Huis & Tuin

3 tips voor het kopen van een huis in 2022

Een huis kopen, het valt tegenwoordig niet mee. In deze blog geven we je drie tips om wat meer kans te maken op het kopen van een nieuw huis.

Een huis kopen, het valt tegenwoordig niet mee. Het is een flinke uitdaging om een huis te kopen voor een redelijke prijs, want het feit is dat er enorm veel kapers op de kust zijn. Waar we een jaar of vijf geleden blij waren met vijf bezichtigingen, moeten makelaars nu veel mensen teleurstellen omdat een bezichtiging niet eens ingepland kan worden wegens enorme belangstelling. En de vraagprijs bieden lijkt ook een no go; je komt er bijna niet meer onderuit om boven de vraagprijs te bieden. In deze blog geven we je drie tips om wat meer kans te maken op het kopen van een nieuw huis.

1. Kies voor een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan je goed helpen in deze rare huizenmarkt. Eigenlijk is het probleem van de huizenmarkt door het hele land heen te merken, maar in de grote steden is het helemaal lastig om nu een huis of appartement te vinden natuurlijk. Maar ook in kleinere steden en zeker ook in de dorpen is het goed te merken dat er een huizentekort is. Makelaars zien ook veel mensen vanuit steden naar dorpen uitwijken voor het kopen van een huis. Zij kiezen ervoor om dan in ieder geval een beetje in de buurt van de stad te gaan wonen, maar dan voor minder geld. Een huis in een dorp kost nog altijd minder dan in de stad natuurlijk.
Kijk als voorbeeld maar eens naar Venlo, in Limburg. De huizenprijzen in Venlo zijn vorig jaar met zo’n 11 procent gestegen. Daarnaast worden er minder huizen verkocht, omdat er steeds minder huizen te koop komen. Dat heeft als gevolg dat áls er dan een huis te koop komt te staan, mensen er ook flink op bieden om toch kans te maken op hun droomhuis.
Woningzoekenden speuren het internet dagelijks af met termen als huis te koop Venlo en huis kopen Limburg, wat niet gek is; je moet er snel bij zijn, wil je kans maken. Het is ook zeker een aanrader om de website van een makelaar Venlo in de gaten te houden en direct te bellen wanneer er een nieuw huis online staat waar je interesse naar uit gaat. Hoe sneller je bent, hoe meer kans je hebt op een bezichtiging. En daarbij kan de aankoopmakelaar je vervolgens helpen met het uitbrengen van het juiste bod.

2. Bel eens aan

Misschien klinkt het ouderwets, of niet van deze tijd, maar geloof me: het werkt écht nog altijd. Heb jij jouw droomhuis gevonden, of een leuke buurt waar je wel zou willen wonen? Bel dan gewoon eens aan! Het is heel simpel: je belt aan en informeert of de mensen die er wonen toevallig overwegen om op korte of lange termijn te verhuizen. Ik ken maar liefst drie mensen die op deze manier in de afgelopen twee jaar een huis hebben gekocht. Geen gedoe met bezichtigingen, biedingen en stress. Nee, gewoon met elkaar om tafel en samen tot een goede deal komen.
Er zijn namelijk in deze tijd nog altijd heel veel mensen (zeker de oudere mensen) die niet het onderste uit de kan willen halen bij de verkoop van hun huis, maar juist willen dat er iemand komt wonen die gelukkig zal worden in het huis.

3. Funda notificaties

Een hele simpele tip, maar die toch nogal eens vergeten wordt: zet de Funda app op je telefoon en schakel de meldingen in! Je kunt in de filters aangeven waar je naar op zoek bent. Zodra er een huis online komt dat voldoet aan jouw zoektermen, krijg je een melding. Dit zorgt ervoor dat je direct erboven op kunt zitten wanneer er een geschikt huis te koop komt en de kans groot is dat je een bezichtiging kunt plannen.
En we gaan direct door naar de tweede en laatste tip voor de Funda app: Wees niet te kieskeurig. Richt je, als het even kan, niet op één specifiek dorp en één stad, maar ook op de dorpen of steden erom heen. Zo verbreed je je kansen en kun je hopelijk snel met iedereen delen dat de aankoop van je nieuwe huis een feit is!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Vincent Rondwijk
    27 mei 2022 at 16:05

    Ik heb ook gehoord dat het positief kan werken om eens aan te bellen bij woningen die je mooi vind. Ook kunnen eigenaren soms zeggen of hun buren verhuisplannen hebben. Op deze manier ben je er misschien op tijd bij!

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.