je deze kunt vinden in Europa-Park. Je kunt hier terecht voor alles wat je nodig hebt rondom je kinderen. Van babyvoeding tot aan luiers, een flesje drinken of gewoon voor een rustige plek om even je kinderen te voeden. DM biedt deze mogelijkheid.

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.

We pakken de plattegrond erbij en stippelen een route uit. Ondertussen pakt onze oudste zoon de Europa-Park App er bij voor een overzicht van de wachttijden. Ideaal! Iedereen heeft wel een attractie waar ze in willen en we zeggen dan ook gelijk, we gaan alles doen zodat het voor iedereen leuk is. En de keuze is reuze, het is lekker rustig in het park, dus dat moet lukken in 3 dagen.

Daar waar iedereen gelijk rechts het park in gaat (richting Italië), kiezen wij er voor om linksom te gaan. Dit bleek de juiste keuze, want hier liep bijna niemand. Het voordeel van een groot gezin is dat je veel ogen bij je hebt. Iedereen ziet weer wat anders en daar waar mama de mooie zitplekken ziet, zien de jongsten weer een leuke speeltuin. Daar waar papa de eettentjes in zijn blik heeft, zien de oudsten weer een achtbaan. Kortom, er gaat niks aan ons voorbij en er wordt geen attractie (of eettent) overgeslagen.

Prachtige natuur

Europa-Park is zo mooi aangelegd dat je niet het gevoel hebt dat je in een pretpark bent. Je hoeft helemaal niet van pretparken te houden om te kunnen genieten. Het park biedt zoveel mooie plekken dat elke avonturier zich hier kan vermaken.

Europa-Park attracties

Met meer dan 100 attracties is het aanbod voor jong en oud echt reuze! Van achtbanen tot draaimolens, van rondvaarten tot waterachtbanen. In 2023 opende Europa-Park Lichtenstein. Een oude attractie kreeg een her entree. Met de nieuwste Liechtensteinse Ballonvaart kun je vliegen door het kleinste land van Europa. Recent is ook de bootvaart in Oostenrijk aangepakt. De rondvaart kreeg een geheel nieuw verhaal en met de nieuwe naam ‘Josepfinas Kaiserliche Zauberreise’ past het ook beter bij het land Oostenrijk.

Waterattracties

Er zijn in Europa-Park meerdere waterattracties te vinden. Zo kun je een spannende wildwatervaart maken door de diamantmijn van Oostenrijk. In Portugal wordt de lat wat hoger gelegd in de Atlantica Super Splash. Deze is erg leuk voor de gasten die in de attractie zitten, maar ook voor de gasten die naast de drop staan, maar let op: in beide gevallen kun je erg nat worden!

In Griekenland staat de waterachtbaan Poseidon. Dit is een mix tussen een achtbaan en een wildwaterbaan.
Zoals in de meeste parken mag ook hier een Rapid River niet ontbreken. Je kent ze wel, de wildwaterbaan met de ronde bootjes. Je vindt de Fjord Rafting in Scandinavië. Het is een avontuurlijke watervaart door Scandinavie. Onderweg zie je trollen, grotten en watervallen. Vanaf de kade kunnen andere gasten je ook nog eens nat spuiten. Dit zorgt voor nog meer beleving en vooral voor veel plezier voor de gasten die niet in de bootjes gaan.

Achtbanen in Europa-Park

Europa-Park heeft diverse achtbanen in het park staan. Tja als je dan toch de showroom voor je eigen bedrijf bent, kun je het beter ook maar gelijk goed aanpakken. Met maar liefst 13 achtbanen in alle vormen en maten kun je gerust zeggen dat Europa-Park ook een coasterpark is. Onze persoonlijke favoriet is de Blue Fire. Deze geweldige lanceer-achtbaan met een megalooping brengt je in topsnelheid naar boven. De heupbeugel en de soepele rit zorgen voor een geweldige ervaring.

