Huis & Tuin

Een mantelzorgwoning in je eigen tuin? Dit moet je weten

In deze blog gaan we het hebben over een mantelzorgwoning en kangoeroewoningen: wat houden ze in en waar moet je op letten.

Het leven is onvoorspelbaar en soms kan het nodig zijn om voor onze dierbaren te zorgen. Mantelzorg speelt hierbij een belangrijke rol. Om deze zorg zo goed mogelijk aan te bieden, is het in sommige gevallen wenselijk om een mantelzorgwoning in de eigen tuin te hebben. In deze blog gaan we het hebben over mantelzorgwoningen en kangoeroewoningen: wat houden ze in en waar moet je op letten bij het creëren van een mantelzorgwoning op je eigen terrein?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning die is bedoeld voor iemand die zorg nodig heeft en dicht bij zijn of haar mantelzorgers wil wonen. Dit kan een tijdelijke of permanente oplossing zijn, afhankelijk van de situatie en de behoeften van de zorgvrager. Een mantelzorgwoning kan een aangebouwd deel van de woning zijn of een losstaande unit in de tuin. Qua grootte is er ook veel mogelijk. Een kleine mantelzorgwoning heb je bijvoorbeeld al van rond de 35m2, maar een mantelzorgwoning 100m2 is ook zeker een mogelijkheid als je de ruimte hebt.

Kangoeroewoning: een alternatief voor mantelzorgwoningen

Een kangoeroewoning is een andere vorm van samenwonen met zorgbehoevenden. Bij een kangoeroewoning wonen de zorgvrager en mantelzorger in één gebouw, maar met gescheiden woonruimtes. Hierdoor behouden beide partijen hun privacy en zelfstandigheid, terwijl ze toch dicht bij elkaar wonen en de mantelzorger direct beschikbaar is om zorg te verlenen.

Waar moet je rekening mee houden bij het creëren van een mantelzorgwoning in je tuin?

1. Vergunningen en regelgeving

Bij het plaatsen van een mantelzorgwoning in je tuin moet je rekening houden met de lokale regelgeving en eventuele vergunningen. Hoewel je in veel gevallen geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een mantelzorgwoning, is het raadzaam om dit van tevoren na te vragen bij je gemeente. Zij kunnen je informeren over de regels die van toepassing zijn op jouw situatie.

2. Houd rekening met de wensen en behoeften van de zorgvrager

De mantelzorgwoning moet afgestemd zijn op de wensen en behoeften van de zorgvrager. Denk hierbij aan voldoende ruimte, een goede toegankelijkheid (geen drempels bijvoorbeeld), eventuele aanpassingen aan het sanitair en het gebruik van hulpmiddelen zoals een traplift, mocht dat van toepassing zijn.

3. Financiële aspecten

Het plaatsen van een mantelzorgwoning in je tuin brengt kosten met zich mee. Denk hierbij aan de aanschaf van de woning, de eventuele aanpassingen en het onderhoud. Bekijk of er mogelijkheden zijn voor subsidies of andere financiële tegemoetkomingen om de kosten te verlichten. Ook hierbij kan de gemeente je vaak goed helpen.

4. Privacy en zelfstandigheid

Hoewel het doel van een mantelzorgwoning is om dicht bij elkaar te wonen en zorg te bieden, is voldoende privacy natuurlijk enorm belangrijk. Zorg voor voldoende afscheiding tussen beide woningen en maak duidelijke afspraken over wanneer en hoe de zorg wordt verleend.

5. Tijdelijk of permanent?

Een mantelzorgwoning kan een tijdelijke of permanente oplossing zijn, afhankelijk van de situatie en de behoeften van de zorgvrager. Bespreek met alle betrokken partijen wat de verwachtingen zijn en maak afspraken over de duur van het verblijf in de mantelzorgwoning. In sommige gevallen kan het handig zijn om te kiezen voor een modulaire of verplaatsbare mantelzorgwoning, zodat deze eenvoudig kan worden aangepast of verwijderd wanneer de zorgsituatie verandert.

Conclusie

Het creëren van een mantelzorgwoning in je eigen tuin kan een ideale oplossing zijn om dicht bij je zorgbehoevende dierbare te wonen en tegelijkertijd de nodige zorg te bieden. Houd bij het plannen en realiseren van een mantelzorgwoning rekening met de wensen en behoeften van de zorgvrager, de privacy en de eventuele tijdelijkheid van de situatie. Zorg voor goede communicatie en afstemming met de gemeente om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Een goed geplande en ingerichte mantelzorgwoning kan een grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van zowel de zorgvrager als de mantelzorger en hen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven en samen een goede balans te vinden tussen zorg, privacy en zelfstandigheid.






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Klaar voor de zomer? Zo vind je de perfecte parasol voor in je tuin - blogpapa.nl
    5 april 2023 at 14:41

    […] Met een fijne parasol in je tuin creëer je niet alleen schaduw, maar bepaal je ook je eigen stijl in de tuin. Maar met zoveel verschillende soorten parasols op de markt is het moeilijk om de perfecte parasol […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.