Huis & Tuin

4x beginner tips voor het schilderen van je buitenkozijnen

Een maandje geleden moest ik er dan toch aan geloven: het schilderen van de buitenkozijnen. In deze blog lees je beginner tips voor schilderen

Een maandje geleden moest ik er dan toch aan geloven: ik ben aan de slag gegaan met het schilderen van de buitenkozijnen. Een klus die ik een aantal jaar geleden overliet aan een professionele schilder, maar dit jaar heb ik zelf de verfhandschoenen aangetrokken. Al met al…viel het niet tegen. Maar tijdens het schilderen liep ik wel tegen een paar puntjes aan, waar ik inmiddels van geleerd heb. Dus, ga jij ook voor de eerste keer aan de slag met het schilderen van je buitenkozijnen? In deze tip deel ik vier handige beginner tips!

1. Kies de juiste verf

Essentieel: de juiste verf kiezen voor je klus. Zonder de juiste verf ben je nergens en is jouw harde werk (bijna) voor niets geweest. Om te beginnen heb je voor het schilderen van je buitenkozijnen speciale buitenverf nodig. Voor buitenkozijnen is een goede lakverf aan te raden die goed tegen alle seizoenen kan. Sigma verf heeft bijvoorbeeld lakverf die perfect geschikt is voor buiten. Het gaat hierbij om de Sigma S2U Allure Gloss. Je kunt deze verf aanbrengen wanneer het buiten niet warmer dan 30 graden is en niet kouder dan 0 graden, dus qua temperatuur kun je in Nederland de verf vrijwel het hele jaar aanbrengen. Nu nog een paar droge dagen zien te vinden! 😉 Het goede nieuws is dat je verf zo’n tien jaar mee gaat, dus je bent er na het schilderen een flinke tijd vanaf!

2. Ontvetten!

Een stap die veel hobbyschilders overslaan is het ontvetten van de kozijnen. En nee, je kunt deze stap ook niet overslaan als je netjes eerst je kozijnen gaat schuren. Voor je begint met het schuren (wat ook essentieel is), begin je dus altijd met het ontvetten van de kozijnen. Het is zo gedaan en het grote voordeel is dat de verf beter hecht. Zo voorkom je namelijk dat je vetten in het kozijn schuurt of verft.

3. Schuren

Ik benoemde het zojuist al even, schuren is absoluut een stap die niet overgeslagen mag worden. Door de kozijnen te schuren verwijder je de oude laag verf. Heb je een oude laag verf, dan kun je de kozijnen schuren met fijn schuurpapier (korrel 280). Is de oude verflaag aan het bladderen, dan dien je de bladderende verf eerst te verwijderen met bijvoorbeeld een verfkrabber. Daarna ga je aan de slag met grof schuurpapier. Houd er wel rekening mee dat dit een zwaar werkje is en je hier wel even wat tijd mee kwijt bent.
Wanneer je klaar bent met schuren, maak je nogmaals de kozijnen vetvrij. Hiermee voorkom je dat je tijdens het verven stof in de verf krijgt.

4. Afplakken

De laatste tips voor je daadwerkelijk kunt starten met schilderen is er ook een die ik zeker niet zou overslaan. Plak alles af wat je niet wil schilderen! Het is even een werkje om af te plakken, maar het geeft je heel veel plezier tijdens het schilderen. Tenzij je een enorme vaste hand hebt, zorgt de afplaktape ervoor dat je geen verf krijgt op plekken waar je geen verf op wil, in het geval van een kozijn bijvoorbeeld op het raam. Na het schilderen verwijder je de schildertape binnen enkele seconden, zonder plakresten. Echt een aanrader dus!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.