Ben je niet snel misselijk en hou je ook van snelheid? Neem dan eens een ritje in de EuroMir. Deze spinningcoaster brengt je met een indoor lift naar boven om vervolgens om de gebouwen heen naar beneden te gaan. Je weet van tevoren niet of je nu vooruit of achteruit de rit gaat beleven. Let op, de soundtrack van deze baan blijft de hele dag in je hoofd zitten!

Vanaf de parkeerplaats zie je grootste blikvanger van het park al, de Silverstar. De in 2002 geopende stalen achtbaan heeft een topsnelheid van 130 km per uur en was 10 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. Vooral de eerste drop is geweldig. Tip, ga aan de buitenkant zitten, je beleeft de rit dan naast de baan, wat voor een bijzondere ervaring zorgt.

Een andere monsterlijke baan is toch wel de houten achtbaan Wodan. Tijdens de stoere en snelle rit kruis je twee andere achtbanen en vlieg je letterlijk van hot naar her. Een echte houten coaster zoals die hoort te zijn. De minimale lengte is 120 cm, maar let op, de achtbaan schudt je flink heen en weer. Dit, in combinatie met het lawaai van een houten achtbaan, kan voor kinderen wel als intens ervaren worden. Wat wél heel fijn is, zijn de zachte zitjes van de achtbaan, waardoor je je niet gauw bezeerd als je als kind een beetje heen en weer glijdt in je stoel in de bochten. Wij hebben er van genoten, onze zesjarige vond het leuk, maar één ritje was voldoende.

Naast deze grote namen heeft Europa-Park ook meerdere familieachtbanen in het park staan. Zo vind je in Ierland een kinderachtbaan voor de allerkleinsten en kun je in Griekenland genieten van de familievriendelijke achtbaan Pegasus.

Blikvangers

Ja, er staan een paar geweldige achtbanen in Europa-Park. Daar kan je niet om heen en dat willen we ook helemaal niet, want het zijn echte blikvangers. Het is voor iedereen interessant om naar te kijken. Toch zijn deze attracties niet voor iedereen weg gelegd. In Europa-Park kan je ook prima genieten van deze blikvangers zonder er zelf in te zitten. Zo zijn er avontuurlijke wandelpaden rondom de achtbanen, maar ook terrasjes en uitzichtpunten, waardoor je vanuit een ander oogpunt toch kan genieten van deze achtbanen. Erg slim gedaan!

Rustige attracties met overzicht

Wil je liever genieten van een rustige attractie en tegelijkertijd niks missen van het park? Kies dan voor een ritje in de monorail. Je zult zien dat je weer een hele andere kijk op het park hebt en je kunt in alle rust genieten van de thematisering. Ook de uitkijktoren geeft een mooi overzicht over het hele park.

Als je een ritje met de trein neemt, zul je al snel merken hoe groot het park is. Je kan op meerdere plaatsen uitstappen, wat natuurlijk ideaal is met zo’n groot park. De EP-express is overigens ook zeker een aanrader, deze monorail gaat door het hele park en ook hier kun je op meerdere plekken in- en uitstappen. Dit zijn natuurlijk heerlijk attracties die je kunt beleven met je hele gezin.

Familieattracties in Europa-Park

Als er iets is wat Europa-Park echt goed doet, is het park aantrekkelijk maken voor het hele gezin. Dit zie je in elk land weer terug in de thematisering. Elke hoofdattractie kent kleine attracties voor het hele gezin, direct in de buurt. Van indoor-rides tot boottochten, van oldtimers tot een vlucht door de wereld en bijvoorbeeld ook de familie-achtbaan Arthur and the Minimoys.

In elk land konden wij genieten van een attractie waar wij met ons zevenkoppige gezin in konden, wat voor ons echt iets bijzonders is. Wat is dat genieten! Zo zaten wij met de kleintjes in de arrenslee in Rusland, terwijl de ouderen in de achtbaan Euromir zaten. En toen de ene helft van het gezin door de mijnen van Oostenrijk liepen, passeerde de andere helft ons in de wildwaterbaan die ook dwars door de grot heen gaat. Wij genoten keer op keer van het diverse aanbod in hetzelfde themagebied. En elke keer zagen we weer wat nieuws vanuit een ander oogpunt.

