- Beleveniscadeau: het ultieme kerstcadeau - 20 oktober 2024
- HR++ glas: wat is het en heb ik het nodig? - 10 oktober 2024
- Een volwassen avontuur op de Veluwe - 27 september 2024
De huidige bizarre huizenmarkt heeft onze verhuisplannen nogal overhoop gegooid. We hebben daarom (een soort van definitief) besloten om toch maar lekker te blijven zitten waar we zitten. En dat betekent dat een flink aantal klussen die we de afgelopen jaren voor ons uit hebben geschoven, nu toch echt uitgevoerd moeten gaan worden. En één daarvan is het vervangen van de gevelbekleding.
Gevelbekleding vergelijken
Om een goede keuze te kunnen maken heb ik de voor- en nadelen van hout en kunststof tegen elkaar afgewogen. Waarschijnlijk gaat onze gevelbekleding hout worden, maar dat hoeft natuurlijk lang niet voor iedereen de beste oplossing te zijn! Ik heb maar eens wat gegevens voor je op een rijtje gezet; hopelijk helpt het bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie.
De Hollandse benadering
Belangrijkste afweging van de meeste Hollanders: “Wat kost het?” Nou; hout is in de aanschaf altijd duurder dan kunststof. Al vóór de corona-tijd was het verschil zo’n 15% en dat verschil wordt voorlopig alleen maar groter. Natuurlijk is er dan ook nog verschil tussen de houtsoorten: hardhout is een stuk duurder dan zachthout. Maar er zijn meer overwegingen dan de aanschafkosten alleen!
Onderhoud van gevelbekleding
Is je gevelbekleding kunststof, dan stelt het onderhoud niet zoveel voor: een warm sopje en een spons en je bent klaar. Een houten gevelbekleding kun je ook afwassen, maar dat zul je in de praktijk zelden of nooit doen. De natuurlijke uitstraling van hout maakt het ook minder noodzakelijk om het brandschoon te maken, terwijl een strak kunststof oppervlak altijd besmettelijker zal blijven. Tip: kies bij kunststof vooral géén lichte kleur gevelbekleding. Dan sta je iedere maand op de ladder… overigens verweert kunststof uiteindelijk sowieso, hoe goed je het ook poetst.
Hout hoef je dus niet zo vaak schoon te maken, maar het heeft wel periodiek onderhoud nodig in de vorm van schilderen. Let wel: dat hoeft tegenwoordig veel minder vaak dan vroeger! Nieuwe impregnatie-technieken kunnen het hout stukken beter en langer beschermen. Als je dan ook nog een goede kwaliteit verf gebruikt (en bij voorkeur een vakman) dan kan het schilderwerk beperkt worden tot eens in de 15 jaar.
Schade reparatie
Gelukkig gebeurt het niet vaak maar ook gevelbekleding kan worden beschadigd, door bijvoorbeeld een storm. Als er een scheur, kras of deuk in hout komt, kun je het vrij eenvoudig repareren: wat houtvuller erin, schuren, schilderen, klaar! Kunststof kun je niet repareren; de beschadigde delen zul je moeten vervangen.
Levensduur
Natuurlijk spelen er allerlei factoren mee die een invloed hebben op de levensduur van je gevelbekleding: kwaliteitsverschil, hoeveelheid zon, regen, vorst enzovoort. Maar over het algemeen kun je uitgaan van de volgende vuistregel:
- Hardhouten gevelbekleding gaat het langst mee; zo’n 40 tot 75 jaar.
- Zachthout gaat ongeveer even lang mee als kunststof: zo’n 20 tot 50 jaar.
Duurzaamheid en milieu
Als je milieubewust wil kiezen, dan ligt het voor de hand dat je voor hout kiest. De vervaardiging van kunststof kost namelijk veel energie en brengt een lelijke afvalstroom met zich mee. Daarnaast is kunststof niet vernieuwbaar. Het enige milieutechnische lichtpuntje aan kunststof is het VKG-label. Als kunststof gevelbekleding dit keurmerk draagt, is er in ieder geval een recycle-garantie.
Onderzoek wijst uit dat houten toepassingen vrijwel altijd een lagere impact op het milieu hebben dan kunststof toepassingen. Daarbij is gekeken naar het hele verwerkingsproces, dus ook naar dingen als gebruikte coating en lijm.
Welk gevelbekleding kies je dus?
Zoals gezegd: dat is voor iedereen anders! Om je goed op weg te helpen heb ik een aantal vragen onder elkaar gezet, die je jezelf kunt stellen. Kijk maar eens welke op jou van toepassing zijn:
Hoe lang blijf ik hier wonen?
Ben je van plan om niet meer te gaan verhuizen, houd je van een natuurlijke uitstraling en ben je bereid eens in de 15 jaar een schilder te laten komen? Dan is hardhout een prima keuze. Als je echter verwacht dat je binnen 15 jaar groter (of juist kleiner) wil gaan wonen, dan is die lange levensduur wellicht minder belangrijk. Maar je betaalt er wél voor.
Zachthout is een stuk goedkoper van hardhout en heeft dezelfde warme uitstraling. Door nieuwe technieken is zachthout eigenlijk net zo onderhoudsarm als hardhout, alleen is het eerder aan vervanging toe. Maar ja; misschien bij jij dan al lang weg.
Hoe belangrijk vind ik het milieu?
Vind je milieubewust wonen belangrijk? Dan is kunststof gevelbekleding waarschijnlijk niet zo’n goed idee, zoals je hierboven al kon lezen. Maar in een hypermodern huis waar alles strak is vormgegeven, komt kunststof veel beter tot zijn recht dan hout. Het blijft geven en nemen!
Hoeveel onderhoudskosten vind ik acceptabel?
Qua onderhoud is kunststof het gemakkelijkst en het goedkoopst. Meer dan een ladder, een sopje en een spons heb je niet nodig. Een professionele schilderbeurt voor je houten gevelbekleding kost veel geld, ook al is het dan ééns in de 15 jaar. Daar staat tegenover dat hout makkelijk te repareren is en kunststof bij beschadiging meteen vervangen moet worden.
Wil ik af en toe wel eens een verandering?
Enerzijds hóef je kunststof niet te schilderen, maar anderzijds kún je het ook niet schilderen. Met andere woorden: je zit vast aan de kleur die je kiest. Als je over een paar jaar wellicht eens een ander kleurtje wil op de buitenkant van je huis, dan is kunststof gevelbekleding misschien geen verstandige keuze.
Zie ik het verschil?
Veel mensen willen liever hout dan kunststof vanwege die warme uitstraling (ik ben zo’n mens 😬). Je kunt je echter afvragen of je dat verschil überhaupt kunt zien: bij ons zit de gevelbekleding 5 meter boven de grond en sta je er minimaal 10 meter vandaan als je er naar kijkt. Scherpe blik, als je van die afstand kunt zien of er hout of kunststof tegenaan zit. Daarbij: het kunststof van tegenwoordig ziet er stukken beter uit dan 15 jaar geleden. Zelfs een houtnerfje behoort tot de mogelijkheden.
Kortom; zoveel mensen, zoveel afwegingen. Gaandeweg het artikel begin ik nu zelf trouwens weer te neigen naar kunststof gevelbekleding… 🤔
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
1 Comment
Een eigen huis is nooit af. En gelukkig maar! - blogpapa.nl
29 maart 2023 at 10:09[…] ook: Gevelbekleding info en dakraam […]