Feestdagen Papa-tips Samen dingen doen Sinterklaas

Sinterklaasfeest organiseren voor vrienden

Sinterklaasfeest organiseren
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Binnenkort begint het alweer te kriebelen in alle kleine kinderbuikjes: Sinterklaas staat voor de deur! Hoewel ik pepernoten in september eigenlijk wat overdreven vind, wil ik het toch nu al even met jullie over het Sinterklaasfeest hebben. Om precies te zijn: over het organiseren van je eigen Sinterklaasfeest voor vrienden of familie. En omdat goed werk nou eenmaal tijd nodig heeft, ben ik er graag op tijd bij.

Want laten we eerlijk zijn: als je een Sinterklaasfeest organiseert, wil je het natuurlijk wel góed doen. Je kunt tegenwoordig vrij eenvoudig een Sint, met of zonder Pieten, inhuren. Dat gaat van een euro of vijftig voor een kort bezoekje tot vijf- of zeshonderd euro voor een complete show. Maar hoe leuk is het als je zélf alles in huis hebt om een geweldig Sinterklaasfeest te organiseren? Het is echt niet zo ingewikkeld!

Voordat ik je echter ga vertellen hoe ik dat doe, moet ik nog wel één dingetje uitleggen: je hebt namelijk ‘goed’ en ‘goed’…

Valse baard

Kinderen hebben over het algemeen veel meer fantasie en inlevingsvermogen dan wij oudjes. Voor ons betekent een ‘goede’ sint vooral dat hij er perfect uit ziet, dat er geen krulletje verkeerd zit en dat vooral die baard muurvast zit. Voor kinderen is dat echter veel minder belangrijk. Zij laten zich liever betoveren door wat de Sint allemaal weet en vertelt, en hoe hij luistert naar wat zij te vertellen hebben. Zij kijken dwars door die valse baard heen. Een lieve, aardige Sint die aandacht voor ze heeft, mag best een keer de schoenen van papa dragen.

Het belangrijkste aan een geslaagd Sinterklaasfeest: de juiste Sint.

Binnen je vriendengroep kun je vast wel iemand vinden die tijdens het Sinterklaasfeest “helaas moet werken” waardoor hij er niet bij kan zijn. Heb je veel kleine kinderen in je vriendengroep? Kies dan iemand met een rustige, diepe stem die vooral goed luistert en kan lachen om alles wat kinderen vertellen.

Heb je een aantal ‘gelovers’ en een aantal grotere kinderen, dan is je uitdaging het grootst: dan heb je namelijk iemand nodig die beschikt over een gelaagd gevoel voor humor. Hij moet oprecht kunnen luisteren naar de kinderen en daar dan een grapje over kunnen maken dat alleen door de ‘niet-gelovers’ wordt begrepen.

Maar ook als er binnen je vriendengroep helemaal geen gelovers meer zijn, kan een Sinterklaasfeest fantastisch leuk zijn! Neem de grootste grappenmaker uit de groep en laat hem het woord doen, hoe serieuzer, hoe beter. Een flinke lading dubbelzinnige grappen en je Sinterklaasfeest mondt ongetwijfeld uit in een topavond!

Wat heb je nodig?

Een Sinterklaasfeest begint met een mooi Sinterklaaskostuum. Want het zijn niet de alleen de kinderen die meegaan in de fantasie: ook de Sint zelf voelt zich meteen lekkerder in een mooi pak. Wanneer je die mijter opzet en die handschoenen aantrekt, verander je vanzelf een beetje in een Lieve Goede Sint. En hoewel die baard al gauw goed is in de ogen van de kinderen, is het voor je zelfvertrouwen wel prettig als hij goed zit. Mijn persoonlijke tip: ik gebruik alléén maar mastix huidlijm, bij voorkeur van Grimas.

To Piet or not to Piet

Pieten zijn voor mij onmisbaar. Hoe lief en gezellig de Sint ook is; een paar Pieten die de boel op stelten zetten maken het feest compleet. Daarbij: Sinterklaas kan toch geen pepernoten strooien? Omdat het echter lastig kan zijn om nog eens twee of drie volwassenen te regelen, kun je ook overwegen om de kinderen zélf in te schakelen! Zorg voor een paar leuke pietenpakken en benoem een paar oudere kinderen tot Hulp-Piet. Een veegje schmink voor het gevoel en je zult zien dat ze hun uiterste best doen om zo goed mogelijke Pieten te zijn.

Aankleding

Voor de rest kun je het natuurlijk zo gek maken als je wil met allerlei gezellige sinterklaasdecoraties. Twee dingen die ik zelf wel echt erbij vind horen:

  • het Grote Boek van Sinterklaas: niet alleen ziet het er indrukwekkend uit, maar je kunt er ook je broodnodige aantekeningen in kwijt: grappen, persoonlijke cadeauwensen, weetjes over alle kinderen/volwassenen. Nuttig én decoratief!
  • de Strooizak van Piet: strooigoed hoort tenslotte in een jutezak! Tip: uit hygiënisch oogpunt kun je in de jutezak een plastic zak doen.

