Persoonlijk

Wat zijn de voordelen van een grijs kenteken?

Naast de gele, blauwe en groene kentekenplaat kennen we ook nog een grijs kenteken. Lees de voordelen van een grijs kenteken in deze blog.

Op de openbare weg in Nederland kun je verschillende kleuren kentekens tegenkomen. Personenauto’s, bedrijfsauto’s en vrachtwagen rijden vaak met een geel kenteken, terwijl taxi’s met een blauw kenteken rijden. Auto’s waarmee een proefrit gemaakt wordt, hebben een groene nummerplaat. Naast de gele, blauwe en groene kentekenplaat kennen we ook nog een grijs kenteken. In deze tekst zetten we de voordelen van een grijs kenteken op een rijtje.

Wat is een grijs kenteken?

Voordat we naar de voordelen van een grijs kenteken kunnen kijken, is het wel zo handig als je weet wat dit precies betekent. Op basis van de naam denk je mogelijk dat er een grijze nummerplaat bij een grijs kenteken hoort, maar dat is niet het geval. Het is namelijk een fictieve naam die stamt uit de tijd dat het eerste deel van het kentekenbewijs van een bestelauto nog grijs was. Toen de kentekencard eenmaal werd ingevoerd, is het kleurverschil verdwenen.

Het kentekenbewijs van een bestelauto heeft dan weliswaar geen grijze kleur meer, maar de term ‘grijs kenteken’ wordt nog steeds gebruikt. Wanneer je deze term voorbij hoort komen, betekent dit dat het voertuig is ingericht om goederen te vervoeren. Hierdoor kan het ook zijn dat een andere auto dan een bestelauto een grijs kenteken heeft. De eerste letter van een grijs kenteken begint vaak met een ‘B’ of ‘V’.

Belastingvoordeel

Eén van de grootste voordelen van een bestelauto met grijs kenteken is dat je profiteert van belastingvoordeel. Zo betaal je lagere wegenbelasting wanneer jouw bedrijfsauto een grijs kenteken heeft. Het is niet exact te zeggen hoeveel je hierop bespaart, want de belasting hangt af van de gewichtsklasse waartoe de auto gerekend wordt, je woonplaats en op welke brandstof hij rijdt. Extra bijkomstigheid is dat je geen belasting van personenauto’s en rijwielen (BPM) betaalt. Doordat deze belasting doorgaans een derde deel van de aankoopwaarde bedraagt, kun je flink besparen als je in een bestelauto met grijs kenteken rijdt.

Auto’s zijn goedkoper in de aanschaf

Naast het belastingvoordeel is een bedrijfsauto met grijs kenteken ook nog eens goedkoper in de aanschaf. Dit komt vooral doordat de laadruimte niet is ingericht om passagiers te vervoeren. Daarbij komt dat je de btw terug kunt vragen als je een bestelbus met grijs kenteken voor jouw bedrijf koopt. Deze belasting betaal je in eerste instantie wel, maar wordt verrekend bij de aangifte omzetbelasting.

Je betaalt een lagere premie

Een laatste voordeel is dat een grijs kenteken verzekeren je minder geld kost dan een reguliere bedrijfsautoverzekering. Dit komt voornamelijk doordat een auto met grijs kenteken een lagere cataloguswaarde heeft. Doordat verzekeraars hiernaar kijken als je een auto wilt verzekeren, ben je een stuk goedkoper uit. Wie de laagste premie wil betalen voor een bedrijfsauto met een grijs kenteken doet er goed aan een vergelijking te maken.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Tweedehands gezinsauto kopen: waar moet je op letten? - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 16:37

    […] het belangrijk om de verkoper om identificatie te vragen. Vergelijk de gegevens met de naam op het kentekenbewijs. Komt dit niet overeen, dan kun je met een gestolen auto te maken hebben. Controleer zeker […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.