Huis & Tuin Papa-tips

Zelf een laminaatvloer leggen: je kunt meer dan je denkt!

laminaatvloer leggen

Ik heb geen twee linkerhanden, dat durf ik best te zeggen. Maar toch zijn er dingen die ik niet zelf aanpak. Misschien dat ik ze wel zou kunnen, maar ik begin er gewoon niet aan. Zo laat ik klusjes met gas- of waterleidingen altijd door een professional uitvoeren. En tot een paar jaar geleden begon ik bijvoorbeeld ook niet aan zelf laminaat leggen.

En toen moest er een speelkamer komen

Met de komst van onze tweeling was het opeens ‘lekker druk’ in huis. In het begin viel het nog wel mee, maar toen ze eenmaal echt begonnen te spelen, veranderde ons huis dagelijks in een waar slagveld. We besloten onze veranda om te bouwen tot een speelkamer zodat onze mannen een beetje de ruimte hadden. Ideaal! ’s Avonds schoven we gewoon de heel bende achter de deur en hoppa; rust in de tent.

Maar goed, in die speelkamer moest uiteraard ook een vloer komen te liggen. En omdat het een simpele rechthoekige aanbouw was durfde ik het wel aan om zelf een laminaatvloer erin te leggen. Het kostte me bijna twee dagen maar het resultaat mocht er zijn, al zeg ik het zelf. Dus toen we een maandje geleden begonnen aan de verbouwing van de zolder hoefde ik niet lang na te denken: dat varkentje kon ik zelf wel wassen!

Zelf een laminaatvloer leggen? Eitje!

Jaja, zo makkelijk is het natuurlijk ook weer niet. Maar als je er je tijd voor neemt en zorgt voor de juiste spullen dan gaat het je heus wel lukken. Om te beginnen: wat voor gereedschap heb je nodig?

  • Een decoupeerzaag
  • Een rubberen hamer
  • Een rolmaat
  • een potlood
  • Een schaar of stanleymes (afhankelijk van de ondervloer)
  • Een laminaat legset
    • afstandhouders
    • aanslagblok
    • aanslagijzer

Heb je dan geen powertools nodig?

Een zaagmachine, tafelzaag, afkortzaag of andere powertools lijken misschien noodzakelijk, maar zijn dat absoluut niet. Ook zijn er speciale laminaatknippers op de markt. Al deze gereedschappen bieden hetzelfde voordeel: je kunt er snel en loodrecht mee knippen. Maar als je een beetje overweg kunt met een decoupeerzaag dan werkt dat net zo prettig. Let wel op: als je laminaat zaagt met een de decoupeerzaag, doe dat dan altijd met de mooie kant naar boven. Zo voorkom je een kartelige zaagsnede.

Kies de juiste ondervloer

Het uitzoeken van een laminaatvloer is natuurlijk superleuk: er zijn allerlei kleuren en maten, die je weer gaat combineren met de rest van de kamer. Maar wat er ónder het laminaat ligt is net zo belangrijk. Ondervloeren zijn er namelijk in minstens zoveel varianten als het laminaat zelf. Een voorbeeld: wij zochten dus een laminaatvloer voor op zolder. Het laminaat hadden we al snel gevonden, maar de ondervloer duurde best wel even.

Isolerende ondervloer of niet?

Een isolerende ondervloer klinkt natuurlijk altijd goed. Maar op zolder is het helemaal niet nodig: warmte stijgt immers op. Er komt geen koude door de vloer omhoog, dus isolatie voegt niks toe. Toen we daarentegen de speelkamer aanbouwden koos ik natuurlijk voor de best isolerende ondervloer die ik kon vinden. Maar bij het kiezen van de juiste ondervloer zijn er nog meer eigenschappen van belang.

Geluiddempende ondervloer

Qua geluiddemping werkte het voor ons precies andersom: in de speelkamer vond ik dat niet interessant. Er zat alleen grond onder en er kwam ook nog eens een vloerkleed te liggen. Dat absorbeert het geluid natuurlijk prima. Op zolder is geluiddemping echter cruciaal: anders kun je iedere stap die er op het laminaat wordt gezet een verdieping lager horen. En als je in bijvoorbeeld een appartement de verkeerde ondervloer gebruikt, krijg je geheid problemen met je onderburen.

Geen gladde ondergrond

In ons geval zaten er hier en daar nog wat hardnekkige lijmresten van de vorige vloer die we niet lekker eraf kregen. Ook was er een klein hoogteverschil in de betondelen dwars door de kamer. Mijn inschatting was dat de oneffenheden ongeveer drie millimeter bedroegen. Dus daar gingen we op selecteren: een ondervloer die hoogteverschillen tot 3mm kon corrigeren.

Dus een geluiddempende, corrigerende ondervloer zonder isolatie

De missie was helder: we zochten een ondervloer met goede geluiddempende werking en goede corrigerende eigenschappen. Gelukkig staat op de verpakking duidelijk vermeld wat voor ondervloer het betreft, dus het is een kwestie van de verschillende keuzes even naast elkaar leggen en goed vergelijken.