Programma Sinterklaasfeest

Een goed Sinterklaasfeest duurt niet te lang. Een uurtje met de Sint en zijn Pieten is meestal wel prima! Maar er komt natuurlijk nog wat meer bij kijken. Zo ziet de planning van mijn Sinterklaasfeest eruit:

Sint Pre-party: even lekker in de stemming komen! (ca. 45 min.)

Zorg voor Sinterklaasliedjes, wat schaaltjes strooigoed en eventueel wat leuke aankleding. Is het vooral een kinderfeest? Laat ze dan bijvoorbeeld iets knutselen voor de Sint en zijn Pieten. Bestaat je groep uit grotere kinderen of volwassenen? Dan is een spelletje een leuk idee.

De Intocht (ca 5 min.)

Je kunt natuurlijk de Sint ‘ouderwets’ laten binnenkomen met zijn knecht, onder begeleiding van “Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht”. Altijd leuk; handjes geven, pepernoten uitdelen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de Sint in een andere ruimte alvast te ‘installeren’ en dan met de groep binnen te komen. Als je een uitgebreide knutsel- of spelletjes sessie had ingericht, is het handig als je alles gewoon kunt laten liggen en naar een andere ruimte te lopen. Uiteraard moet je dan wel een wat grotere locatie hebben.

Het verhaal (ca. 5 min.)

De Sint moet ook iets te vertellen hebben: hoe ging de reis hier naartoe? Wat hebben ze allemaal meegemaakt? Is er een speciale reden dat ze hier zijn? Dit hoeft geen compleet scenario te zijn; gewoon een leuke anekdote van een paar minuutjes, waarin je alvast een paar namen van gasten terug kunt laten komen. Een mooi moment voor een paar grapjes! Als je veel kleine kinderen hebt, kunnen ze zo even wennen aan zijn stem en zijn verschijning.

Op schoot bij de Sint (ca. 5 minuten per kind of volwassene)

Je hoeft niet alle kinderen bij je op schoot te nemen! Sterker nog: lang niet alle kinderen vinden dat leuk. Laat van tevoren de ouders aangeven wie dat leuk vind, en vraag ze ook waar je het over moet hebben. Let wel; je bent geen pedagoog: ga ze niet vertellen wat ze dit jaar verkeerd hebben gedaan of dat ze stout zijn geweest. Het helpt niemand en verpest alleen maar de sfeer. Vertel over iets wat ze juist goed hebben gedaan en dat ze daar vást een leuk cadeau voor gaan krijgen.

Heb je een groep grote kinderen of volwassenen? Dan wordt het natuurlijk anders! 🙂 Hier mag de Sint gerust een paar blunders benoemen, slechte gewoontes in het spotlicht zetten of een andere manier zijn slachtoffers te kijken zetten. Het liefst natuurlijk met de persoon in kwestie op zijn schoot! Ook hier geldt: bereid je verhaal voor, zodat het niet ongemakkelijk stil valt.

Belangrijk bij het voorbereiden van je ‘mini-roast’: het doel van je verhaal is niet je slachtoffer echt te kwetsen! Het moet een grapje blijven, dus zorg dat ze het altijd ‘weg kunnen lachen’. Je mag best vermelden dat Harry zo’n enorme flirt is en dat hij iedere weekend met een andere deerne op scharrel is. Maar niet als Harry getrouwd is en in het gezelschap van zijn drie kinderen…

Cadeautjes

Cadeautjes zijn helemaal geen must: het is immers nog helemaal geen pakjesavond. Als je toch cadeautjes wil geven, dan zijn daar twee leuke momenten voor:

  1. Als het kind van je schoot afgaat. Laat geen cadeautjes uitpakken op schoot. Dat duurt altijd te lang en is alleen maar leuk voor dat ene kind. En als het cadeau niet bevalt is het helemaal knullig… Laat het door een Piet meegeven als ze gaan zitten.
  2. Aan het einde van het Sinterklaasfeest. Je kunt een cadeautafel klaarzetten in een andere ruimte, of de Pieten cadeautjes laten uitdelen als de kinderen de ruimte verlaten. Zo rond je het feestje mooi af.
De Uittocht (ca. 5 min)

Het leukste is natuurlijk als de Sint en zijn Pieten ook echt vertrekken, onder begeleiding van een ouderwets “Dag Sinterklaasje!” Dan is immers duidelijk dat het Sinterklaasfeest voorbij is en dat de kinderen weer kunnen ontspannen. Ze kunnen nog een handje geven, wat pepernoten bij elkaar bedelen en dan is het mooi geweest. De kinderen kunnen in de ruimte blijven tot de rust weer een beetje is weergekeerd.

Als de Sint zelf in de ruimte blijft en de kinderen moeten vertrekken, is het slim om de Pieten bij de uitgang iets te laten uitdelen. Anders hebben ze natuurlijk helemaal geen zin om te gaan! Als er nog wat hardnekkige Sint-fans achterblijven ligt daar een taak voor de Pieten: die kunnen de kinderen naar buiten begeleiden. Al dan niet middels pepernoten-chantage.

Zo, dat was mijn Sinterklaasfeest in een notendop. Ik hoop dat je er wat leuke dingen uit hebt kunnen halen en ik wens je nu alvast heel veel succes en een heel fijn Sinterklaasfeest!


Lees ook: Maak een uitnodiging voor je feest


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.