Online Papa-tips

Online apotheek: doen of niet doen?

Hoe betrouwbaar is een online apotheek?
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Er is best veel te doen over online apotheken. Terwijl de regelgeving de laatste jaren alleen maar strenger is geworden. Toch verschijnen er met grote regelmaat artikelen die je waarschuwen dat een online apotheek meestal onbetrouwbaar is, en vaak nepmedicijnen levert. Maar is dat ook echt waar?

Trust no one! Toch?

Als je gelooft dat die witte strepen in de lucht eigenlijk chemtrails zijn, of dat er bij een vaccinatie stiekem microchips je lichaam in worden gespoten, dan: ja. Als je iets genuanceerder bent dan dat, dan wordt het antwoord ook genuanceerder: ja, sommige online apotheken zijn inderdaad onbetrouwbaar en leveren nepmedicijnen of helemaal niets. Sommige; dus lang niet allemaal!

Welke online apotheek kun je vertrouwen?

Als je voor het eerst op de website van een online apotheek komt, let je waarschijnlijk goed op hoe deze er uitziet. Of hij professioneel in elkaar zit, en of het taalgebruik netjes verzorgd is. Of hij gebruiksvriendelijk is. Hoe duidelijk de informatie is, welke ‘officiële’ logootjes er links en rechts in beeld staan. Allemaal mooi en aardig, maar eigenlijk is er maar één ding waar je op moet letten, en dat is dit logo:

Als je online apotheek dit logo op zijn website heeft geplakt, ben je er echter nog niet. Op blogpapa.nl zie je het logo nu immers ook staan, maar wij mogen dus absoluut geen medicijnen verkopen! Er zijn een paar stappen die je moet doorlopen om zeker te weten dat je veilig kunt bestellen, en die lopen we graag even met je door.

Stap 1: Klik op het logo

Wanneer het bovenstaande logo op de site van je online apotheek staat en je klikt erop, moet je worden doorverwezen naar de website aanbiedersmedicijnen.nl. Dit is een website van het CIBG, waar alle legale aanbieders van medicijnen op vermeld staan. Als je via het logo niet op de juiste website belandt, kun je eventueel ook de link hierboven gebruiken. Het is echter wel een eerste signaal dat je moet oppassen met deze partij!

Help! Ik zie geen logo

Geen paniek: misschien verkoopt de website simpelweg nog meer artikelen. Net zoals bijvoorbeeld Kruidvat: die verkopen van alles. Op hun website zie je nergens het logootje staan, totdat je doorklikt op een medicijn. Je komt dan op de productpagina van het medicijn en daar staat het logo wél. Als je de rest van de stappen doorloopt, zul je zien dat Kruidvat inderdaad een betrouwbare online apotheek is. Niet verrassend, maar altijd voordelig.

Stap 2: Check wat jouw online apotheek mag verkopen

Medicijnen zijn er natuurlijk in allerlei soorten en sommige zijn veiliger om te verkopen dan andere. Niet iedere online apotheek mag dan ook zomaar álle medicijnen verkopen. Als je op de site van het CIBG terecht bent gekomen en je typt ‘Kruidvat’ in het zoekvenster, dan krijg je 1 zoekresultaat: A.S. Watson. Als je iets verder leest, zie je echter ook de website van Kruidvat staan:

Als er meerdere zoekresultaten staan, kijk dan even waar de website van jouw online apotheek staat en klik op dat resultaat. Let op: als deze er niet tussen staat, betekent dit waarschijnlijk dat de site géén medicijnen mag verkopen! Neem dan alsjeblieft contact op met het CIBG om dit te melden en te controleren.

Terug naar Kruidvat!

Als je op het zoekresultaat ‘A.S. Watson’ klikt, zul je zien dat Kruidvat medicijnen mag verkopen tot en met de categorie ‘UAD’.

UAD staat voor Uitsluitend Apotheek en Drogist. Kruidvat mag dus medicijnen verkopen die uitsluitend verkrijgbaar zijn bij een apotheek, apotheekhoudende huisartsenpraktijk of drogist. Ook mogen ze medicijnen verkopen uit lagere categorieën. In dit geval is dat alleen de categorie Algemene Verkoop (AV).

