- Dementie: 4 belangrijke aandachtspunten - 14 juni 2024
- De beste tips voor het verlichten van de kinderkamer - 11 juni 2024
- Stijl je keuken af met kunststofplaten - 10 juni 2024
Bij een gezin hoort een bijpassende auto. Is jouw gezin uitgebreid of ben je gewoon toe aan een nieuwe gezinsauto? Dan ben je wellicht op zoek naar een ‘nieuwe’ tweedehands auto. Het is immers zo dat een gloednieuwe auto meteen waarde verliest zodra je hem van het terrein van de dealer af rijdt, en dat is zonde van het geld. Voor een betrouwbare occasion kun je het beste terecht bij een dealer, maar wellicht kijk je ook rond voor tweedehands auto’s die door particulieren aangeboden worden. We bespreken een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een tweedehands gezinsauto wilt gaan aanschaffen.
Controleer alle eigenaars- en kilometergegevens
Wanneer je een tweedehands auto koopt van een particulier, is het belangrijk om de verkoper om identificatie te vragen. Vergelijk de gegevens met de naam op het kentekenbewijs. Komt dit niet overeen, dan kun je met een gestolen auto te maken hebben. Controleer zeker ook op het kentekenbewijs ook het chassisnummer of voertuigidentificatienummer (VIN). In de auto zelf vind je dit nummer achter de voorruit of onder de motorkap. Is hiermee geknoeid of het chassisnummer weggevijld, dan is het zelfs zéér waarschijnlijk dat het om een gestolen auto gaat. Vraag de verkoper ook altijd om de Nationale Autopas (NAP) van de auto. Zo kun je de kilometerstand controleren. Als de verkoper deze niet kan produceren, bestaat er de kans dat de teller is teruggedraaid.
Controleer de slijtage van de banden
Kijk ook naar de banden van de auto, en in het bijzonder naar of ze wel gelijkmatig zijn afgesleten. Is dit niet zo, dan zijn de wielen niet goed uitgelijnd of is er mogelijk sprake van nog ernstigere gebreken. In het beste geval hoef de auto slechts te laten uitlijnen, maar in slechtere gevallen kunnen er dure reparaties nodig zijn om het probleem op te lossen. Je kunt er eventueel voor kiezen om de prijs omlaag te onderhandelen, maar de vraag is of je niet beter kunt verder zoeken naar iets beters.
Check de naden
Controleer bij het inspecteren van de auto ook de naden van de motorkap, de achterklep en de deuren. Het is de bedoeling dat deze recht lopen. Is dat niet het geval, dan kan dit een indicatie zijn van het feit dat de auto in het verleden autoschade heeft opgelopen. Er kan dan sprake zijn van andere, minder zichtbare schade.
Kijk voor én na de proefrit onder de motorkap
Natuurlijk maak je een proefrit in de auto voordat je besluit of je hem wilt kopen. Als het goed is ben je zo slim geweest om van tevoren een kijkje onder de motorkap te nemen om te zien of alles er daar normaal uitziet. Open bijvoorbeeld ook het koelvloeistofreservoir om te zien of er geen olie in drijft, want dan is er sprake van een lek vanuit de motor. Kijk ná de proefrit nog een keer onder de motorkap. Valt het je dan op dat er vettigheid of druppels aan de buitenkant van het motorblok zitten? Dan is er iets mis en heeft de verkoper dit proberen te verbergen door het motorblok schoon te maken voor jouw komst.
Dit zijn nog maar een enkele zaken die van belang zijn. Inspecteer de auto zo goed mogelijk aan alle kanten, ook onder de auto. Ga je toch liever naar een dealer? Zoek daar bijvoorbeeld naar een mooie Hyundai Kona occasion. Dat is een mooie, ruime SUV die uitstekend dienst kan doen als robuuste gezinsauto.
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
1 Comment
verkoopjeautoaanons.nl
15 augustus 2022 at 09:57Goeie tips Erik! Alleen een proefrit is inderdaad niet genoeg!