Papa-tips Speelgoed, Spellen & Spelen

Zó herken jij goed speelgoed

We zijn allemaal op zoek naar goed speelgoed, of beter nog, het beste speelgoed voor onze kinderen. Door onze tips weet jij het te vinden!

We zijn allemaal op zoek naar goed speelgoed, of beter nog, het beste speelgoed voor onze kinderen. Want geloof me, lang niet al het speelgoed in de speelgoedwinkel is goed speelgoed. Er zit een hoop meuk tussen, om het maar even plat te zeggen. In deze blog vertellen we je wat goed speelgoed nu eigenlijk aan voldoet en geven we tips bij het kiezen van speelgoed.

Wat is goed speelgoed

Eigenlijk is het best logisch: goed speelgoed is geschikt voor de leeftijd van je kind en prikkelt de ontwikkelingsbehoeften van je kind. Doordat je kind geprikkeld wordt, wordt je kind geactiveerd om te spelen met het speelgoed. Dat is een goed teken! Als je namelijk speelgoed hebt dat eigenlijk alles uit zichzelf doet, is het oninteressant voor je kind om mee te spelen en zal het na één of twee keer spelen niet meer aangeraakt worden.
Goed speelgoed moet jouw kind dus uitdagen, máár het moet niet te moeilijk zijn. Dan wordt het namelijk frustrerend, en dat is juist niet wat je wil bereiken met speelgoed.
Goed speelgoed draagt dus echt iets bij aan de ontwikkeling van de vaardigheden van je kind én het past bij zijn of haar interesses.
Naast het uitdagen van je kind is ook het materiaal belangrijk. Het speelgoed moet stevig zijn en tegen een stootje kunnen. Tot slot moet goed speelgoed natuurlijk veilig zijn.

Goed speelgoed is dus niet alleen maar, zoals veel ouders denken, educatief speelgoed. Maar speelgoed hoeft niet altijd direct educatief te zijn, om ook goed te zijn voor je kind. Zo is bijvoorbeeld PlayMobil in het eerste opzicht niet educatief, maar PlayMobil is juist fantastisch voor de emotionele ontwikkeling van je kind.

Hoe vind je goed speelgoed?

Er zijn een paar tips waar je op kunt letten bij het uitzoeken van speelgoed. Zo weet jij dat je zeker goed zit!

Speelgoed van het jaar

Een hele handige manier om goed speelgoed te herkennen is om te letten op de Speelgoed van het Jaar Verkiezing stickers. De jury van deze verkiezing maakt jaarlijks bekend welke spellen en speelgoed genomineerd zijn. Zij letten echt op het feit of speelgoed ook daadwerkelijk goed speelgoed is. Mocht je dus de sticker op een spel of speelgoed zien zitten, dan weet je dat je altijd goed zit.

Reviews opzoeken

Een andere manier om te ontdekken of speelgoed goed is, is natuurlijk door het op te zoeken op internet. Kijk eens bij de reviews van anderen die het speelgoed al gekocht hebben. Zijn zij enthousiast is hun review, of geven ze ook minpunten aan?

Speelgoed Adviseur

Ook op de website van Speelgoed Adviseur kun je terecht voor het best geteste speelgoed, met duidelijke plus- en minpunten. Zo kun je dus een goede afweging maken of dit speelgoed volgens jou geschikt is voor je kind.

Vraag eens rond

Gooi je vraag eens in de groepsapp van je vrienden, of stel je vraag eens aan ouders van klasgenoten. “Waar speelt jouw zoon of dochter graag mee?” “Wat is bij jullie het populairste speelgoed thuis?” Zo simpel is het!


Tip: K’nex voor kinderen


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.