Persoonlijk

Hergebruik van kartonnen dozen

Met een verpakking doos zorgen webshops ervoor dat een pakket in goede staat aankomt bij de ontvanger. Kartonnen dozen zijn ideaal.

Met een verpakking doos zorgen webshops ervoor dat een pakket in goede staat aankomt bij de ontvanger. Tegenwoordig shoppen haast alle Nederlanders regelmatig online, waardoor de behoefte aan kartonnen dozen zeer hoog is. Gelukkig is karton een materiaal dat uitstekend te hergebruiken valt op diverse manieren.

Belang van recycling

Karton wordt gemaakt van houtvezels. Nu is hout een volledig hernieuwbaar product, omdat bomen in een eindeloze cyclus gepland kunnen worden om vervolgens te groeien en weer om te hakken. Door de stijgende vraag naar hout (en papier, karton en andere materialen), neemt de druk op houtkap echter toe. Door papier, karton en hout waar mogelijk te recyclen, draag je bij aan een circulaire economie. Afvalstoffen worden omgezet in de grondstoffen van morgen. Dit gaat verspilling optimaal tegen. Maar wat kun je allemaal doen met een verpakking doos?

Hergebruiken als verzenddoos

Iedereen verstuurt wel eens een pakketje. Denk bijvoorbeeld aan spulletjes die tweedehands verkocht worden of om een verjaardagscadeautje op te sturen. De dozen die jij ontvangt met daarin je pakket, kun je zeker nog opnieuw gebruiken. Verwijder de etiketten van de doos en versier deze eventueel, zodat je leuk en milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal hebt.

Opbergen in kartonnen dozen

Gebruik de kartonnen dozen die nog bij je in huis liggen om spullen in te bewaren die je niet vaak nodig hebt. Bewaar hier bijvoorbeeld je winter- of zomerkleding in, de kerstspullen of andere seizoensgebonden items. Wist je dat schoenendozen super praktisch zijn om je kabeltjes in te bewaren? Dit doe je door eerst wc rolletjes op te sparen, zodat je in iedere wc rol een kabel kunt doen. Zo blijven deze netjes gescheiden.

Knutselen met karton

Als je kinderen hebt is het ook erg leuk om je karton afval te gebruiken tijdens een middagje knutselen. Zet de kartonnen doos op tafel en laat je kinderen lekker tekenen, snij de doos in stukken en bewaar het karton als vellen of maak een groot fort van meerdere kartonnen dozen.

Karton composteren

Hout is een organische stof, wat wil zeggen dat het door het milieu op natuurlijke wijze kan worden afgebroken. Het is mogelijk om karton op de composthoop te gooien. Snij in dit geval het karton eerst zo klein mogelijk en maak het goed nat. Een vochtige omgeving versnelt het composteerproces. Leg keukenafval en dode bladeren op het karton om een ideale voedingsbodem te creëren.

Recyclen van gebruikt karton

Door alle nietjes of tape van de doos te verwijderen, valt het karton weer goed te verwerken door de afvalinzamelaar. Duw de doos plat en hou het kartonafval droog. Eenmaal aangekomen in de papierfabriek kan hier weer nieuw karton of papier van gemaakt worden.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

3 Comments

 • Reply
  Marie de Jonge
  27 april 2022 at 16:00

  Kartonnen dozen kan je inderdaad goed hergebruiken. Zelf gebruik ik ze om spullen op zolder in op te slaan. Daarnaast probeer ik ook andere metalen te recyclen om mijn afval te reduceren.

 • Reply
  Richard van Omster
  7 december 2022 at 17:15

  Kartonnen dozen kan je eigenlijk overal wel voor gebruiken. Ik heb er ook nog veel op zolder staan. Ze komen meestal goed van pas wanneer je spullen wil opbergen.

 • Reply
  Zakelijk pakketten versturen: tips - blogpapa.nl
  29 maart 2023 at 16:26

  […] voor het versturen van pakketjes. Ook is het een stuk beter voor het milieu om te werken met dozen op maat. Jouw pakketje neemt namelijk niet onnodig veel ruimte in het busje van de vervoerder in. Zo […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.