’s Werelds grootse vliegend theater

Wil je echt iets bijzonders doen met je gezin? Ga dan even terug naar de hoofdingang in Duitsland en neem een ritje in het Voletarium. Deze attractie is geschikt voor kinderen met een lengte vanaf 100cm. Het is ’s werelds grootste vliegende theater en met de prachtige effecten tijdens deze rit, lijkt het net alsof je zelf aan het vliegen bent!
De hoofdingang van Europa-Park heeft een station van de EP-express, ideaal als je achterin het park bent en je toe bent aan de rondvlucht.

Het koninkrijk van Arthur and the Minimoys

Een echte Familie topper is toch wel ‘Arthur and the Minimoys’. Je maakt een vlucht door de wereld van de gelijknamige film. Deze hele wereld is overigens geweldig om met je kinderen te bezoeken, gezien hier het verdere aanbod voor de kinderen ook weer fantastisch is. Denk aan een speeltuin, een kinder vrijevaltoren, een carrousel en glijbanen. Alles is indoor, waardoor je hier dus het hele jaar door kunt genieten, ongeacht het weer.

Met de piraten terug naar Nederland

We zijn dan wel in Duitsland, maar een bezoekje aan Nederland mag niet ontbreken. Daar staat namelijk onze favoriete familie attractie. De bootvaart ‘Piraten in Batavia’ spant de kroon. Een rondvaart is altijd leuk om met je gezin te doen, maar de thematisering hier is echt uniek. Er wordt gewerkt met geweldige technieken, super moderne poppen, geweldige licht- en geluidseffecten en zelfs met geuren. Een rit in deze rondvaart boot brengt je in een andere wereld en is daarmee een belevenis op zichzelf.
Tip: doe de rit vaker dan 1 keer, je zult namelijk ogen te kort komen en elke ronde zul je weer nieuwe dingen zien.

Naast deze attractie vind je hier nog meer kinderattracties waaronder de koffiekopjes en de vliegende Hollanders. In Themagebied Holland kun je ook terecht voor leuke speelactiviteiten, waaronder een eigen KidsClub met show, maar ook voor Hollandse lekkernijen. Deze hebben wij overgeslagen, want die kunnen we in Nederland ook wel halen, maar het was bij menig gast een groot succes!

Voor de kleinsten

We hebben het natuurlijk al duidelijk aangekaart hoe familievriendelijk Europa-Park is. Ondanks dat ze veel familierides aanbieden, hebben ze ook voor de allerkleinsten een groot aanbod. In het park zijn op meerdere locaties speelplaatsen en waterspeelplaatsen te vinden. Welke kinderattracties bij onze kinderen in de smaak vielen zijn o.a. de treinreis van Jim Button in Duitsland, Piccolo Mondo in Italië of Madame freundenreich in Frankrijk.

Het sprookjesbos van Europa-Park

Europa-Park kent ook zijn eigen sprookjesbos. Hoe kan het ook anders, want het Zwarte Woud staat immers bekend om de gebroeders Grimm. Dit kindvriendelijke themagebied, met een hoog magie-gehalte, is leuk voor jong en oud. Hoewel de kleintjes hier kunnen genieten van alle sprookjes, kunnen wij het niet ontkennen dat ook wij hier ogen te kort kwamen.

Met prachtige sprookjesdecoratie, zoete thematisering en meerdere wandelroutes omringd door bos en water kom je wederom in een hele eigen wereld terecht. Huisje in, huisje uit, ontdekking hier, ontdekking daar… Wat is dit toch weer mooi gedaan. Terwijl wij even een koffie pauze namen waarbij we zicht hadden op het water, gingen de kinderen op ontdekking. Wat is het hier genieten!

