Persoonlijk

Help! Welk mobiel abonnement past het beste bij me?

keuzehulp bij telefoon abonnement.
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Vroeger was het leven van de Mobiele Beller zo makkelijk: je sloot een mobiel abonnement af en ieder jaar of iedere twee jaar mocht je een nieuw toestel uitkiezen. En uit het lijstje dat de provider aanbood ging ik dan voor de grootste en duurste die ik kon vinden. Hoppa! Weer twee jaar onder de pannen. Dat gaat tegenwoordig effe nét wat anders.

Van Lease-telefoon tot Sim Only

Tegenwoordig heb je uiteraard nog steeds het ‘gewone’ combi-abonnement (een abonnement met toestel), maar er zijn een aantal smaken bijgekomen: je hebt natuurlijk het abonnement-zonder-toestel, ofwel een Sim Only abonnement. Hierdoor kopen ook meer mensen een los toestel zonder abonnement. Je ziet zelfs weer meer mensen die een toestel leasen: lease is weer helemaal terug van weggeweest.

Hoezo leasen dan?

Een jaar of 10 geleden begonnen een aantal providers met een leaseplan voor mobieltjes, maar de meeste stopten er al snel weer mee omdat het niet echt aansloeg. Wellicht heb je er zelfs nooit van gehoord. De laatste tijd zie je echter weer meer lease-aanbieders, met name voor zakelijke toestellen maar ook gewoon voor particulieren. Waarschijnlijk komt dit doordat steeds meer mensen ook particulier een auto leasen: we beginnen te wennen aan het idee.

Het grote voordeel van leasen: je hoeft geen fors bedrag op te hoesten voor een nieuw toestel. Voor een “klein” bedrag per maand beschik je meteen over een mooi, nieuw mobieltje compleet met reparatie en leentoestel bij schade. Net als bij een lease-auto dus. Maar: je bent dus geen eigenaar van je mobiel, tenzij je hem aan het einde van je lease alsnog koopt voor een “tweedehands prijsje”.

Verschil tussen lease, huur en huurkoop

Als je een telefoon huurt blijft het toestel altijd eigendom van de provider. Leasen is eigenlijk hetzelfde als huren, alleen spreek je hierbij van tevoren af voor welk bedrag je het toestel na afloop van de leaseperiode kunt kopen, als je dat wil. Bij huurkoop wordt het toestel aan het einde automatisch jouw eigendom, zonder ‘restbetaling’.

Mij spreken lease, huur of huurkoop niet echt aan, maar ja: ik rijd ook geen leasebak. Misschien is het voor jou wel een uitkomst! Let echter wel op: bij alle drie deze constructies komen vaak een heleboel regeltjes, voorwaarden en kleine lettertjes kijken.

Waarom een los toestel met Sim Only?

Steeds vaker gaan mensen voor een los toestel, zodat ze in alle vrijheid een abonnement kunnen kiezen dat bij ze past. Zo’n Sim Only abonnement is er in allerlei varianten, met verschillende looptijden, verschillende bundels, verschillende snelheden en verschillende andere opties. Kortom; een Sim Only abonnement geeft je veel meer vrijheid en flexibiliteit.

Daarnaast is er nog een andere reden om niet langer te kiezen voor het ouderwetse abonnement-met-toestel: de dreiging van een BKR-registratie. Het is al moeilijk genoeg om een hypotheek of krediet te kunnen afsluiten!

BKR, what the frick!?

Tja, het Grote BKR Monster. Hoezo wordt een abonnement nou weer bij het Bureau Krediet Registratie gemeld? Mocht je hier meer over willen weten; lees dan dit artikel, waarin ik uitleg hoe dat nou precies zit.

Een los toestel is niet per se duurder

Een vrij algemene misvatting is, dat een los mobieltje véél duurder is dan in een combi-abonnement. Sterker nog: in veel gevallen zie je dat er in combi-abonnementen wordt gerekend met een toestelprijs die een stuk hoger is, dan wanneer je dat zelfde toestel los in een belwinkel zou kopen.

Budget oplossing: refurbished

Zelf ben ik een echte Android-liefhebber, maar hele volksstammen zweren bij Apple. Nadeeltje: iPhones zijn natuurlijk stinkend duur. Gelukkig zijn er allerlei aanbieders op de markt die refurbished mobieltjes verkopen: oudere modellen die een upgrade krijgen waardoor ze weer jaren meekunnen. Met name Apple-fans kiezen hier regelmatig voor, maar er komen ook meer en meer Android-aanbieders bij.

De consumentenbond zette voor je op een rijtje waar je op moet letten bij de aanschaf van een refurbished toestel

Dus wat gaat het worden?

Ik kies al een paar jaar voor een los toestel met een Sim Only abonnement en daar ben ik erg blij mee. Ik heb dan weliswaar niet ieder jaar het allernieuwste toestel, maar ik kan wel op ieder moment kiezen om een nieuw, tweedehands of zelfs een refurbished toestel te kopen.

De flexibiliteit van een Sim Only abonnement vind ik ook erg prettig: ieder jaar kan ik kiezen om over te stappen of met mijn provider te onderhandelen over een korting om toch maar bij hen te blijven. En als ik even geen zin heb om het allemaal uit te zoeken, laat ik mijn abonnemen gewoon doorlopen. Het is immers maandelijks opzegbaar.

Vrijheid blijkt dus voor mij het belangrijkst, maar dat is voor iedereen natuurlijk verschillend. Of je nu graag een duurder toestel wil, of juist een wat kleiner budget hebt of je wil geen gedoe; op ieder potje past wel een dekseltje! Veel succes bij het kiezen van het beste abonnement voor jou; ik hoop dat ik je wat inzichten heb gegeven waar je iets aan hebt!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.