Eten & Drinken Persoonlijk

Avocado soep met Your Avojoy avocado’s

Lekkere kom avocado soep!
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

De laatste jaren kom je de avocado overal tegen. Hele hordes hippe mensen zijn er volledig aan verslingerd. Ik ben blijkbaar niet zo hip, want ik had er nog nooit één gegeten, behalve in een guacemole-dipje. Tijd dus om er zelf mee aan de slag te gaan, om eens te zien what the fuss is all about!

Nieuwsgierig naar de avocado

Ik was, als hobby-kok, best wel nieuwsgierig naar de avocado, maar nog niet zo nieuwsgierig dat ik er al eens één in mijn winkelwagentje had gemikt. Toen we echter onlangs in contact kwamen met de mensen van Your Avojoy, dacht ik: “Ja, nou wil ik het wel eens proberen!”

Waarom dit plotselinge enthousiasme? Nou, de avocado is bij ons thuis niet een heus gespreksonderwerp. Maar hij is wel eens ter sprake gekomen, met vrienden die er stapelzot op zijn. Zij benoemden twee “issues” met de avocado, die grappig genoeg allebei getackeld worden door het concept van Your Avojoy.

Verspilling

Het eerste probleem waar mijn avocado-etende vrienden op doelden, is de betrouwbaarheid van de avocado uit de supermarkt. Enerzijds blijken er bij het opensnijden altijd wel één of twee overrijp te zijn, die je dus meteen kunt weggooien. En anderzijds blijven er vaak één of twee net een dagje te lang liggen, waardoor ze ook ongegeten de kliko in gaan. Zonde van het geld natuurlijk, maar vooral ook van de voedselverspilling.

Your Avojoy lost dit perfect op: zij bieden een rijpe ‘Enjoy now’-avocado, die je direct kunt eten of nog een paar dagen kunt bewaren in de koelkast. En daarnaast hebben ze de ‘Enjoy later’-avocado, die eerst nog een weekje moeten rijpen. En die kun je ook nog samen bestellen! Zo heb je altijd meteen een perfect rijpe avocado op je snijplank, zonder dat je de rest een paar dagen later weg moet knikkeren omdat ze helemaal bruin en papperig zijn.

Daarnaast versturen zij de avocado’s in een soort van eierdoos, die de kwetsbare lekkernij goed beschermt tegen bruine plekken. Een ‘avocadoos’, zeg maar.

De ‘avocadoos’ van Your Avojoy

Duurzaamheid

Probleem twee wat onze vrienden benoemden, was duurzaamheid. Mensen die bewust bezig zijn met superfoods voor hun gezondheid, zijn vaak ook bewuster bezig met de gezondheid van de aarde. De avocado uit de supermarkt is echter niet zo duurzaam. Voor de kweek is namelijk erg veel water nodig en het transport vanuit Midden-Amerika naar jouw aanrecht is een lange reis vol CO2-uitstoot.

Door te investeren in slimme irrigatietechnieken beperkt Your Avojoy de benodigde hoeveelheid water zo veel mogelijk. Daarnaast brengen ze de CO2-uitstoot van het transport terug, door de avocado rechtstreeks naar jouw thuis te brengen, in plaats van via een netwerk van supermarkten.

De eerder genoemde ‘avocadoos’ is overigens 100% afbreekbaar en brengt daarmee ook geen schade toe aan het milieu.

Alles waar ’te’ voor staat

Ondanks dat de avocado onder de ‘superfoods’ wordt geschaard, moet je er ook weer niet tevéél van eten. Immers: Alles waar ’te’ voor staat is slecht, behalve ’tevreden’*. Maar goed, chips en bitterballen moet je ook niet teveel eten, en dat zijn niet bepaald superfoods. Als je graag iedere dag een hele avocado eet, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Als je er maar voor zorgt dat je verder niet al teveel (gezonde) vetten verorbert in de vorm van zaden, olijfolie, vis en noten.

(*: En ’tequila’ natuurlijk 😜)

Altijd avocado in huis?

Dat kan met behulp van een avocado abonnement! De kakelverse vruchten worden dan rechtstreeks bij je thuis bezorgd, netjes ingepakt in de beschermende avocadoos. Je kunt kiezen hoeveel je er wil, hoe vaak je ze wil ontvangen en welke rijping ze moeten hebben. Je kunt een mix maken van ‘Enjoy now’ en ‘Enjoy later’, zodat je zeker weet dat je altijd een perfecte avocado in huis hebt. Hoe gemakkelijk wil je het hebben?

Recept Avocado soep

Tijd om eens lekker te gaan kokkerellen! Voor mijn eerste kennismaking met de avocado als kook-ingrediënt koos ik voor een romige avocado soep. Ik combineerde wat bestaande recepten met mijn eigen smaak en daar kwam een verrassend lekkere soep uit!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1,5 – 2 bouillonblokjes (smaak naar keuze; ik ging voor groentebouillon)
  • 750 ml halfvolle melk
  • 250 ml water
  • 100 – 200 gr crème fraîche
  • 3 – 4 tenen knoflook
  • 150 gr spekreepjes
  • theelepel nootmuskaat
  • zwarte peper (liefst vers gemalen)

Eventueel nog wat verse bieslook en verder heb je natuurlijk de vrije hand om toe te voegen wat je wil; het is tenslotte jouw soep! 😄

Ingrediënten voor de avocado soep

Doe de melk met het water in een pan, verkruimel de bouillon blokjes en breng het geheel aan de kook. In een koekenpan bak je ondertussen de spekreepjes lekker bruin. Voeg de teentjes knoflook toe aan de spekreepjes en bak ook die licht goudbruin. Let op; als de knoflook té donker wordt is hij niet meer lekker!

Hoe schil je een avocado?

Op Google vond ik een perfecte manier om een avocado te schillen. Super simpel en je krijgt er mooie blokjes uit in plaats van een plakkerige pulp.

Halveer de avocado. Met het keukenmesje kun je voorzichtig in de pit prikken om deze eruit te wippen.

Snijd een ruitjespatroon in het zachte vlees.

uitlepelen avocado

Lepel de avocado uit met… een lepel. Zo simpel kan het zijn!

Zo kun je je avocado perfect schillen, zonder geknoei en gedoe.

Inmiddels zal je soepie al wel lekker warm zijn. Schenk een flinke scheut ervan bij de avocadoblokjes. Hierdoor kun je ze makkelijker pureren en wordt het mengsel mooier glad.

De avocado even goed pureren

Pureer het spulletje tot het helemaal glad is en giet het daarna terug in de pan.

Voeg de spekreepjes, de knoflook, het bakvet en de crème fraîche toe. Even goed doorroeren tot de soep glad is.

Breng verder op smaak met de nootmuskaat en de peper.

Klaar is je heerlijke romige avocado soep!

Uiteraard kun je hier naar hartelust nog verder mee kokkerellen, maar ik vond dit een uitstekend soepje voor een eerste keer. Ik ben benieuwd wat jij er van gebrouwen hebt!


Lees ook: Erwtensoep / snert maken






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    De parel onder de couscous - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 13:20

    […] eenvoudig te doen. Vervolgens kun je de komkommer in C-vormige plakjes snijden. Ook blokjes rijpe avocado zijn lekker in de salade. Deze maakt net als de komkommer een goede combinatie met chilivlokken, […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.