Ierland

In 2016 opende een nieuw themaland in Europa-Park. Met de komst van het land Ierland is het park gelijk een kinderwereld rijker. Ierland staat helemaal in het teken van de kinderen en is by far het mooiste kindergedeelte van een pretpark dat wij ooit hebben gezien. Alles klopt tot in detail en naast het feit dat je echt de Ierse sferen hier proeft, hebben ze hier ook de leukste kinderattracties staan. Van een achtbaan voor de allerkleinsten, tot mooie (water)speeltuinen. De bootcarrousel en de tractorbaan waren bij onze kinderen de meest geliefde attracties. Het indoorspeel paradijs Limerick Castle is erg leuk voor de jonge ontdekkers onder ons. De grote glijbanen die uit het kasteel komen trekken gelijk je aandacht.

In Ierland vind je overigens een eigen Lindt Chocolade shop. Het is alleen al leuk om hier een kijkje te nemen, hoewel de verleiding ook erg groot is om dan een lekkere versnapering te halen.
Tip, haal hier een kopje koffie, dan krijg je er namelijk een lekker stukje Lindt Chocolade bij!

Het entertainment in Europa-Park

In een park waar je overal de fantasie van de familie Mack voelt, kan entertainment natuurlijk niet ontbreken. Het aanbod hierin is groots! Het park kent maar liefst 4 grote shows (van minimaal 30 minuten per show). Deze shows bestaan uit illusie, acrobatiek, dans, muziek en humor. Het zijn stuk voor stuk must see’s tijdens je bezoek aan het park. Naast deze grote shows biedt het park ook nog diverse familie en kindershows, een eigen grote parade en diverse straatartiesten die je verspreid in het hele park tegen kunt komen.

De horeca

In het hele park kun je terecht voor fastfood en softdrinks, maar wat Europa-Park uniek maakt, is dat je in elk themaland de diversiteit niet alleen proeft via de sfeer, maar ook in het eten en drinken. Zo kun je poffertjes eten in Nederland, Gyros eten in Griekenland, Pizza’s in Italië en wat dacht je van Zwitserse kaas met wijn? Hiervoor kun je natuurlijk terecht in Zwitserland. En wist je wel dat je in Frankrijk een bakker vindt waar verse broodjes gemaakt worden? Deze kun je vervolgens nuttigen aan het water, terwijl de waterfonteinen op achtergrond een show weg geven. Wat een plaatje!

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.

Naast de restaurants biedt het park ook voldoende horecatentjes voor de kleine honger, een middagsnack, een wijntje met borrelhapje of gewoon lekker koffie met gebak.

Wij kunnen ons niet voorstellen dat je in Europa-Park niet tot je recht komt als je ergens en hapje wilt eten. Of je nou fastfood wil of uitgebreid uit eten, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. De prijs-kwaliteitverhouding is voor een commercieel park als deze goed.

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.

Eten in ’s werelds eerste loopingsrestaurant: FoodLoop!

Een hele bijzondere ervaring om je menu op je bord te krijgen is via een achtbaan. Dit klinkt niet realistisch, maar in Europa-park kan dit. FoodLoop is ’s werelds eerste restaurant waarbij je food letterlijk door de looping gehaald wordt. Hoe gaaf is dat in een pretpark! Maar hoe werkt nou zoiets?

Als je binnenkomt krijg je een pasje, dat bij je tafel hoort. Je kunt je bestelling plaatsen via een tablet. Je scant je bestelling met je pasje. Je bestelling komt vervolgens met een achtbaan naar je toe! Om er voor te zorgen dat het eten op zijn plek blijft, wordt je maaltijd geserveerd in een pannetje (met deksel). Deze pannetjes rijden op een rail en maken onderweg een drop, een paar bochten en sommigen komen zelfs door een looping! Met je drankjes gebeurt hetzelfde. Is je bestelling bezorgd? Dan kun je lekker gaan eten. Na het eten ga je met je pasje naar de kassa en kun je afrekenen.

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.

Een bijzondere evaring waar onze kinderen nog steeds over spreken. Wil je iets aparts? Dan is dit zeker leuk om te doen. Onze oudste kinderen hadden een burgermenu, deze was prima. De jongste een kindermenu met nuggets of schnitzel en friet, hier hebben ze van genoten. Wij zelf gingen voor een soort van stoofpotje met aardappelen, groente en kip in rodewijnsaus. Dit was erg lekker!

