Persoonlijk

Wat kun je allemaal zeggen als iemand is overleden?

Iemand overleden? ► Lees hier wat je kunt zeggen

Iedereen verwerkt het verlies van een dierbare op een andere manier. Om deze reden vinden mensen het vaak moeilijk om iets te zeggen tegen iemand die met een overlijden te maken krijgt. Nabestaanden gaan door een complex rouwproces en zullen waarschijnlijk heel emotioneel zijn. Hierdoor zullen ze anders reageren dan dat je misschien van ze gewend bent. Laat je dit vooral niet tegenhouden om toch je medeleven te delen, want diegene kan je steun goed gebruiken.

Hoe gedraagt iemand die rouwt zich?

Iedereen krijgt in zijn of haar levens wel eens te maken met een overlijden. Het verliezen van een dierbare kan iemands leven beheersen. Het zal voor een lange periode het enige zijn waar diegene aan denkt. Toch zullen veel personen die een dierbare verliezen, proberen om hun verdriet weg te stoppen. Ze zullen er niet over praten omdat ze bang zijn dat anderen dit misschien lastig vinden. Dit leidt ertoe dat vele rouwende mensen zich terugtrekken en eenzaam voelen in hun rouw. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je zelf de eerste stap zet.

Doorbreek het taboe en ga naar deze persoon toe. Probeer met diegene te praten over zijn of haar verlies. Waarschijnlijk zal diegene dit waarderen, omdat het een gevoel van openheid en acceptatie geeft. Door te praten over de dood zul je de rouw niet wegnemen, maar je kunt er zeker voor zorgen dat een rouwend persoon zich niet alleen voelt.

Maar wat zeg je als iemand is overleden tegen een nabestaande? Lees verder voor dingen die je kunt zeggen en dingen die je zeker moet vermijden.

Dit kun je zeggen tegen iemand die rouwt

Als je degene die rouwt erg goed kent, is het belangrijk om de tijd te nemen om met diegene te praten. Er rust in Nederland nog een groot taboe op het praten over de dood, omdat veel mensen denken dat erover praten alleen maar voor meer pijn zorgt. Dit is echter een verkeerde opvatting, want het praten over de dood kan juist verlichting brengen.

Geef geen advies, maar stel vragen

Wanneer je met een nabestaande praat, is het belangrijk om diegene het woord te laten doen. Dit betekent dat je minder moet zeggen, maar meer moet vragen. Het kan voor de nabestaande moeilijk zijn om over het verlies te praten en daarom is het begeleiden van het gesprek door middel van het stellen van vragen erg prettig. Voor iedereen voelt verlies namelijk anders en daarom zullen sommige dingen die je zegt misschien niet goed vallen. Laat degene zich gehoord voelen door vragen te stellen, zoals “Hoe voel je je?”, “Wil je erover praten?” en “Kan ik iets voor je betekenen?”.

Deel je medeleven

Wil je graag je medeleven delen met een nabestaande? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt zeggen tijdens de uitvaart of erna. Houd het kort en bondig, want het gaat tenslotte niet om jou, maar om de rouwende. Dingen die je kunt zeggen, zijn als volgt.

 • Ik vind het zo rot voor je
 • Ik kan me niet voorstellen hoe verdrietig je moet zijn
 • Ik wens je alle kracht en sterkte in de wereld
 • Ik ben er voor je
 • Ik denk aan je en leef met je mee

Als je de nabestaande niet goed kent, maar toch iets wilt zeggen, kun je het volgende zeggen.

 • Heel veel sterkte/kracht toegewenst
 • Gecondoleerd met dit verdrietige verlies
 • Woorden schieten te tekort

Probeer vooral iets origineels te zeggen dat benadrukt dat je met diegene meeleeft. Als je degene die is overleden zelf goed kende, kun je ook fijne herinneringen ophalen met de andere nabestaanden. Denk aan de mooie momenten die jullie met z’n allen deelden om de pijn te verzachten.

Dit kun je beter niet zeggen

Probeer de clichés, ofwel dooddoeners, te vermijden. Dit zijn zinnen die vaak bij een overlijden worden gezegd en daardoor hun kracht en waarde hebben verloren en niets toevoegen aan het gesprek, of dingen die verkeerd kunnen vallen bij de nabestaanden. Houd in gedachten dat de nabestaande in de rouw zijn en emotioneler kunnen reageren dan normaal. Een paar voorbeelden van dingen die je beter niet kunt zeggen, zijn als volgt.

 • De tijd heelt alle wonden
 • Gelukkig is hij of zij nog zo oud geworden

Deze uitspraken zijn natuurlijk goed bedoeld, maar bieden geen steun of troost aan nabestaanden en kunnen zelfs kwetsend overkomen. Ook is de tijd dat iemand in de rouw is voor iedereen verschillend. Sommige mensen zullen nog jaren last hebben van het verlies. Vermijd te allen tijde misplaatst advies, zoals:

 • Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe partner?
 • Wanneer ga je weer daten?
 • Het leven gaat verder

Voor werkgevers is het belangrijk om niet te vragen naar wanneer iemand weer verwacht naar het werk te komen. Een rouwend persoon zal wanneer diegene er klaar voor is, zelf de eerste stap zetten. Het vragen naar wanneer iemand terugkomt, zal alleen maar meer pijn en verdriet opleveren en diegene zal zich zeker niet gehoord of begrepen voelen.

Daden zeggen meer dan woorden

Er zijn veel dingen die je kunt zeggen om een persoon te laten voelen dat hij of zij gehoord wordt. De beste manier om de pijn te verzachten en iemand niet alleen te laten voelen, is door iets te doen voor deze persoon. Af en toe langskomen, bellen, een bosje bloemen sturen of voorstellen om samen tijd door te brengen, zal zeer gewaardeerd worden. Sommige mensen zijn graag een tijdje alleen wanneer ze rouwen. Heb ook hier respect voor, maar zorg er op afstand voor dat een persoon weet dat hij of zij niet alleen is door bijvoorbeeld een kaartje te sturen met een persoonlijk berichtje.

Je hulp aanbieden kan al een troost zijn op zich. Ook al zullen sommige mensen hier geen behoefte aan hebben of uit beleefdheid nee zeggen, het zal ze toch het gevoel geven dat je iets voor ze wil doen en moeite wilt steken in het comfortabeler maken van een moeilijke tijd.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.