Persoonlijk

Waarvoor gebruik je een DVI naar HDMI kabel?

Een DVI naar HDMI kabel. In deze tekst vertellen wij je precies waar je zo’n kabel voor gebruikt en wat je er mee kunt doen.

In vergelijking met vroeger komen we tegenwoordig steeds meer kabels tegen in een woning. Zo heb je bijvoorbeeld een kabel nodig om jouw televisie te verbinden met de digitale tv-ontvanger. Hier wordt vaak een HDMI kabel voor gebruikt. Heb je nog een vaste computer in huis? Dan gebruik je zeer waarschijnlijk ook een DVI kabel. Helaas zien we steeds vaker dat apparaten verschillende ingangen hebben. Dit betekent niet dat je ze niet met elkaar kunt verbinden, want een verloopstekker biedt in dat geval uitkomst. Een DVI naar HDMI kabel is hier een goed voorbeeld van. In deze tekst vertellen wij je waar je zo’n kabel precies voor gebruikt.

DVI en HDMI kabel nader toegelicht

Alhoewel de termen DVI en HDMI regelmatig gebruikt worden, doen ze niet bij iedereen een belletje rinkelen. HDMI zegt de meeste mensen inmiddels wel wat. Niet gek, want deze kabel wordt vandaag de dag gebruikt om verschillende apparaten met elkaar te verbinden. Hierboven haalden we al aan dat je zo’n kabel vaak gebruikt om jouw televisie en de digitale tv-ontvanger op elkaar aan te sluiten. Een HDMI kabel wordt daarnaast vaak gebruikt om een spelcomputer met jouw tv te verbinden. Bovendien gebruiken veel mensen een HDMI kabel om een laptop aan te sluiten op hun televisie.

Waar een HDMI kabel bij de meeste mensen inmiddels wel bekend is, geldt dit voor een DVI kabel niet. Toch is de kans groot dat je deze kabel ook in huis hebt (gehad). Een DVI kabel wordt namelijk gebruikt om een vaste computer en monitor met elkaar te verbinden. Je herkent de uiteinden van deze kabel aan hun rechthoekige vorm. De connectoren zijn voorzien van kleine pinnen. Grote voordeel van een DVI kabel is dat hij zowel analoge als digitale videoformaten ondersteunt. Hierdoor is hij compatibel met het analoge VGA. Dit geldt niet voor HDMI, want deze kabel ondersteunt enkel een digitaal signaal.

Apparaten met verschillende ingangen met elkaar verbinden

Nu je weet wat de verschillen tussen DVI en HDMI kabels zijn, kunnen we verder kijken naar het gebruik van een DVI naar HDMI kabel. Allereerst moet je weten dat zo’n kabel voorzien is van twee verschillende connectoren. Het ene uiteinde heeft een DVI connector, het andere uiteinde een HDMI connector. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien wat vreemd, maar toch is het bijzonder handig. Dankzij deze kabel kun je namelijk een apparaat met HDMI ingang en een apparaat met DVI ingang met elkaar verbinden. Omdat beide kabels in staat zijn om een digitaal signalen te versturen, ben je altijd verzekerd van een haarscherp beeld. Met een VGA naar HDMI is dit bijvoorbeeld niet het geval. Waarom niet? Omdat er via VGA alleen een analoog signaal verstuurd kan worden.

Kies de juiste lengte

Wil je een apparaat met een DVI ingang verbinden met een apparaat met een HDMI ingang? Schaf dan niet lukraak een DVI naar HDMI kabel aan, maar kijk goed naar de lengte. De lengte kan namelijk behoorlijk verschillen. Je kunt een kabel van 0,30 meter kopen, maar ook van 20 meter. Bepaal daarom eerst wat de juiste lengte is voor jouw DVI naar HDMI kabel. Dit doe je door de afstand tussen de twee apparaten die je met elkaar wilt verbinden op te meten. Twijfel je over de juiste lengte? Kies dan liever voor een iets langere kabel. In dat geval weet je namelijk zeker dat de kabel lang genoeg is om de apparaten met elkaar te verbinden. Als je een te korte kabel koopt, is dit mogelijk niet het geval.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Een keuken is om te koken, duh... - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 13:26

    […] “Nou, voordat we samen naar een keuken gaan kijken, wil ik natuurlijk eerst weten waarvoor je hem gaat gebruiken. Anders weet ik toch niet wat je nodig hebt?” Oh jee… een adviseur die wist waar hij […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.