Rulantica

Je kan dit niet ‘gewoon een zwembad’ noemen.
Het is een fantastisch waterpark, waar de magie van het waterleven tot leven komt“.

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.

Rulantica is het eigen waterpark van de Familie Mack, dat eind 2019 zijn deuren opende voor publiek. Het is een waterpark met een eigen verhaal. Er doen vele verhalen de ronde als het gaat om Rulantica. Zo zou je er de bron van het leven kunnen vinden. Vele mensen hebben dus al geprobeerd om het eiland Rulantica te bereiken. Eén van de meest bekende verhalen is dat die van Kapitein Tord Johansen. Hij ging ooit met zijn schip Tre Kronor op zoek naar Rulantica. Ook werd er ooit een skelet gevonden van een waterslang, welke vermoedelijk van waterslang Svalgur is. Een machtige zeeslang die ooit gestuurd is om Rulantica te bewaken. Rondom het verhaal van Rulantica zijn meerdere boeken te vinden. Of de verhalen echt gebeurd zijn is de vraag… Vele bezoekers hebben hun eigen mening na het zien van het skelet of na een bezoek aan Rulantica. Wil je alvast op avontuur en wil je meer te weten te komen over Rulantica? Check dan hier de ontdekking van Rulantica.

Een prachtige waterwereld

Rulantica is een sfeervol waterpark met Scandinavische invloeden. Dit zie je onder andere terug in de namen van de themazones en attracties. Echter is Rulantica een eiland en daarmee een eigen wereld. Het wordt omringd door prachtige wateren, druipsteenrotsen, zeemeerminnen, zeedieren en natuurlijk kan de grote zeeslang Svalgur ook niet ontbreken. Je kunt zelfs een ritje maken door het lichaam van de slang. Gelukkig spuugt ze je aan het einde van die rit weer uit. Deze waterglijbaan is niet alleen een geweldige rit, maar is ook nog eens voorzien van de juiste thematisering, welke thuis hoort in Rulantica. Rulantica is echt een eigen waterpark, een wereld waar de magie van de waterwereld tot leven komt.

Attracties in Rulantica

Rulantica heeft maar liefst 14 themazones en heeft zelfs 50 water attracties. Dit zijn onder andere de meest bijzondere waterglijbanen die je maar kan bedenken, maar denk ook aan een wildwaterbaan, een golfslagbad en een watercarrousel. En wat dacht je van een waterbar? Zowel binnen als buiten is er een bar in het zwembad waar je een drankje kunt nuttigen terwijl je lekker aan het relaxen bent in het water.

Nieuw in 2023!

Dit seizoen opende Rulantica een nieuwe waterglijbaan Vikingløp. Dit is de grootste raceglijbaan van Europa. Je kunt maar liefst met 8 personen tegelijk racen. Dit doe je door op je buik op een matje te gaan liggen, de rest gaat vanzelf! Het is echt een geweldige glijbaan met een waanzinnige snelheid. Een super leuke race om met je familie te doen. Wie is de snelste bij jullie thuis? Voor iedereen die de race niet aandurft: je kunt plaatsnemen op de tribune en daar kun je de racers toejuichen. Is de rij wat langer en moet je weer eens wachten op papa die met de kinderen van de Vikingløp gaat? Naast de Vikingløp vind je Vickingsnack, hier kan je een bowl bestellen, een snackje halen of gewoon een lekkere kop koffie.

