- De Wondere Wereld van LED Licht: Variaties en Verrassingen - 20 november 2024
- Dementie: 4 belangrijke aandachtspunten - 14 juni 2024
- De beste tips voor het verlichten van de kinderkamer - 11 juni 2024
De kogel is door de kerk: wij gaan na de zomer starten met het bouwen van een tuinoverkapping! Dat gaan we overigens niet helemaal zelf doen, want er komt best wel wat kijken bij zo’n tuinoverkapping. Een aantal onderdelen zullen we dus uitbesteden, maar een groot aantal delen zullen we ook zelf gaan doen. Ik ben, al zeg ik het zelf, redelijk handig aangelegd, alleen ontbreekt vaak de tijd. Daarom heb ik nu een aantal vakantiedagen ingezet en dan moet de tuinoverkapping in september dus een feit worden!
In deze blog vind je drie tips voor een goede voorbereiding wanneer je zelf aan de slag wil met het bouwen van een tuinoverkapping.
1. Wensen in kaart brengen
Voor je begint met het inslaan van hout en andere materialen, zal je eerst duidelijk moeten hebben wat je wil. Dat houdt in dat je alle wensen in kaart moet brengen en vervolgens gaat kijken wat uitgevoerd kan worden. Dat begint natuurlijk bij de afmetingen: hoe groot of klein moet je tuinoverkapping worden? Hoe breed wil je hem, en hoe diep?
Wil je er verlichting in maken, wil je er een televisie in op kunnen hangen? Wil je dat er een loungeset onder past, of is een tafel met stoelen voldoende? Misschien wil je er wel een bar met barkrukken in maken? Je kunt alle kanten op, maar je moet vooraf wel weten wat je wil. Dus, breng de wensen in kaart en maak een schets of bouwtekening.
2. Materiaalkeuze voor de aanbouw
Een tweede belangrijke keuzemoment is de keuze voor het materiaal. Meestal wordt er gekozen voor een houten aanbouw. Met name douglas hout is populair vanwege de robuuste uitstraling en de duurzaamheid van het hout.
Zodra je weet van welk materiaal je je aanbouw wil maken, heb je wederom een keuzemoment. Ga je voor een kant en klare aanbouw die je laat bezorgen en zelf in elkaar zet, of ga je zelf aan de slag met het op maat maken van de houten balken? Uiteraard is dit laatste alleen een verstandige keuze als je handig bent!
3. Dakdekker regelen voor de afwerking van het dak
Probeer in te schatten hoelang je nodig hebt voor het bouwen van je tuinoverkapping, zodat je vooral al een dakdekker kunt bespreken. Een dak dekken is echt een specialisme en ik raad dan ook aan om dit altijd uit te besteden. Het laatste waar je op zit te wachten is lekkages in je splinternieuwe tuinoverkapping. Een dakdekker inhuren is dus de beste optie als je geen kaas gegeten hebt van dakdekken! Uiteraard zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het inhuren van een dakdekker, daarvoor kun je deze deze checklist dakdekker bekijken.
Starten maar!
Zodra de voorbereiding afgerond is ben je er helemaal klaar voor: het bouwen kan beginnen! Zorg ervoor dat je op de momenten dat het nodig is twee paar handen hebt, oftewel schakel hulp in. Een tuinoverkapping helemaal alleen bouwen is bijna niet mogelijk omdat je simpelweg handen tekort komt.
Plan voldoende tijd voor het bouwen van je overkapping en ook niet geheel onbelangrijk: houd rekening met het Hollandse, wisselvallige weer!

∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
No Comments