- Het Stoere Mannen taboe - 19 september 2024
- Waarom zou reclame irritant moeten zijn? - 12 september 2024
- De leukste vakantie: kamperen, caravan of hotel? - 29 augustus 2024
Er wordt vaak gezegd dat mannen meer interesse in elektronische gadgets hebben dan vrouwen. Maar hoewel ik natuurlijk de enige echte man in huis ben, is mijn lief minstens nét zo gek op snufjes, gadgets, digitale hebbedingetjes en andere innovatieve shizzle zoals een ‘powerline adapter’. Stay tuned als je geen idee hebt!
Zo heb ik bijvoorbeeld nooit hoeven bedelen of ik alsjeblieft de nieuwe Google Home mocht hebben; mijn lief bestelde hem nog dezelfde dag, mét drie Google Mini’s erbij want: je wil natuurlijk wél in het hele huis met Google kunnen kletsen. Al snel volgden smart lampen, smart schakelaars, een smart thermostaat: vrijwel ons hele huis is behoorlijk slim aan het worden.
Not so smart
Wat echter nog niet zo smart was, was onze wifi… Sinds een tijdje slaapt één van de kids op zolder en daar is de wifi-ontvangst behoorlijk bar en boos. En nu zijn we in de achtertuin een flinke overkapping aan het bouwen, en daar willen we natuurlijk ook een goede wifi hebben. Om lekker relaxt op je telefoon te zitten, maar ook voor de televisie: en dan heb je toch wel een redelijk dikke internetverbinding nodig.
Alles door de lucht
Eerder hebben we al eens een wifi repeater uitgeprobeerd; die vangt het wifi signaal op en versterkt hem weer verder door de lucht. Waar het bereik minder wordt, plaats je dan weer een repeater en zo ga je door. Da’s op zich een prima oplossing, alleen heb je niet alleen maar te maken met lucht. Zo hebben wij bijvoorbeeld op de eerste verdieping een laminaatvloer liggen, met daaronder een laag folie. In die folie zit blijkbaar iets van metaal, aluminium of zo. En daarmee eindigt je wifi-bereik.
Laminaatvloeren, deuren, muren, magnetrons, koelkasten: er zijn tig oorzaken voor een slechte wifi ontvangst. En in ons huis zitten ze blijkbaar allemaal!
What the heck is een Powerline Adapter?!
Nou; dat is dus de oplossing voor ons wifi-probleem. We vonden een setje van deze Powerline Adapters waar we best wel enthousiast van werden: de Devolo Magic 2 Wifi 6 Mesh Multiroom Kit. Hoppa; da’s een hele mond vol. En ook een hele doos vol: het pakket bestaat uit maar liefst 3 powerline adapters, een netwerkkabel en een handleiding.
Hoe werkt het?
Eigenlijk is het best simpel: je wifi-signaal vertrekt normaal gesproken bij de router en gaat dan door de lucht, waarbij hij onderweg steeds een beetje snelheid en ontvangst verliest. Waar het signaal slechter begint te worden, wil je het dus graag opvangen en weer verder doorsturen. Bijvoorbeeld met een wifi repeater. Maar ja; het signaal is dan al verzwakt. Je stuurt dus steeds een verzwakt signaal verder door.
Een powerline adapter doet eigenlijk hetzelfde, maar dan niet door de lucht: hij gebruikt de elektriciteitskabels die door je hele huis lopen. Je weet ongetwijfeld dat internet via een kabel véél beter werkt dan via wifi. En daar maakt een powerline adapter gebruik van: deze krijgt via het electriciteitsnet een snelle kabel-internetverbinding rechtstreeks met de router. In iedere adapter zit een ingebouwd wifi-punt, die dus op ieder punt in of om het huis een krachtig wifi-signaal kan uitzenden.
Is het ingewikkeld?
Nee. Voor onze Devolo-set kun je een app downloaden die je precies uitlegt hoe het werkt, maar ook met het bijgeleverde boekje is aansluiten een fluitje van een cent. En dat geldt ook voor andere merken; het principe is overal hetzelfde, alleen de knopjes en lampjes zien er misschien wat anders uit.