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.
Vikingløp. Bron: Europa-Park
Vikingløp. Bron: Europa-Park

Snorri’s Saga – Lazy River

Het meest bijzondere aan Rulantica vonden wij de Lazy River. Tijdens ons bezoek aan Rulantica was het niet druk en konden we vaak van deze attractie genieten. Het enige wat je moet doen is lekker gaan liggen in een zwemband en de stroming van het water brengt je wel op avontuur. Een reis door Rulantica waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwe technieken. Geuren, kleuren, videoschermen en geluiden, er komt veel op je af, maar alles in een rustige beleving. Tijdens je rit vaar je door de grotten van Rulantica, sta je oog in oog met zeemeerminnen en ga je door het laadruim van een schip. Het is echt een aanrader met kinderen, want tijdens de rit zul je Snorrie ook meerdere keren tegenkomen. Een unieke waterattractie die wij elders nog nooit zijn tegengekomen.

Trolldall

Ook voor de kleine gasten heeft Rulantica een geheel eigen waterwereld. Het kinderspeel- en belevingsbad Trolldall staat in het teken van Trollen. Het oogt op een fantasiebos waar je kunt spelen, klimmen, ontdekken en glijden. Een mooi overzichtelijk gebied, dat garant staat voor veel water pret!

Horeca & shops

Rulantica kent meerdere restaurants een eettentjes waar je terecht kunt voor wat lekkers. Wil je een complete maaltijd? Dan kan je bij Lumalunda een pizza of pasta eten. Wil je liever snacken? Ga dan naar Snekjas. Tijdens de zomermaanden op het strand kun je buiten genieten van snacks en fruitige hapjes.
Rulantica heeft daarnaast zowel bij de ingang als in het waterpark een eigen shop waar je terecht kunt voor souvenirs.

Rulantica ligt direct naast Europa-Park, waardoor het ideaal te combineren is met een verblijf in het park. Wil je echt meegenomen worden in het verhaal van Rulantica, dan kun je ook overnachten in het themahotel Krønasår. Hier kom je nog meer te weten over de mythe van Rulantica, van Snorri en hier vind je ook het skelet van de waterslang. Rulantica is echt een belevenis op zichzelf!

Wist je wel dat…

 • je Rulantica ook kan bezoeken, los van Europa-Park? Zowel als daggast en/of als avondgast.
 • je in Rulantica een dagje VIP kunt zijn? Je kunt een privéhut huren. Deze zijn verspreid over het hele waterpark. Allemaal op dusdanige hoogte, dat je altijd mooi overzicht hebt over het waterpark.
 • je een Snorri glijdiploma kunt halen! Kinderen tussen 4 en 11 jaar kunnen op een speelse manier de zwembadregels leren kennen en daarmee hun diploma halen.
 • Rulantica een eigen show heeft?
 • je in Rulantica een VR ervaring kunt hebben onder water?
 • je vanaf mei kunt genieten van het prachtige buitenzwemgebied? Met een eigen strand, een bar, speelelementen en een geweldig gethematiseerde waterspeelattractie Valgurok.
 • Rulantica ook prima geschikt is voor mensen die van wellness en rust houden?

Europa-Park Resorts

Met maar liefst 6 themahotels (allen 4 sterren), een Camp Resort en een eigen camping biedt Europa-Park nog meer beleving aan je bezoek. Alle hotels zijn voorzien van eigen thematisering, unieke themakamers en entertainment met vermaak voor jong en oud. Europa-Park resort heeft 5 zwembaden en sauna’s waar jij als hotelgast allemaal gebruik van mag maken. Verder kan je genieten van 25 bars en restaurants, wellness- en sparuimtes en exclusief toegang tot beide parken. Op het Europa-Park resort vind je ook ’s werelds enige Michelinrestaurant op een pretpark. Ammolite – The Lighthouse Restaurant heeft 2 michelin sterren op zijn naam staan, maar zorg wel dat je maanden vooraf je etentje boekt, als je hier wil eten.

Restaurant Castillo Alcazar

Op de eerste dag van ons bezoek mochten we een hapje eten in Castillo Alcazar in Spanje. Het is een van de themarestaurants van het resort. We hebben hier genoten van een heerlijk buffet. Alles staat in het teken van ridders en met 6 jongens in het gezin was dit natuurlijk een walhalla. Met grote riddertafels, houten zetels, een balkenplafond, grote kroonluchters, fakkels en met riddervlaggen is het gewoon een plaatje.

