Huis & Tuin

Met deze 6 tips creëer jij een groene badkamer

Wil jij graag je badkamer duurzaam maken? Goed plan, want de badkamer wordt vaak veel gebruikt. Een groene badkamer kun je zo maken!

Wil jij graag je badkamer duurzaam maken? Goed plan, want de badkamer wordt vaak veel en intensief gebruikt en is daarmee een ruimte waar verduurzamen zeker loont. De badkamer is vaak de plek waar het meeste water wordt gebruikt bij gezinnen en daarnaast wordt er veel energie verbruikt.

Douchekop

Om te beginnen is het een goed idee om een waterbesparende douchekop te kiezen. Een waterbesparende douchekoop verbruikt per minuut ongeveer 6 liter water, terwijl een klassieke douchekop wel zo’n 20 liter water per minuut kan verbruiken.
Mocht je groot fan zijn van een regendouche, dan is er ook niets aan de hand; ook de regendouche is te koop in een waterbesparende variant.

Douchedeur

Een douchedeur is ook een aanrader als je je badkamer gaat verduurzamen. Door een glazen douchewand te plaatsen, blijft de warmte beter hangen in de ruimte waar jij aan het douchen bent. Hierdoor kun je de warmte van het water een aantal graden omlaag zetten. Wil je een douchedeur kopen, dan is het goed om ook te besluiten of je een douchebak erbij wilt of niet. Mocht je hier niet voor gaan, let er dan op dat het douchegedeelte schuin afloopt, zodat het douchewater goed weg loopt.
Daarnaast is het goed om een bewuste keuze te maken voor het soort glas. Als je voor helder glas kiest, lijkt je badkamer groter. Mocht je privacy belangrijk vinden, dan is een douchedeur van matglas aan te raden.

Bad

Een bad is in veel gevallen minder duurzaam dan een douche. Voor een vol bad verbruik je al gauw zo’n 110 liter water. Een douchebeurt van zo’n 5 minuten kost ongeveer 55 liter water. Heb je nu een tiener in huis die graag lang doucht, dan gaat deze vergelijking natuurlijk niet op en zal een douche meer water kosten dan één vol bad.
Maar, mocht je nu een bad hebben in de badkamer, dan is er ook een goede optie om je bad te verduurzamen. Je kunt het bad namelijk isoleren, waardoor er minder warmte verdwijnt en je dus het bad niet bij hoeft te vullen met warm water.

De verwarming

Het is natuurlijk prettig als de badkamer in de winter een aangename temperatuur heeft. Toch is het onverstandig om de badkamer standaard de hele dag mee te laten verwarmen met de rest van het huis. Hierdoor verspil je namelijk veel warmte die overdag vaak niet nodig is in de badkamer. Maak gebruik van een slimme thermostaat of houdt de verwarming laag.

Het badkamerraam

Heb je een raam in de badkamer en heeft deze enkel of dubbel glas? Overweeg dan over te stappen op HR++ of triple glas. Hierdoor wordt de warmte veel beter vastgehouden en hoef je dus minder warm te douchen of te verwarmen.

Minder lang douchen

Tot slot een voor de hand liggende tip. Ook de mist populaire tip meestal, maar wel zo efficiënt. Probeer minder lang te douchen! Volgens onderzoek kan een gezin, dat iedere dag een minuut korter doucht, maar liefst 6000 liter water per jaar besparen!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Kan je badkamer een upgrade gebruiken? Hier zijn 3 tips - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 13:20

    […] trends op te volgen, doe je mogelijk veel inspiratie op. Daarnaast kun je met de huidige trends je badkamer compleet naar deze tijd […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.