Review Speelgoed, Spellen & Spelen

• Review • Peaky Blinder: Under New Management

Met dit spel waan jij je in de tijd van Peaky Blinders. Met genoeg charisma, kracht en intelligentie kan je je tegenstanders verslaan.

Peaky Blinders is een epische serie over gangsters in het Engelse Birmingham van de ruige jaren 20. Pistolen zijn goed verkrijgbaar, Engeland leeft in de roerige jaren van de revolutie en gokken, drank en vrouwen zijn populair. De crimineel Tommy Shelby lukt het ineens om van gevreesde gangster een nette zakenman te worden. Met dit spel waan jij je in de tijd van Peaky Blinders. Met genoeg charisma, kracht en intelligentie kan je je tegenstanders verslaan om zo je missies te volbrengen. Maar je spelgenoten heb je nodig om te investeren en te ruilen. Een gezonde dosis geluk heb je nodig bij de paardenraces. Speel en wordt de meest gevreesde gangster van Birmingham!

Spelverloop Peaky Blinders

Aan het begin krijgt iedere speler 3 mission kaarten en die moet je volbrengen. Dat klinkt wel heel simpel he? Nou, dat is het eigenlijk ook. Het spel is opgedeeld in meerdere kleinere spellen. Telkens speel je een speelronde op een deel van het bord en daar ga je inzetten. Doordat je in het spel punten kan verdienen met charisma, strength en intellect word je een sterkere speler. Dit maakt dat je dan wel meer kans hebt om te winnen.
De 4 borden Small Heath, Birmingham City, Camden Town en Central Londen spel je dus steeds op dezelfde manier. Je zet je henchman (de characters pionnen) neer op het deel waar je speelt. Dan ga je telkens dobbelen en verdien je beloningen. Deze beloningen heb je nodig om je missie te volbrengen. Zo kan een missie bijvoorbeeld: collect 10 rum barrel kaarten zijn en die ga je dan proberen te veroveren. Soms mislukt dit, maar aan het einde kan je dan nog naar de zogenaamde open game state. Dit is eigenlijk een soort van grote ruilhandel. Hier kan je ruilen met je tegenspelers om zo dichterbij je doel te komen. Daarna ga je naar de paardenraces waar je flik kan cashen! Geld heb je nodig om uit de gevangenis te blijven. Je raakt dan namelijk een henchmen kwijt en dan word je weer zwakker.

Het spel spelen

Het spel is veel! Het is niet moeilijk op zich, want het herhaalt zichzelf. Telkens doe je hetzelfde: inzetten en dobbelen. Als je een beetje tactisch speelt kan je het spel van je tegenspeler beïnvloeden. Daarnaast heb je wel snel door welke tegenspeler welke missie heeft!

De leeftijd voor het spel is minimaal 12 jaar. Ik denk dat dat komt door alle teksten. Veel is Engels in dit spel. Het heeft echt wel iets, maar daarom moet je wel ouder zijn om het spel te spelen. Ook zie je veel drank, rum en pistolen in beeld. Daarom begrijp ik ook de leeftijdgrens. Maar kijk je naar de moeilijkheidsgraad van het spel, dan ben ik het er niet mee eens. Het is niet moeilijk. Wel lastig omdat er zoveel telkens gedaan moet worden. Als je dobbelt krijg je bij een bepaald cijfer een reward. Maar je hebt ook recht op bonus rewards en dat maakt dat je het spel met een boekje ernaast moet spelen. Persoonlijk vind ik dat minder leuk, telkens alles moeten opzoeken. Ik denk niet dat als je dit spel elke week speelt je het uit je hoofd kent, omdat de bonus steeds varieert. En waar dat minder positief is, is het eigenlijk ook direct heel positief. Namelijk, het spelverloop is iedere keer als je het speelt verrassend.

Met dit spel waan jij je in de tijd van Peaky Blinders. Met genoeg charisma, kracht en intelligentie kan je je tegenstanders verslaan.

Conclusie

Een spel dat vreselijk mooi gemaakt is, zeer gedetailleerd en goed over nagedacht…misschien wel iets te goed. Het zijn allemaal kleinere spellen die je steeds herhaalt en daardoor wat saai kan worden. Ook moet je er even inkomen. Henchman, Fortune tokens, mission kaarten en meerdere speelborden. Een zeer ruime tafel is echt nodig. Op onze ruime tafel paste het al niet.

Met dit spel waan jij je in de tijd van Peaky Blinders. Met genoeg charisma, kracht en intelligentie kan je je tegenstanders verslaan.

De teksten in het Engels zijn lastig voor onder de 12, maar als je het wil vertalen dan kan iemand die tactisch speelt van 10 prima doen. Onze zoon die heel tactisch speelt kan het goed.
Heb jij minder plezier van spellen met een gelukselement, dan is dit niet jouw ding. De dobbelsteen bepaalt en daar heb je weinig invloed op. Ben je een scherpe speler en hou je er van om mensen te jennen, dan is dit je spel!

Ik denk dat je met een paar vrienden op een avond met een goed glas whisky en sigaar erbij een top avond kan hebben!

Totaalscore van dit spel:

drieënhalve boks

Facts

  • Spel: Peaky Blinders Under New Management
  • Leeftijd: 12+ (maar te spelen vanaf 10 met ouderen erbij)
  • Spel: dobbelsteen bepaald
  • Duur: 60 minuten
  • Voorbereiden: 1 keer spelen en je begrijpt het
  • Prijs: € 25,99 en online hier te koop

Lees ook: Jachtseizoen bordspel


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.