Een uitgebreid buffet stond op ons te wachten. Het eten is is overheerlijk. Het buffet is erg divers en voor de kinderen is er een eigen buffet. Het is lekker burgondisch genieten hier. Het leuke aan dit buffet is dat het personeel zelfs aan tafel langs komt met een spies vol vlees. ‘ Wilt u ook een stukje?’ Daar zeggen we geen nee tegen.

Uiteraard hadden ze ook een uitgebreid toetjesbuffet (en snoepjesbuffet) waar, met name de kinderen, nog lekker van hebben genoten.

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.

Nadat onze buiken goed gevuld waren, want oh, wat hebben we veel gehad, konden we met de EP-express terug naar Camp Resort. Ook dit was weer een ervaring op zichzelf. Met een paar gelukkige kinderkoppies die uit het raam keken en op achtergrond de prachtige lampjes die het Europa-park overnamen, keken wij elkaar aan en zeiden we ‘wat is het hier toch genieten!’ Heel cliché, maar waar!

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.

Bij ons eindstation in Duitsland, direct bij de hoofdingang, werden we verrast door een leeggelopen hoofdstraat die volop in de verlichting stond. Ondanks de regen zorgde dit toch echt voor een paar mooie plaatjes. Perfect om je eerste dag mee af te sluiten.

Ben je ook zo reislustig? Europa-Park (gelegen in Rust, Duitsland) maakt het mogelijk om in één reis van heel Europa te proeven.

Camp Resort

Het Camp Resort van Europa-Park is de ideale plek voor iedereen die overdag lekker in het park wil zijn en voor de avond een overnachtingsplek zoekt. Het voordeel van het Camp Resort is dat ze er meerdere accommodaties hebben voor groepen en/of grote gezinnen. Dit was voor ons dus ideaal met een gezin van zeven. Het camp resort is geheel in western style.

Rondom het Camp

Op het Camp Resort vind je een western receptie, een snackbar, een speeltuin waar je ook kunt goudzoeken en rodeo rijden, een zwemmeer (Wat zich op een kleine afstand lopen van de huisjes, huifkarren, woonwagens en tenten bevind) en een grote vijver welke omringd is met de diverse accommodaties…en niet te vergeten een eigen saloon. Op diverse plekken in het western dorpje vind je kampvuren die met name in de avond voor een mooie sfeer zorgen. In de Silver Lake Saloon kun je terecht voor het ontbijtbuffet, een lunch of diner. Ook worden hier in de avond shows verzorgd. Kortom, ook op het resort hoeft niemand zich te vervelen.

Je hebt verschillende soorten accomodaties waar je in kunt verblijven. Zo kun je slapen in tipitenten, in woonwagens, huifkarren of een van de blokhutten.

De blokhutten – Lodges

Wij sliepen in een blokhut, voorzien van stapelbedden. Super gezellig zo met zijn allen. Ook voor ons ouders voelde dit weer even als een soort schoolreisje. De blokhutten hebben naast de stapelbedden ook voldoende kastruimtes en lockers die je op slot kunt doen. De blokhutten zijn eenvoudig, maar hebben toch een bepaalde charme door hun robuuste bouw. Wij hadden zelfs een balkon met uitzicht op de Silverstar! Hoe fijn wakker worden is dat!

Ontbijtbuffet

Elke ochtend gingen we met een lach naar de Saloon voor het ontbijtbuffet. Hoe fijn is dat? Wakker worden met avontuurlijke muziek en dan even niks moeten, op even snel wassen en aankleden na natuurlijk. Het ontbijtbuffet is erg divers. Van verschillende Duitse broodjes tot croissantjes en van zoete broodjes met o.a. caramel of kaneel tot toast. Tevens is er fruit, yoghurt, eieren, scrabble eggs met bacon en zelfs de engelse bonen met worst mogen niet ontbreken. Diverse sappen en warme dranken maken het ontbijt compleet.

