Bloglife Educatief Online Papa-tips Zakelijk

• REVIEW • | Jortt boekhoudprogramma: mijn favoriete kostenpost

ons boekhoudprogramma verdient geld voor ons
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik ben best handig met Excel en in een grijs verleden heb ik ooit best wel lang bij een bank gewerkt. Toen ik in 2012 startte als zelfstandige ondernemer dacht ik dan ook: “Een boekhoudprogramma? Dat regel ik zelf wel effe!” En zo geschiedde…

Creatief met Excel

Vol energie van het starten van mijn eigen bedrijf, ging ik aan de slag. Na een paar dagen knutselen had ik mijn volledige boekhouding in Excel gebouwd, compleet met een optie om facturen te maken en met een dashboard waar alle totalen in stonden. Apetrots was ik. Mijn home-made boekhoudprogramma is dan ook jarenlang meegegaan, hoewel ik tegen steeds meer kleine ergernissen aan ging lopen.

Groei is leuk, maar…

Toen we van één naar twee bedrijfjes gingen, moest ik mijn hele boekhoudprogramma ombouwen en uitbreiden. Verschillende factuuropmaken, verschillende kostenplaatsen, verschillende geldstromen. En ondertussen moest ik nog steeds mijn BTW-aangifte zelf invullen en narekenen. Toen kwam de eerste buitenlandse klant erbij: hoe moest ik dat nou weer verwerken?! Om me lekker bezig te houden, kwamen er ook nog enkele handelsnamen bij. En langzaam liep ik over.

Het is als ondernemer al moeilijk genoeg om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Als daar ook nog een derde factor ‘boekhouden’ tussen komt te staan, gaat de lol er op een gegeven moment wel vanaf. Het is gewoon niet leuk als juist het feit dat je bedrijf groeit, een negatieve impact heeft op je werkplezier.

Boekhoudprogramma gezocht

Mijn lief stelde op een gegeven moment voor dat we eens uit zouden gaan kijken naar een ander boekhoudprogramma. Of, laat ik het maar eerlijk zeggen, ze stelde voor om uit gaan kijken naar een professioneel boekhoudprogramma. En terecht: de boekhouding kostte me steeds meer tijd, om de haverklap moest er iets gefixt of toegevoegd worden, en ondertussen moest er ook gewoon gewerkt worden natuurlijk! En dus gingen we op zoek.

Gratis of geld?

De zoektocht naar een nieuw boekhoudprogramma werd nogal bemoeilijkt door één lastig puntje: ik ben nogal zuinig. Daardoor kwam ik in eerste instantie uit bij allerlei gratis boekhoudprogramma’s. Superleuk! Maar helaas betekende in de meeste gevallen ‘gratis’ niet écht gratis… Ofwel ik moest nog steeds heel veel handmatig doen, ofwel de gratis versie had beperkte functionaliteit, ofwel ik mocht er gratis mee werken, maar niets opslaan: ze hadden allemaal wel iets waar ik bloedchagrijnig van werd.

Ik denk dat ik ongeveer vijf programma’s heb gedownload. Iedere keer de hele batterij bedrijfsgegevens invoeren, klanten aanmaken, offertes opvoeren, facturen maken. Knettergestoord werd ik ervan. Vooral omdat ik ze allemaal vond tegenvallen.

Jortt: weer zo’n ‘gratis’ boekhoudprogramma…

Wederom was het mijn lief die met een briljant plan kwam (dat lijkt wel een soort rode draad in mijn leven te zijn 🙄). Ze had een boekhoudprogramma gevonden dat we gratis konden uitproberen: Jortt. Eigenlijk had ik zo maar weinig zin om wéér een hoop gegevens in te voeren, om er vervolgens achter te komen dat het toch weer niet was wat ik zocht. Maar goed, door schade en schande wijs geworden, luisterde ik natuurlijk braaf en googlede ik “Jort”. Met een -t te weinig, natuurlijk.

Het ziet er helemaal niet uit als een boekhoudprogramma

De plaatjes op de website verrasten me al meteen: fris, modern, overzichtelijk. Alles wat mijn eigen boekhoudprogramma niet was! Natuurlijk mochten we het gratis downloaden, dus ik was alweer op mijn hoede. Maar toen ik ongeveer tien minuten later al een volledig gepersonaliseerde offerte had uitgebracht werd ik al snel enthousiaster. Een factuur maken bleek nog veel eenvoudiger: een klik en hij was klaar!