Bij ondervloeren heb je weinig te maken met ‘snijverlies’: meestal kun je ze heel gemakkelijk op maat snijden of knippen. Als je dus twee ondervloeren hebt die allebei geschikt zijn, kun je eventueel kiezen voor de verpakking die qua vierkante meters zo dicht mogelijk bij de werkelijke oppervlakte komt. Het kost toch al genoeg. 😉

Snijverlies bij een laminaatvloer

Bij de laminaatvloer zelf, is snijverlies wel degelijk een ding. Onze speelkamer is een simpele rechthoekige ruimte, maar de zolderkamer heeft best wel wat hoeken, een kozijn, een trap en een drempel. Daar gaat dus veel meer materiaal verloren. De vuistregel is: voor een rechthoekige ruimte heb je ongeveer 5% extra laminaat nodig, voor een ruimte meer meerdere hoeken, kozijnen of drempels, reken je 10% extra.

Plinten maken je laminaatvloer af

Tot slot heb je plinten nodig. Over het algemeen kun je plinten kopen die precies passen bij je laminaatvloer. Deze zijn meestal van MDF gemaakt, met een folie erop in dezelfde stijl als je laminaat. Deze kun je eenvoudig op maat maken en heel simpel bevestigen door middel van de plakstrip die erop zit. Het doel van de plint is het afdekken van de ruimtes tussen de laminaatvloer en de muur.

Hoewel plakplinten er hartstikke netjes uitzien, kun je natuurlijk ook voor muurplinten kiezen. Die bevestig je niet op de vloer maar tegen de muur. Ze zijn robuuster dan een plakplint en persoonlijk vind ik ze een stukje luxere uitstraling hebben. Daar staat wel tegenover dat ze iets lastiger zijn om te plaatsen. Maar dat extra werk is het mijns inziens dubbel en dwars waard. Overigens heb je bij muurplinten waarschijnlijk toch wel een deel plakplint nodig, onder ander voor de kozijnen: een muurplint past natuurlijk niet onder de deuren door.

Wat is de beste legrichting van je laminaatvloer?

De juiste legrichting kiezen is vaak een uitdaging. Er zijn in principe twee uitgangspunten bij het kiezen van de legrichting:

  • leg je laminaatvloer altijd in de lengterichting.
  • leg je laminaatvloer altijd in de richting van de belangrijkste lichtinval.

Als deze twee allebei dezelfde uitkomst opleveren, is het simpel kiezen. Als dat niet het geval is, wordt het lastiger. Daarom geef ik je een beetje uitleg over waar die uitgangspunten vandaan komen.

De legrichting van de laminaatdelen zorgt voor een soort optisch bedrog: de lengterichting van de laminaatdelen lijkt de ruimte te vergroten in die richting.

De groeven tussen de laminaatdelen vallen niet op als het licht er langs af schijnt, maar wel als het licht er haaks op schijnt. Daarom leg je in principe de lengterichting met de lichtinval mee. Zo schijnt het licht alleen maar op de korte zijdes. Dat valt veel minder op dan wanneer het recht op alle rechte zijden schijnt.

Laminaat moet van rechts naar links worden gelegd

Tot slot is het gemak van het leggen ook nog iets wat een rol kan spelen. Vanwege het kliksysteem moet je rechts beginnen. Die praktische afweging kan dus ook een rol spelen.

Zo kan het zelfs uitkomen dat je besluit om jouw laminaatvloer diagonaal te leggen! Ik kan je echter wel verklappen dat je daarmee een heleboel extra werk op je hals haalt…

Klaar voor de start

Je hebt nu als het goed is de juiste gereedschappen, je hebt voldoende laminaat gekocht en je hebt een goede ondervloer. Je bent dus klaar voor het daadwerkelijke leggen. En hier liep ik bij het schrijven van dit blog een beetje vast. Ik geloof namelijk niet dat je kunt leren hoe je laminaat legt, door er alleen over te lezen. Maar een simpele en duidelijke video is méér dan voldoende. Ga daarvoor naar Google of YouTube en zoek op “ondervloer leggen”, “laminaat leggen” en “plinten aanbrengen”. Ik vond zelf de video’s van Karwei erg handig, maar er staan er ongetwijfeld nog veel meer.

Een laatste tip

Doe het niet in je eentje. De eerste vloer die ik legde deed ik helemaal alleen. Dat ging best hoor, maar het duurde wel erg lang. Met zijn tweeën gaat het werk niet alleen sneller, maar is het ook een stuk gezelliger. Daarbij: je komt wel eens een plekje tegen waar je creatief moet zijn. Met zijn tweeën zie je meer en bedenk je makkelijker een goed plan dan in je eentje.

Veel succes en vooral: veel plezier van je nieuwe, zelf gelegde vloer!

 

 


 


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

  • Reply
    Triple A Verwarming
    19 maart 2022 at 19:13

    Wat een goed en uitgebreid artikel! Echt ontzettend handig wanneer je zelf een vloer wilt gaan leggen! – Felix

  • Reply
    Woning opknappen? Denk hieraan! - blogpapa.nl
    17 november 2023 at 06:30

    […] opnieuw laten stucen, schilderen of behangen. Er kan een nieuwe vloer in de woning komen, van hout, laminaat, pvc, beton of tegels. Of vervang alleen de details, zoals de plinten: ook dit telt allemaal mee. […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.