Huis & Tuin

Verhuizen met kleine kinderen: 5 tips

Ga jij binnenkort verhuizen en heb je kleine kinderen? Met deze tips helpen wij jou in het verhuizen met kleine kinderen

Ga jij binnenkort verhuizen en heb je kleine kinderen waar je rekening mee moet houden? Dat kan veel stress opleveren. Kleine kinderen vragen nu eenmaal veel aandacht en het kan behoorlijk lastig zijn om alles te plannen en goed te doen voor zowel de verhuizing als voor de kinderen. Met deze 5 tips helpen wij jou om het verhuizen met kleine kinderen zo goed mogelijk vorm te geven.

1. Plan de verhuizing slim

De voorbereiding is super belangrijk. Als jij gestrest bent zullen je kinderen dat onbedoeld merken en overnemen. Hoe meer jij de verhuizing kunt voorbereiden en plannen, hoe minder stress jij ervaart en hoe relaxter jij je zult voelen. En dat geldt dan dus ook voor je kinderen.
Het is bijvoorbeeld ideaal als je de verhuizing kunt plannen in een vakantie, zoals de zomervakantie. Zo hebben je kinderen niet te maken met peuterspeelzaal/school en gebeurt er niet van alles tegelijk.
Mochten je kind bezig zijn met zindelijk te worden, dan is het ook niet ideaal om te gaan verhuizen. Stel indien mogelijk het zindelijk worden even uit, want dit combineren is voor niemand heel prettig.

2. Bereid je kind voor

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je je kind op meerdere manieren goed voorbereiden op de verhuizing. Baby’s kun je natuurlijk niet heel gemakkelijk voorbereiden voor de verhuizing, maar je kunt wel goed rekening houden met bijvoorbeeld de babykamer. Zorg dat de babykamer in het nieuwe huis zoveel mogelijk lijkt op de oude babykamer. Bijvoorbeeld de stand van het bedje, de commode en de kledingkast. Op deze manier blijft de babykamer er vertrouwd uitzien.
Vanaf ongeveer twee jaar kun je je kind boekjes voorlezen over verhuizen. Er zijn veel kinderboeken in de bibliotheek te vinden over verhuizen. Ook kun je je kind een keer meenemen naar het nieuwe huis en alvast de slaapkamer laten zien die voor hem of haar wordt.

3. Verander niet teveel

Het kan heel verleidelijk zijn om de slaapkamer van je peuter volledig om te gooien, over te gaan naar een groot bed en nieuwe meubels te kiezen. Onze tip: niet doen. Probeer juist zoveel mogelijk hetzelfde te houden: dit geeft jouw kind een veilig gevoel. Ook is dit niet het juiste moment om je peuter over te laten gaan naar een groot bed. Een nieuw huis en een nieuwe slaapplek is al spannend genoeg, laat staan een nieuw en groter bed.

4. Overhuizen

Het overhuizen is natuurlijk het grootste werk. Probeer je kind(eren) deze dagen bij familie of vrienden te laten blijven, zodat jullie als ouders je handen vrij hebben. Je doet jezelf en je kind hier een groot plezier mee. Natuurlijk kun je met de oppas wel afspreken dat ze tussendoor een keertje komen kijken met de kleine, zodat je kind beetje bij beetje een indruk krijgt van het nieuwe huis. Houd deze bezoekjes wel kort, want het kan voor veel prikkels zorgen.
Heb je geen mogelijkheid voor een oppas, dan is het wellicht een goed idee om een verhuisbedrijf in te schakelen. De kosten van een verhuisbedrijf wegen vaak niet op tegen het grote gemak dat je hiervan ervaart. Je kunt zelf kiezen of de verhuizers alleen de spullen hoeven te sjouwen of bijvoorbeeld ook je meubels uit elkaar moeten halen indien nodig. Super handig en het scheelt enorm veel stress!

5. Een afscheidsmoment

Het is belangrijk voor je kind om dingen af te sluiten, zo ook het afscheid nemen van het oude huis. Dat hoeft niet groots, maar gewoon, even een momentje. Wanneer je echt naar een andere buurt gaat verhuizen, is het bijvoorbeeld leuk om een afscheidsfeestje met vriendjes te organiseren. Maar wanneer dit nog niet van toepassing is, kun je bijvoorbeeld ook een foto van je kind maken op zijn of haar favoriete plekje in huis, die je bewaart als herinnering.∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.