Persoonlijk

3 tips als je iets moois wilt geven bij een uitvaart

Een uitvaart bijwonen, niemand doet het graag. Maar het is wel de laatste kans om eer te bewijzen aan de overledene en familie te steunen.

Een uitvaart bijwonen, niemand doet het graag. Maar het is wel de laatste kans om eer te bewijzen aan de overledene en om de directe nabestaanden te steunen. Zij putten troost uit het feit dat veel mensen zijn gekomen en ook uit mooie bloemen die op en om de kist van de overledene liggen. Met deze tips maak je de juiste keuze voor een rouwboeket.

Kies een bloemstuk dat past bij de overledene

Voor een rouwboeket gelden geen regels. Wil je dat het vrolijk is dan kies je gewoon voor vrolijke kleuren. De tijd dat een rouwboeket per se wit moest zijn is gelukkig allang voorbij. Je kunt een rouwboeket bestellen in Haarlem en daarbij je wensen doorgeven. Misschien hield de overledene van bepaalde bloemen, die kunnen dan in het boeket worden verwerkt.

Ook bij een crematie passen bloemen

Bij een begrafenis worden de bloemen op het graf gelegd. Maar ook bij een crematie kun je een mooi bloemstuk laten maken. Dit wordt tijdens de uitvaartplechtigheid naast of op de kist gelegd. Als naderhand de kist wordt afgevoerd voor de crematie nemen de directe nabestaanden de bloemen soms mee naar huis of ze worden op het terrein van het crematorium bij een gedenkplek gelegd. Een bloemstuk voor een crematie kan gelijk zijn aan dat voor een begrafenis, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor iets kleins met veel symboliek voor de overledene.

Een mooi bloemstuk met lint

Kenmerkend voor een bloemstuk bij een uitvaart is het lint. Hierop wordt de naam van de gever vermeld, maar je kunt hier ook een tekst aan toevoegen. Rust zacht wordt vaak gebruikt of ‘We’ll meet again’. Maar misschien is er wel een mooie tekst die past bij de overledene. Natuurlijk kun je die op het lint laten zetten. Het is altijd mogelijk om samen met anderen een bloemstuk te laten maken. Op het lint staat dan bijvoorbeeld als afzender ‘je collega’s’ of ‘je vrienden van de visclub’.

Door de kosten te delen kun je een mooi en royaal bloemstuk laten maken. Maar een rouwboeket hoeft niet per se duur te zijn. Een rouwboeket goedkoop bestellen kan bijvoorbeeld bij een online bloemist. Kijk daarbij of je kunt bestellen bij een bloemist in de buurt. Woon je in Haarlem, dan kan een rouwboeket bestellen in Haarlem nog verrassend voordelig zijn als je je onderzoek doet.

Wat doe je als de overledene geen bloemen wil?

Soms staat op een rouwkaart ‘geen bloemen’ of geeft de overledene bij leven aan dat hij of zij geen bloemen bij de uitvaart wil. Dan is het soms lastig om toch je medeleven te laten blijken. Sommige mensen willen graag een donatie voor een goed doel. Daar kun je dan het geld voor een bloemstuk eventueel naar overmaken.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Iemand overleden? ► Lees hier wat je kunt zeggen
    19 januari 2023 at 18:37

    […] je medeleven delen met een nabestaande? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt zeggen tijdens de uitvaart of erna. Houd het kort en bondig, want het gaat tenslotte niet om jou, maar om de rouwende. Dingen […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.