Persoonlijk

Motorrijden in de winter: let op deze 3 zaken

Veel motorrijders bergen hun motor op voor de wintermaanden en hebben een motorverzekering die erin voorziet dat ze in de winter de motor niet gebruiken. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet mogelijk is om te motorrijden in de koudere dagen van het jaar. Wel zijn er een aantal zaken om te overwegen en serieus te nemen wanneer je gaat motorrijden in de winter. We bespreken er drie.

De juiste motorkleding

Onderschat niet hoeveel kouder het in de winter kan zijn op de motor. Je kunt eigenlijk niet met je motorpak voor de zomer ook in de winter rijden, tenzij je in de zomer motorkleding gebruikt waarbij je je helemaal kapot zweet. Ten eerste is een motorpak dat speciaal voor de winter gemaakt is verstandig. Neem daarvoor eens een kijkje in de collectie van Alpinestars motorkleding. Verder is het aan te raden om ook een thermoshirt en thermobroek te dragen onder je motorpak in de winter. Bescherm ook je nek en de onderkant van je gezicht goed tegen de wind, kou en neerslag. Dit kan met behulp van een kol, bivakmuts of een gezichtsmasker.

Minder grip door koude banden

Een lagere buitentemperatuur zorgt er automatisch ook dat je banden kouder worden. Het gevolg hiervan is dat ze minder grip bieden juist op het moment dat je die grip uitstekend kunt gebruiken, namelijk bij een grotere kans op gladheid. Vooral wanneer je moet stoppen, bijvoorbeeld voor een stoplicht, koelen de banden snel af. Het is daarnaast verstandig om de banden van je motor te laten vervangen door winterbanden. Zorg er ook voor dat je bandenspanning in orde tijdens de winter.

Zout, scheuren en ijs

We benoemden de grotere kans op gladheid. Om dat tegen te gaan, wordt in Nederland zout gestrooid. Dit is slecht voor het metaal van je motor, maar ironisch genoeg beïnvloedt het ook de grip ten nadele. Het gevolg is dat je hierdoor bij hogere snelheden of momenten dan je diep moet leunen voor een bocht zomaar opeens alle grip kunt verliezen. Daarnaast is het ook gevaarlijk dat als gevolg van vorst het wegdek vaak kapotgereden wordt door auto’s en vrachtauto’s. Dit kan zorgen voor grind op het wegdek en scheuren in de weg. Deze kunnen een plotselinge valpartij veroorzaken. Ook kunnen er in de winter gevaarlijke ijsplaten ontstaan die lang niet altijd even goed te zien zijn. Wees dus voorzichtig en let extra goed op de weg in de winter.

Motorrijders bergen hun motor op voor de winter en hebben een motorverzekering die erin voorziet dat ze in de winter de motor niet gebruiken.

Het kan dus wel, motorrijden in de winter, maar het gaat gepaard met risico’s en kou. Dat betekent dat je je goed moet inpakken en bijzonder voorzichtig moet zijn. Je kinderen willen immers graag dat papa ook weer gezond en wel thuiskomt nadat hij met de motor op pad is geweest.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.