Persoonlijk

Heeft sparen nog wel zin?

Iedereen weet: je geld levert niets meer op, als je het gewoon op een betaal- of spaarrekening laat staan. Bestaat er zoiets als Sparen 2.0?
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Iedereen weet inmiddels: je geld levert niets meer op, als je het gewoon op een betaal- of spaarrekening laat staan. “Slapend rijk worden” bestaat niet meer! Maar wat kun je dan wél doen om je geld toch een beetje te laten renderen? Bestaat er zoiets als Sparen 2.0? Of moeten we toch maar gaan beleggen?

Geen ‘financieel advies’

Ik ben geen financieel adviseur. Je zult dus altijd zelf goed moeten nadenken of de tips hieronder betrekking hebben op jouw situatie, of ze van toepassing zijn op jou en of je eventuele risico’s goed in kaart hebt. Ik wil jullie graag een paar simpele tips geven vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring en ik hoop dat je er je voordeel mee kunt doen!

“Sparen levert toch niks meer op?”

Jaaaa, dat klopt wel, ongeveer, soort van. Maar niet helemaal. Het ligt er een beetje aan wat je verstaat onder “sparen”: een standaard spaarrekening levert inderdaad niet zoveel op. Sterker nog: bij veel banken moet je tegenwoordig vanaf een bepaald bedrag zelfs betalen om je geld er neer te mogen zetten. Hoeveel dat is, verschilt per bank. Een paar tarieven op een rijtje (let op; dit kan van maand tot maand wijzigen):

 • ABN AMRO: als je hier in totaal meer dan € 100.000 aan (spaar)tegoeden hebt staan, betaal je 0,5 % rente over het ‘meerbedrag’.
 • Rabobank: ook hier betaal je 0,5 % rente boven de € 100.000, maar dan wél per rekening! Dus als je twee rekeningen hebt op iedere rekening € 100.000 dan is er niks aan het handje, heb je die twee ton op 1 rekening staan, dan wordt het betalen!
 • Bunq: hanteert ook de grens van € 100.000, maar rekent € 0,04 per € 1.000 die daar bovenuit komt.

Sparen tot de 100k

Zoals je ziet: iedere bank heeft zo zijn eigen regels, maar die € 100.000 zie je bijna overal terugkomen. Dat betekent dus dat je (bij de meeste banken) goed zit zolang je niet boven die ton uitkomt. Nou ja “goed”: je geld levert nog steeds niks op! Hoe kun je nou tóch nog een beetje sparen? Daar zijn nog wel wat mogelijkheden voor, zoals een deposito of bijvoorbeeld een kinderspaarrekening.

Wat is een spaardeposito?

Bij een deposito wordt jouw geld vastgezet voor een langere periode en tegen een vaste rente. Met andere woorden: je weet van tevoren al wat je geld gaat opbrengen, maar je kunt er in principe pas aankomen als die periode voorbij is. Er zijn grote verschillen tussen deposito’s; vergelijk ze dus zorgvuldig voordat je een keuze maakt. Overigens is een ’termijndeposito’ eigenlijk hetzelfde, maar dan voor een wat kortere periode.

Waarom een Kinderspaarrekening?

De meest voor de hand liggende reden: omdat je er hogere rentes krijgt! De reden is simpel: een bank wil zijn klantjes graag van jongs af aan binden en wil daar best wat meer rente voor geven. (Het kán dus wel…) Als je dus toch wilde sparen voor je kids, is een kinderspaarrekening een prima idee. Maar let wel: bij de meeste kinderspaarrekeningen is het gespaarde bedrag ook écht van het kind. Dat betekent dat jij dus later wel kunt zeggen dat het bedoeld was als studiepotje, maar als kindlief het op zijn achttiende verjaardag naar het casino wil brengen dan kun je daar weinig tegen doen!

Sparen boven de bovengrens

Maar wat als je nou bóven die bovengrens uitkomt? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden genoeg! Het eerste waar je naar moet kijken: wat is de bovengrens bij mijn bank nou precies? Bij Nationale Nederlanden was het vorige maand bijvoorbeeld nog € 250.000; geen reden voor paniek dus met jouw ’tonnetje plus’.

