Opvoeding en Ouderschap

Belangrijk voor jong en oud: bezoek regelmatig de tandarts

We kunnen ons er misschien allemaal voor schamen, maar het is een feit dat veel mensen niet regelmatig naar de tandarts gaan.

We kunnen ons er misschien allemaal voor schamen, maar het is een feit dat veel mensen niet regelmatig naar de tandarts gaan. Volgens een recente studie van de Universiteit van Zweden gaan veel mensen slechts eenmaal per jaar naar de tandarts, en sommigen zelfs maar eens in de twee jaar of vrijwel nooit. Dit is een probleem, want regelmatige controles door de tandarts zijn cruciaal voor het voorkomen van tandheelkundige problemen.

Waarom is het belangrijk dat je de tandarts bezoekt als kind?

Kinderen hebben een verhoogd risico op tandheelkundige problemen, omdat hun tanden en kiezen nog steeds aan het groeien en ontwikkelen zijn. Tandartsbezoeken helpen problemen te voorkomen of te identificeren in een vroeg stadium, zodat ze gemakkelijker te behandelen zijn. Het is aan te raden om twee keer per jaar met kinderen naar de tandarts te gaan. Ook is het slim om hiermee op jonge leeftijd te beginnen, zodat een bezoekje aan de tandarts iets normaals wordt en vooral niet iets waar je alleen maar heen gaat als je pijn hebt. Daardoor wordt een bezoek aan de tandarts door een kind gelinkt aan iets vervelends en iets wat pijn doet, en wordt er gemakkelijk een angst voor de tandarts ontwikkeld. Juist als je op jonge leeftijd al naar de tandarts gaat, went je kind daaraan en wordt het een normaal bezoekje dat er bij hoort. En bij vrijwel alle tandartsen krijgen kleine kinderen een kleinigheidje mee (wie kent hem niet, het bekende tandarts-ringetje), dus dan maak je er juist ook nog iets positiefs van.

Waarom moet je ook als volwassene regelmatig naar de tandarts voor controle?

Regelmatige controles bij de tandarts zijn ook cruciaal voor volwassenen. Tandheelkundige problemen hebben de neiging om zich langzaam en geleidelijk op te bouwen, dus het is belangrijk dat ze op een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. Door middel van röntgenfoto’s kunnen gaatjes sneller gezien worden en behandeld worden en voorkom je bederf aan je tanden of vervelende ontstekingen.
De tandarts kan ook helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen door het geven van advies over dagelijkse tandverzorging en het bespreken van eventuele gevoeligheden of problemen. We denken namelijk allemaal wel dat we weten hoe we onze tanden moeten poetsen, maar ís dat ook wel echt zo? En wie van de volwassenen flost er regelmatig? Lang niet iedereen, kan ik je vertellen, en ook dat is juist zo belangrijk, bijvoorbeeld om tandsteen te voorkomen.

Waarom is een tandverzekering belangrijk?

Tandverzekeringen zijn simpelweg belangrijk omdat de kosten van tandheelkundige zorg erg duur kunnen zijn. Met een tandverzekering kun je deze kosten verzekeren, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten. Sommige verzekeringen vergoeden 100% van je behandelingen, terwijl anderen bijvoorbeeld 80% vergoeden.

Waar moet je op letten bij een tandverzekering?

Als je een tandverzekering overweegt, moet je proberen om in te schatten wat voor soort dekking je nodig hebt. Sommige verzekeringen bieden alleen dekking voor bepaalde procedures, terwijl andere alles-in-een verzekeringen dekking bieden voor een breed scala aan tandheelkundige zorg. Daarnaast kan het verschil maken of je kinderen hebt of niet. Kinderen zijn gratis meeverzekerd met de ouders en nemen dus automatisch de verzekering over. Zeker bij kinderen in de puberleeftijd, die een beugel nodig hebben, is een tandverzekering die de kosten voor orthodontie vergoedt, een aanrader.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.