Eten & Drinken

Hoe zorg ik voor voldoende vitamine D? 3 manieren op een rijtje!

Benieuwd hoe je ervoor zorgt dat jouw lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt? In deze tekst zetten we een aantal manieren bij elkaar.

Jouw lichaam heeft voldoende vitamines nodig om sterk te blijven. De meeste mensen lukt het zonder problemen om voldoende vitamine A en B binnen te krijgen, maar vitamine D is soms een probleem. Ook deze vitamine is belangrijk, want hij zorgt voor sterke botten, tanden en spieren en is daarnaast verantwoordelijk voor een goed afweersysteem. Benieuwd hoe je ervoor zorgt dat jouw lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt? In deze tekst zetten we een aantal manieren voor je op een rijtje.

1. Voeding

Omdat veel voeding vitamines bevat, denk je mogelijk dat je op deze manier ook vitamine D binnen kunt krijgen. Dit is inderdaad het geval. Deze vitamine zit onder meer in vette vis, zoals zalm en makreel. Ook rundvlees, kaas en eieren bevatten vitamine D. In Nederland zijn er bovendien producten waaraan deze vitamine wordt toegevoegd. Margarine en flesvoeding voor baby’s zijn hier voorbeelden van. Oliën en vetten voor bakken en braden kunnen bovendien ook vitamine D bevatten. Eet je bovenstaande producten regelmatig of maak je er vrijwel dagelijks gebruik van? Dan denk je misschien dat jouw lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt, maar dit hoeft niet.

2. Zonlicht

Veel mensen denken dat zij voldoende vitamine D binnenkrijgen door op hun voeding te letten. Dit is inderdaad mogelijk, maar je moet weten dat voeding niet de belangrijkste bron is. Onder invloed van zonlicht maakt jouw lichaam deze vitamine namelijk zelf aan. Dit gebeurt overigens alleen als de huid direct zonlicht opvangt. Denk nu niet dat jouw lichaam alleen op zonnige dagen vitamine D aanmaakt, want dit gebeurt ook op bewolkte dagen.

Zonlicht kan ervoor zorgen dat jouw lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt. Het is in dat geval wel belangrijk dat je iedere dag tussen 11.00 en 15.00 uur een kwartier tot een half uur in de zon doorbrengt. Zorg er hierbij voor dat jouw handen en gezicht niet bedekt zijn. Stel je een groter deel van de huid rechtstreeks bloot aan uv-straling? Dan volstaat een kortere tijd in de zon om voldoende vitamine D aan te maken. In de winter is de uv-straling niet sterk genoeg om vitamine D aan te maken. Gelukkig maakt ons lichaam in de zomer vaak voldoende van deze vitamine aan om de winter door te komen.

3. Supplementen

Mensen van 70 jaar en ouder kampen regelmatig met een vitamine D tekort. Dit komt doordat ons lichaam op oudere leeftijd steeds minder vitamine D aan gaat maken. Kamp je met een tekort aan deze vitamine? Dan kun je voedingssupplementen slikken. Vitamine d supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Je kunt onder meer kauwtabletten of capsules kopen, maar je kunt ook kiezen voor druppels. Let er overigens wel goed op wat je koopt, want niet alle vitamine D supplementen zijn van goede kwaliteit.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.