We kozen het MKB-pakket om gratis een maand uit te proberen en dat bleek ook écht gratis. Alle functies werkten en ik begon serieus plezier te krijgen in het boekhouden. Vooral het dashboard waar alles mooi in heldere grafiekjes te volgen was, vond ik superhandig. En de boekhoudbot die allerlei taken zelfstandig uitvoerde. Oh, en dat ik in één oogopslag kon zien wat er nog moest gebeuren. We waren inmiddels allebei wild-enthousiast.

Wat ik ook te gek vond: het in- en uitzoomen op informatie. Dus geen rommelige schermen ramvol cijfers maar overzichtelijke, makkelijk te navigeren schermen. Misschien moet je het zelf zien om het te snappen maar het programma is zo gemaakt, dat je alleen maar relevante informatie in je scherm hebt. En als je iets anders wil zien, ben je daar met hooguit twee of drie klikken.

De kers op de taart

Wat ons echter nog het meest verraste was de klantenservice. De hulpbronnen op de site waren al erg duidelijk en volledig, maar toen ik belde met een lastige vraag werd ik meteen geholpen. Snel, vriendelijk en professioneel: wat een verademing. En we zaten nota bene nog steeds in onze gratis proefmaand. Het mag duidelijk zijn: toen die maand voorbij was, hebben we geen seconde meer na hoeven denken over die twee tientjes per maand.

Inmiddels doe ik echt met plezier mijn boekhouding in Jortt. Sterker nog: ik vind het soms gewoon leuk om eens door de grafieken en overzichten te neuzen om te zien hoe het allemaal gaat. Vroeger dacht ik dat al dat handmatige werk ervoor zorgde dat ik precies wist hoe we ervoor stonden. Wat een onzin! Ik heb nog nooit zoveel inzicht in ons bedrijf gehad als nu.

Niet zomaar een boekhoudprogramma

Voor ons is Jortt echt een verrijking geweest van ons bedrijf: we hebben meer tijd, meer inzicht en we kunnen veel meer voordeel uit onze financiën halen. Onze boekhouder kan vanaf zijn eigen kantoor inloggen voor de IB-aangiftes en voor de controle van onze boeken. BTW-aangiftes kosten me ongeveer vijf minuten en dat is alleen maar omdat ik het leuk vind om even door alles heen te lopen. Anders kost het me 1 minuut.

Conclusie:

Ik durf echt wel te zeggen dat ons boekhoudprogramma niet alleen geld voor ons verdient, maar ook nog eens bijdraagt aan ons werkplezier. Tot slot: zoals je onder dit artikel kunt lezen, krijgen wij soms betaald om onze mening ergens over te geven. Maar ik denk dat ik nog maar zelden zó enthousiast ben geweest om een review te geven!

FACT SHEET:

 • Maand gratis uitproberen met volledige functionaliteit, inclusief helpdesk
 • Eenvoudig maandelijks opzegbaar, geen automatisch abonnement
 • Kosten: kleinste pakket gratis, MKB-pakket € 22,50 excl. BTW per maand

Totaalscore van Jortt Boekhoudprogramma: 

vierenhalve boks

∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  3 onmisbare tips voor de beginnende blogger - blogpapa.nl
  5 april 2023 at 14:27

  […] Lees ook: boekhoudprogramma uitkiezen als zzp-er […]

 • Reply
  Rompslomp
  24 juli 2023 at 15:34

  Een enthousiaste review over het Jortt boekhoudprogramma! Arno begon met zijn zelfgemaakte Excel-boekhouding, maar naarmate zijn bedrijf groeide, zocht hij een betere oplossing. Jortt overtrof zijn verwachtingen met een frisse uitstraling, handige functionaliteiten en een behulpzame klantenservice. Het programma biedt nu meer inzicht en werkplezier aan zijn bedrijf. Een aanrader voor ondernemers die hun boekhouding willen verbeteren!

  Groetjes,
  Joost

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.