Als je daadwerkelijk negatieve rente gaat krijgen, is de makkelijkste oplossing: spreiden. En dat is sowieso een goed idee, want die € 100.000 komt ook nog op een andere plaats terug: het depositogarantiestelsel. Iedereen die ooit dacht dat sparen bij Icesave een goed idee was, weet waar dit over gaat. Voor de rest, in een notendop:

Het depositogarantiestelsel

Banken met een Nederlandse bankvergunning vallen onder het depositogarantiestelsel. Dat wil zeggen: als die betreffende bank over de kop zou gaan, dan staat de overheid garant voor jouw spaargeld. Tot een bedrag van, je raadt het al… € 100.000

Maarrrr, er is meer. Meerdere banken kunnen namelijk één vergunning delen. Zo deelt mijn bank, Knab, zijn bankvergunning met moederbedrijf Aegon. Hetzelfde geldt voor de ASN Bank, De Volksbank, BLG Wonen, RegioBank, SNS Bank én Zwitserleven: allemaal onder één vergunning. Als je dus je spaartegoeden “per ton” gaat spreiden, doe je er goed aan om niet te spreiden over meerdere banken, maar over meerdere bankvergunningen!

Sparen, beleggen of toch crypto’s?

Onlangs ben ik mezelf eens een héél klein beetje gaan verdiepen in crypto’s. Rondom de jaren van de bankencrisis heb ik al ooit een beleggingsavontuur beleefd, waar ik gelukkig nog net zonder kleerscheuren vanaf kwam. Maar nu wil ik dit toch ook wel eens gaan verkennen.

Wat ik meteen al merkte: ik voel precies hetzelfde als toen. Je hebt maar een heel beperkte invloed, het is bloedspannend en je bent er stiekem best vaak mee bezig. Of het nu beleggen in aandelen is of traden in crypto’s, dezelfde uitganspunten zijn belangrijk:

 • Doe het alléén met geld dat je ‘over’ hebt! Reken erop dat je alles kwijtraakt, dan doet het niet zo’n pijn als het ook daadwerkelijk gebeurt.
 • Weet (in ieder geval ‘ongeveer’) wat je doet. En verdiep je er regelmatig weer even in, zorg dat je steeds meer leert.
 • Raak niet in paniek. Aandelen schommelen behoorlijk, maar bij crypto’s is het niet eens meer ‘schommelen’; die zitten voortdurend in een achtbaan! Geduld is vaak de beste reactie op alwéér een forse daling.

Vind je deze drie puntjes al een beetje beangstigend? Blijf dan alsjeblieft uit de buurt van beleggen en traden: blijf gewoon sparen. Beter iets dan niets toch? En als je wel bereid bent het risico van beleggen of traden te nemen, maar je wil er niet teveel tijd en energie in steken, neem dan een financieel adviseur in de arm. Dat kost je wel wat, maar je geld levert nog altijd een stuk méér op, dan op je spaarrekening. Als het goed is 😉


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  Mobiel abonnement en BKR: hoe zit dat nou? - blogpapa.nl
  29 maart 2023 at 13:44

  […] natuurlijk om gewoon een sim only-abonnement te sluiten en je oude telefoon te houden. Dan kun je sparen voor een nieuw toestel en er een kopen als het ook echt nodig […]

 • Reply
  Doijerkalff
  19 juni 2023 at 16:23

  Hey, super blogpost! Echt een eye-opener met de huidige spaarrentes. Het stuk over beleggen vind ik vooral interessant. Ik ben het helemaal eens met je tips; vooral dat beleggen met geld dat je kunt missen belangrijk is. En ja, geduld hebben is soms een uitdaging, vooral met crypto’s. Maar wie weet, misschien is dat wel de “Sparen 2.0” waar we naar op zoek zijn, mits we onze hoofden koel houden.
  Groetjes,
  Joost

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.