Geloof niet in sprookjes
Nou klinkt het tot hier waarschijnlijk allemaal een beetje te mooi om waar te zijn en meestal betekent dat, dat het dan ook niet waar is. Dat geldt -in zekere zin- ook hier, tenminste: soms. Die wifi repeater waar ik het eerder over had? Die werkt als een zonnetje! In sommige situaties, zoals bij ons, heb je er echter niks aan. En zelfs bekabeld internet werkt niet, als het onderweg een fikse stoorzender tegenkomt.
Zo is het ook met een powerline adapter: er zijn altijd situaties waarin het geen oplossing biedt. Om de kans op een knettergoede wifi-verbinding zo groot mogelijk te maken, heb ik hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet, die kunnen helpen.
Gebruik geaarde stopcontacten
Een powerline adapter gebruikt dus je eletriciteitskabels als netwerk om internet door je hele huis te verspreiden. In principe zijn dat twee koperen draadjes, waar een bepaalde hoeveelheid informatie doorheen kan stromen. Als je nou nog een derde leiding daarbij zou hebben, dan zou er dus nóg meer informatie doorheen kunnen. En daarom kun je dus het beste een geaard stopcontact gebruiken: daar zitten namelijk drie kabels aan vast. Het is hierdoor een stuk minder storingsgevoelig!
Oh ja: een geaard stopcontact heeft behalve twee gaatjes, twee metalen pootjes aan de zijkanten. Dat je het maar weet 😉
Een stekkerdoos is geen stopcontact
Steek je Devolo niet in een stekkerdoos (of verlengsnoer) maar rechtstreeks in een wandcontactdoos, oftewel: een gewoon (geaard) stopcontact in de muur. Dat geeft de grootste kans op succes en op een hogere snelheid. Ik kreeg ook het dringende advies om het ‘naastgelegen stopcontact’ niet te gebruiken: als je de powerline adapter in een dubbel stopcontact steekt, laat dan het overgebleven stopcontact leeg. Gebruik in plaats daarvan het ingebouwde stopcontact van je powerline adapter.
Hang je powerline adapters in dezelfde fase
Ik wil niet té technisch worden maar, aangezien dit wel belangrijk is, wil ik toch proberen uit te leggen wat ik hiermee bedoel. In je meterkast hangt een zgn. ‘groepenkast’ die de stroom verdeelt in een aantal groepen. Op iedere groep zit een stop of zekering, die ‘eruit klapt’ als die groep wordt overbelast.
Powerline adapters mogen gerust op verschillende groepen worden aangesloten, als het geheel maar een ‘gesloten netwerk’ vormt, ofwel 1 ‘fase’. Om nou te weten of jouw hele huishouden op één gesloten netwerk zit, moet je weten of jouw groepenkast wordt gevoed door 1 of door 3 ‘fasen’.
Je kunt op 3 manieren ontdekken of je 1 of 3 fasen hebt:
- Kijk hoeveel kabels er onderuit de groepenkast komen:
- 1 kabel betekent 1 fase: no problemo!
- 2 kabels betekent 3 fasen: misschien een problemo.
- Kijk op de hoofdschakelaar:
- als daar “220/230 volt” op staat, is dat 1 fase en dus ook geen probleem.
- als er “3×220/230V” of “380/400V” op staat, zijn het 3 fasen.
- Vraag het aan je energieleverancier; die kan het je zó vertellen.
Als je 3 fasen binnenkrijgt betekent dat, dat de ene kabel helemaal geen contact maakt met sommige andere kabels in je huis. Dus als je dan de ene powerline adapter op de ene fase aansluit, en de andere powerline adapter op een andere fase, dan maken ze geen verbinding met elkaar. Als dit (mogelijk) speelt in jouw huis, schakel dan een handige Harrie in om ervoor te zorgen dat jouw Devolo-vriendjes op eenzelfde fase worden aangesloten. Zo, dat is eruit. Ik hoop dat je er wat mee kunt!
Goed, ik hoop dat ik je hiermee wat heb kunnen helpen bij het bouwen van een degelijke wifi-verbinding in en om je huis. Zodra de overkapping klaar is, komt daar natuurlijk ook een powerline adapter te hangen! Zodat we deze zomer heerlijk buiten naar het voetbal kunnen kijken, de Formule 1, de grand slams, het WK volleybal… tja; en waarschijnlijk ook Temptation Island, the Bachelor en meer van dat soort meuk. 🙄
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
No Comments