Huis & Tuin

3 dingen waar je aan moet denken bij het aanschaffen van een kachel

Kies je voor een kachel in de woning? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten kachels. Kies je voor een houtkachel of elektrische haard ?

Kies je voor een kachel in de woning? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten kachels. Kies je voor een houtkachel, een elektrische haard of een gashaard? Waar moet je eigenlijk op letten als je een kachel gaat kopen? Een paar aandachtspunten.

Hoe voer je de verbrandingslucht af?

Een houtkachel kopen betekent ook nadenken over de afvoer. Een houtkachel produceert namelijk verbrandingslucht. Die lucht moet ergens naar toe. Een kachel heeft om die reden altijd een rookkanaal nodig. Het rookkanaal of schoorsteen heeft een grote invloed op de keuze voor je kachel.

De meeste mensen hebben geen kaas gegeten van rookkanalen. Gelukkig zijn er adviseurs die je kunnen helpen. Leg uit wat jouw situatie is, en vraag welke vorm van lucht afvoeren de adviseur aanraadt. Vaak zijn er namelijk ook aanpassingen mogelijk. Je krijgt tips over het aanleggen van een rookkanaal, en welke haard je daar het beste bij kunt kiezen.

Hoe veel vermogen heeft de kachel?

Het ziet er gezellig uit: een haard die in vuur en vlam staat! Meer vermogen, graag! Of toch liever niet? Veel mensen kiezen voor een kachel met een te hoog vermogen. Dat belemmert je in het genieten van sfeer en warmte. Een te hoog vermogen zorgt er namelijk voor dat het te warm wordt in de ruimte waar de kachel staat. Daarnaast zorgt het ervoor dat de kachel nooit optimaal kan branden.

Een kachel met een te hoog vermogen kan slecht branden. Een slechte verbranding herken je aan de zwarte ruiten van je kachel. Te hoog vermogen kan zelfs voor schadelijke uitstoot zorgen. Goed om rekening mee te houden, dus.

Type en budget bepalen

Natuurlijk houd je bij de aanschaf van een kachel ook rekening met een bepaald budget. Wat mag een kachel ongeveer kosten? En wat voor soort kachel zou je graag willen? Als je een inbouw houtkachel wilt kopen moet je goed nadenken, deze werkt immers anders dan een gaskachel. Tegenwoordig is het aanbod in haarden en kachels zo groot, dat de mogelijkheden eindeloos zijn. De prijs van een kachel kan dan ook flink onderling verschillen. Zo kosten de goedkoopste houtkachels minder dan 500 euro en de grootste inbouwhaarden met CV-aansluiting wel 12.000 euro.

Het is maar net waar je naar op zoek bent. Ga je een kachel kopen, laat je dan adviseren. Zo voorkom je dat je een kachel in huis haalt die niet optimaal kan branden. Kiezen voor de juiste kachel zorgt voor veel sfeer en comfort in huis.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Sneller de deur uit in de ochtend: wat kun je vooraf alvast klaarzetten en regelen? - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 16:24

    […] Is het bij jou altijd rennen en vliegen ’s ochtends, om maar op tijd de deur uit te kunnen gaan? Het is een herkenbaar probleem voor velen, maar echt fijn is het niet. Gelukkig kun je er iets aan doen: bereid alvast zoveel mogelijk voor, de avond van tevoren. Aan déze dingen kun je denken! […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.