Samen dingen doen

Handige apps die elke natuurliefhebber op zijn smartphone moet hebben!

In dit overzicht delen we 5 handige apps die elke natuurliefhebber wat ons betreft op zijn smartphone moet hebben!

Als je van de natuur houdt, is het natuurlijk erg leuk om meer te weten te komen over de dieren, planten en bomen die je tegenkomt. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei verschillende apps die je hierbij kunnen helpen. In dit overzicht delen we 5 handige apps die elke natuurliefhebber wat ons betreft op zijn smartphone moet hebben!

Natuur en internet

Ga jij graag erop uit in de natuur, dan denk je misschien in eerste instantie: waar heb ik nu een weer mijn telefoon voor nodig, ik ga toch gewoon lekker genieten van de natuur? Ja, vroeger gingen we inderdaad met ons vogelgidsje in de aanslag op pad. Dat is inmiddels natuurlijk een beetje achterhaald, want als jij graag wil weten welke vogel je nu eigenlijk hoort, heb je daar tegenwoordig super handige apps voor. In deze blog hebben we daarom een aantal fijne apps die voor we iedere natuurliefhebber aan kunnen raden. Wel is het goed om te weten dat je voor deze apps minimaal een sim only abonnement nodig hebt, want de apps hebben internet nodig om voor jou het werk te kunnen doen. Heb je nog geen internetabonnement op je telefoon, dan is een sim only abonnement de ideale oplossing. Je hoeft dan namelijk geen nieuwe telefoon aan te schaffen bij je internetabonnement. Je kunt zelf kiezen hoeveel GB je per maand nodig hebt. Als je je internet met name gebruikt voor het gebruik van deze natuurapps, dan heb je aan bijvoorbeeld 3 GB per maand ruim voldoende.

1. Apps om dieren te herkennen

Tijdens je wandeltocht kun je allerlei prachtige dieren tegenkomen. Grote dieren zul je in de meeste gevallen wel herkennen, maar ken jij alle bijzondere insecten uit je hoofd? Vast niet, zelf niet als echte natuurliefhebber! Gelukkig zijn er allerlei handige dieren apps om jou te helpen.

Om insecten te herkennen, raden wij Picture Insect – Insecten ID aan. Met deze app maak je een foto van het insect en vervolgens gaat de app voor je op zoek naar welk insect je voor je hebt. Een andere handige app die hetzelfde doet is ObsIdentify. Beide apps worden continu verbeterd en er worden steeds meer insecten toegevoegd, dus grote kans dat die van jou er ook tussen staat.

Ben jij in plaats van een insect op zoek naar een soort vogel? Ook dan hebben we een fijne app voor je die jou kan helpen. BirdNET is een app die vogelgeluiden kan herkennen! Je neemt het vogelgeluid op, eb vervolgens gaat de app kijken of hij het geluid kan koppelen aan een vogel. Uiteraard werkt de app alleen als je niet teveel omgevingsgeluid hebt of allerlei andere vogels erdoor heen zingen.

2. Apps om planten te herkennen

Er zijn tegenwoordig erg veel apps waar je planten mee kunt herkennen. Eén van de tegenwoordig meest gebruikte apps voor het herkennen van planten (en alle andere objecten die je kunt bedenken) is Google Lens. Dit is een app van Google die het object scant en vervolgens op Google Images gaat kijken naar vergelijkbare afbeeldingen. Dit werkt met planten, bloembollen, dieren, maar ook met mensen, spullen en noem maar op.
Google Lens werkt overigens niet altijd lekker, zeker bij planten merk ik dat hij lang niet altijd de juiste plant matcht aan mijn foto. Een app die ik liever gebruik voor het herkennen van planten is Pl@ntNet. Ook PictureThis werkt vaak goed en weet de juiste plant te vinden.

3. Apps om bomen te herkennen

De meeste plantenapps kun je ook gebruiken om bomen mee te herkennen. In ieder geval kan ik je PlantSnap aanraden, die ook te gebruiken is bij bomen. Daarnaast kan ook PlantNet je helpen met het uitvogelen welke boom het is. Ben jij als natuurliefhebber dus mooi weer mee geholpen!

4. Apps om sterren te herkennen

In de natuur kom je natuurlijk niet alleen maar dieren, bomen en planten tegen. Als je een mooie avondwandeling maakt en je kijkt naar boven, zie je vaak prachtige sterren aan de hemel staan. Star Walk 2 is een van de best beoordeelde sterren apps en ook Stellarium Mobile: Sterrenkaart doet wat hij moet doen. Daarnaast kun je ook Google Sky Map eens testen, zodat je uiteindelijk kunt kiezen welke app jij zelf het fijnste vindt werken.
Alle apps kunnen jou in ieder geval meer vertellen over welke ster je naar aan het kijken bent.

5. Apps voor leuke wandelroutes

Ben je je vaste wandelroute beu en wil je graag wat nieuwe plekken ontdekken? Ga dan aan de wandel met een fijne wandelroute app. Komoot, eRoutes en Walkthecity zijn maar een paar voorbeelden van de enorme hoeveelheid wandelapps die beschikbaar zijn.
Vind je het leuker om met een doel te lopen, dan kun je eens kijken naar geochaching apps, ook erg leuk als je met kinderen op pad gaat.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.