Stap 3: Check de categorie van jouw medicijn

Op de pagina van het CIBG waar je inmiddels bent beland, staat een link naar de geneesmiddelen informatiebank, maar uiteraard kun je ook de link in dit artikel gebruiken. Als je erop klikt, kun je het medicijn van jouw keuze intypen en dan krijg je een lijst met zoekresultaten. Let op: als je alleen ‘paracetamol’ typt, krijg je 28 pagina’s met zoekresultaten. Typ je ‘paracetamol kruidvat’ dan blijven er nog maar 2 pagina’s over. Kijk goed welk medicijn je precies moet hebben en let daarbij ook op het registratienummer!

Als je het juiste medicijn hebt gevonden, klik je op de link en je vindt alle informatie over dat medicijn:

Je kunt hier zien dat Kruidvat dit medicijn mag verkopen (categorie UAD), maar wel maximaal 50 tabletjes per verpakking.

Online apotheek checken? Easy Peasy!

Zo, nu weet je dus hoe je in drie stappen kunt checken of een online apotheek betrouwbaar is, en welke medicijnen ze mogen verkopen. Er is echter nog een variant op dit verhaal, die ik toch even apart wil benoemen. En dat is de Dierapotheker. De Dierapotheker?

Jazeker; de Dierapotheker!

Sorry; ik kon het niet laten om dit flauwe woordgrapje even te maken. Maar het is ook zo’n koddig woord: dierapotheker. En tegelijkertijd ook een heel logisch woord, want: waarom eigenlijk niet? Ook onze trouwe makkers hebben af en toe een pilletje of een zalfje nodig. En waarom zou je daarvoor meteen naar een dierenarts moeten? Maar ik moest toch even glimlachen toen ik het zag.

Er komen steeds meer online dierenapotheken, die allerlei diergeneesmiddelen aanbieden. Dus wil je zeker weten dat je te maken hebt met een betrouwbare site om medicijnen te bestellen. Of het nu gaat om tabletjes voor het ontwormen van je hond, dieetvoeding voor de kat of een gezonde snack voor je goudvis: je wil natuurlijk alleen het beste voor je trouwe viervoeter, je gevederde vriend of je langorige maatje.

Register Internethandel Diergeneesmiddelen

Het werkt ongeveer hetzelfde als bij een ‘mensen-apotheek’, want ook voor de online apotheek voor diergeneesmiddelen is een herkenbaar logo ontwikkeld:

Als je op zo’n logo klikt kom je terecht op de site van CBG/MEB. Hier vind je een link naar het Register Internethandel Diergeneesmiddelen. De lijst die je dan kunt downloaden, wordt maandelijks bijgewerkt en bevat alle geregistreerde verkopers van diergeneesmiddelen. Ik zocht (met CTRL-F) op ‘Dierapotheker’ en zag al gauw; zij mogen inderdaad alle vrij verkrijgbare diergeneesmiddelen verkopen.

Alleen vrij verkrijgbare diergeneesmiddelen?

Yep, want andere categorieën diermedicijnen mogen sowieso niet via een webshop verkocht worden. Dus moeten we nog even checken of het medicijn wat we nodig hebben, in die categorie valt. Anders is deze partij nog steeds verkeerd bezig!

Net zoals bij medicijnen voor mensen, bestaat er ook een informatiebank voor diergeneesmiddelen (deze link staat ook op de site van CBG/MEB). Omdat we een doosje ontworm-tabletjes wilden bestellen, typte ik ‘Milbemax‘ en kreeg 12 zoekresultaten. Met het registratienummer erbij vond ik de juiste link en voilà:

Top! Mijn Dierapotheker mag dus diergeneesmiddelen verkopen, en het medicijn dat ik wil mag ook inderdaad via een online apotheek verkocht worden.

Shoppen bij een online apotheek: no problemo!

Nu kun je met een gerust hart online shoppen voor medicijnen voor jezelf én je harige vriendje. En dus ook voor je huisdier 😉 Mis je nog iets in dit artikel? Of heb je een vraag? Gooi het in de comments!






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.