Sanitaire voorzieningen

Om gebruik te kunnen maken van de wc’s, wastafels en douches moet je naar het toiletgebouw, dat zich op het camp bevindt. Het is allemaal erg schoon en netjes. In het midden van het park is nog een toiletgebouw.

Camping

Hou je van kamperen? Of ben je op doorreis met je camper of caravan en wil je onderweg Europa-park aan doen? Dan biedt Europa-Park ook de ruimte om te overnachten op hun eigen camping. Deze vindt je op het Camp Resort, naast de blokhutten, woonwagens en tipi’s. Tijdens je verblijf kan je gebruik maken van alle voorzieningen die je ook hebt op het Camp Resort. Broodjes kan je halen bij de kiosk op het camp resort. Vanaf de camping is het 5 minuten lopen naar de hoofdentree van Europa-park. Gemiddelde overnachting prijs op de camping €50,- in het hoofdseizoen. Dit is op basis van 4 personen, incl. kampeerplek, stroom en water, toilet en douchevoorzieningen.

Dank!

Wij willen nogmaals iedereen bedanken voor deze geweldige reis, niet alleen in het bijzonder Henk, maar ook de rest van de organisatie en de medewerkers van Europa-Park en Rulantica die ons verblijf nóg fijner hebben gemaakt. Het maakt daarbij geen verschil of je een medewerker bij een attractie bent, een horecamedewerker bent of werkzaam bent binnen het entertainment. Het personeel is klantvriendelijk, altijd een lach op het gezicht en altijd bereid om je te helpen!

Weetjes en Tips

 • Als je een kop koffie haalt in Ierland bij Lindt, krijg je er gratis een stukje Lindt chocolade bij.
 • In 2024 opent Europa-Park weer een nieuw Themagedeelte. Het land Kroatië maakt zijn entree in het park. En dat gebeurt niet zomaar. Kroatië krijgt een unieke lanceerachtbaan. Ben je al nieuwsgierig? neem dan snel hier een kijkje!
 • Wist je wel dat je verspreid over het park diverse zitplaatsen hebt waar je kunt picknicken? Trek gewoon maar eens een deur open in een land en je zult zien dat er een verrassing achter zit. Deze plekken zijn vaak onbekend en bieden een rustige plek om even wat lekkers te nuttigen.
 • Baby Switch/Parent swap: Ben je met je gezin op pad, maar kun je niet allemaal tegelijk in een attractie? Loop dan even naar de medewerker van de attractie, laat je kinderwagen of buggy zien en dan krijg je een baby switch ticket. Zodra je gezin uit de attractie komt, kan de achtergebleven ouder via de uitgang ook in de attractie. Dit scheelt een hoop wachten!
 • In de kindermenu boxen zitten verzamel figuurtjes van Europa-Park. Ze zijn een beetje vergelijkbaar met Schleich figuren. Wij hebben met 5 kinderen inmiddels een hele verzameling. En het is ook nog een super leuk souveniertje!
 • Europa-Park werkt met recycle bekers. Deze beker kost 2 euro extra. Breng je de beker terug, dan krijg je de 2 euro retour. Wil je de bekers liever verzamelen? Dan neem je ze mee naar huis. De bekers zijn immers voorzien van afbeeldingen van het park. Bij de uitgang van het park is recent nog een machine geplaatst waar je de bekers retour kan doen voordat je naar huis gaat. Een erg goed systeem.
 • Wist je wel dat niemand minder dan Roland Mack verstopt staat in de attractie Piraten in Batavia? Hij kreeg deze levensechte pop cadeau van zijn kinderen. Heb jij hem al eens gespot?
 • Europapark heeft diverse grote prijzen gewonnen. Zo won het in 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 en 2022 de Golden Ticket Award voor Beste Themapark van de Wereld! Europa-Park liet daarmee grote namen als Walt Disney World en Universal Studios achter zich. Naast deze grote prijs, weet het park ook diverse andere prijzen binnen te slepen, zowel voor het park, de horeca, de hotels en attracties.

Nog niet uitgelezen over Europa-Park? Lees dan ons reisverslag uit 2018.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.