Persoonlijk

BBQ tips voor de Beginnende Barbeknoeier

BBQ tips
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Wie dit blog een beetje volgt weet dat ik een fervent barbecueër ben. Of BBQ-er, wat jij wil. Ik gebruik daarvoor een flinke Primo kamado, waar ik eigenlijk alles op kan klaarmaken wat ik maar wil. In dit blog heb ik een aantal tips verzameld voor de Beginnende Barbeknoeier.

Begin bij het begin: de BBQ

Als je nog geen barbecue hebt, of je wil graag een nieuwe kopen, laat je dan eerst goed informeren. Koop iets wat bij je past en waar je ook echt blij van wordt. Toen ik op zoek ging naar een nieuwe kamado belandde ik bij toeval op het Nationaal BBQ Spektakel: daar kom je natuurlijk heel veel te weten! Maar ook een gespecialiseerde BBQ shop is een perfect startpunt.

Goedkoop is duurkoop

Het klinkt oubollig, maar het is wel echt waar: een goedkope barbecue wordt vaak een afknapper. Zeker als je een kamado koopt, kan het al snel lijken alsof die-van-de-bouwmarkt precies hetzelfde is als het exemplaar dat je hebt zien staan in de BBQ winkel. Zeker omdat je de belangrijkste verschillen niet aan de buitenkant ziet. Daarom is het ook zo belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt.

Alles is te leren

Barbecueën is net als fietsen. Je verleert het weliswaar nooit, maar je moet het wél eerst leren. Kijk; een speklapje cremeren kan iedereen. Maar als je écht wil gaan barbecueën dat is het goed idee om eens een workshop te volgen. Mijn tip: kijk eens op de website van The Firestation. Daar kun je fantastische workshops volgen. Dat is niet alleen leerzaam, maar vooral ook supergezellig en erg leuk om eens te doen!

Accessoires zijn óók voor mannen!

Met alleen een BBQ ben je er nog niet. Er zijn een aantal accessoires die je niet kunt missen als je echt lekker wil barbecueën, en dan bedoel ik niet zo’n setje met een tang en een spatel. Zeker als je op een kamado tekeer wil gaan, dan heb je de volgende accessoires echt wel nodig:

1. (Digitale) vleesthermometer

Zeker als je wat grotere stukken vlees gaat bereiden, is de kerntemperatuur superbelangrijk. Het is toch zonde om een stuk vlees weg te moeten gooien omdat het te gaar is? Of, nog erger: dat je een paar dagen doodziek op bed ligt omdat je te rauw vlees naar binnen hebt zitten werken…

2. Grid lifter

Klinkt misschien spannend, maar dat valt wel mee: het is een accessoire waarmee je het grillrooster kunt optillen. Erg handig om tijdens het barbecueën even de kooltjes te kunnen bijvullen of bij elkaar te schuiven. Gaat je zeker een paar brandblaren besparen!

3. Aspook

Nee geen a-spook, maar een as-pook. Handig om kooltjes te verplaatsen, even een druipbakje te verschuiven en natuurlijk: om de asla leeg te kunnen maken. Als je héél handig bent, kun je hem zelfs als grid lifter gebruiken. Hoewel ik daarvoor gewoon een grid lifter zou gebruiken.

4. Plate setter / Heat deflector / Hitteschild

Stoere namen voor een keramische steen, die fungeert als een hitteschild. Hiermee kun je langdurig vlees bereiden zonder het aan te laten branden. Ook kun je er pizza op bakken. Let goed op dat je de juiste kiest, want ze zijn er in allerlei soorten en maten!

5. BBQ Handschoenen

Een paar goede BBQ-handschoenen zijn geen overbodige luxe, zeker als je met accessoires gaat werken. Je zult ze misschien niet heel vaak nodig hebben, maar als je een plate setter of druiprek moet plaatsen in een hete barbecue dan weet je heel snel waarom je ze destijds tóch hebt gekocht.

6. Chicken sitter

Om een klassieke ‘beer can chicken’ te bereiden heb je geen bierblikje meer nodig. Een chicken sitter doet hetzelfde, maar dan zonder vrijkomende giftige stoffen en met de mogelijkheid om ook eens iets anders dan bier te gebruiken.

7, 8, 9, 10: Houdt het dan nooit op!?

Als je eenmaal besmet bent met het BBQ-virus, blijf je accessoires kopen: een bakje voor het rookhout, een rotisserie-accessoires om kippetjes rondom te kunnen grillen, een opvangbakje voor vocht en vet, een glaceerkwast… De lijst is eindeloos, maar dat geldt ook voor het plezier wat je ervan kunt hebben!

Het laatste accessoire wat ik nog wil aanraden, vind ik zelf wel belangrijk: een mooi vleesmes. Te vaak zie ik een prachtig stukje vlees verminkt worden door een half bot keukenmes; zonde! Een vleesvork gebruik ik zelf overigens niet, omdat het ‘lekprikken’ van het vlees ervoor zorgt dat al die heerlijke sappen eruit lopen. Ik houd het vlees liever vast met een handschoentje of een stuk keukenrol.

Veel plezier, veel succes en vooral: smakelijk eten!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Haal de herfst in huis met deze 5 interieur tips - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 16:17

    […] het wordt nu toch echt tijd om de zomerspullen op te bergen. Denk aan de parasol, tuinkussens, de barbecue, een buitenzwembad en ga zo maar door. Niet alleen je huis, maar ook je tuin moet klaar zijn voor […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.