Eten & Drinken Papa-tips Persoonlijk

Barbecue-tip: tools maken de man!

ultieme barbecue tool
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik ben verslingerd aan mijn barbecue. Een paar jaar geleden kocht ik mijn Primo kamado en sindsdien sta ik regelmatig heerlijk uitgebreid te grillen en te slow-cooken. Het koken op een barbecue is door sommigen verheven tot een ware kunst, zelfs bijna een wetenschap! En hoewel ik mezelf zeker niet beschouw als een echte Grill Master, kom ik meestal toch best goed voor de dag met mijn barbecue skills. Niet in de laatste plaats door de juiste tools. Mannentools. Voor mannen dus.

Geen barbecue zonder de juiste tools

De laatste jaren is de barbecue zó populair geworden in Nederland, dat je zelfs in de de bouwmarkt en de supermarkt wordt doodgegooid met de kamado’s, grills en barbecues. Mocht je wat hulp willen bij het kiezen van een barbecue, lees dan ook even: BBQ: voer voor mannen! Maar de barbecue zelf is slechts stap één: zonder het juiste gereedschap sta je er nog steeds bij als een amateur.

Doe mij (en jezelf) een lol en ga niet voor die barbecue-setjes die je gratis krijgt bij een zak houtskool of een pakje pudding of iets dergelijks. Die zijn prima om een keer mee te nemen op een kampeertripje of een buurtbarbecue, waarna je ze lekker makkelijk weg kunt mieteren. Maar niet voor het echte werk; want échte mannen verdienen échte tools.

Welke barbecue tools heb je nodig?

Tja, dat ligt er natuurlijk maar net aan: wat wil je gaan bereiden? Om te beginnen heb je twee categorieën: tools voor de barbecue, en tools voor de kok. Omdat er voor de barbecue erg veel tools zijn, die ook nog eens sterk afhankelijk zijn van het type barbecue dat je hebt, gaan we daar vandaag niet op in. Maar ik kom er zeker een keer op terug! Vandaag kijken we echter naar de kok.

De basics

Barbecue basic tools

Wat je eigenlijk altijd nodig hebt, zijn een tang, een spatel en een kernthermometer. De tang is uiteraard om het vlees om te draaien zonder je vingers te verbranden. Gebruik hiervoor nooit een vork! Als je in vlees gaat zitten prikken, lopen al die heerlijke sappen eruit en dat is zonde!

Een spatel is ook erg handig, om je hamburgers te flippen of bijvoorbeeld groente of vis om te draaien. Met de tang knijp je die zachte gerechten misschien kapot, en een spatel werkt daarvoor superfijn. Ook kun je de spatel gebruiken om vastgebakken stukjes voorzichtig van je grill te steken.

Ik had in eerste instantie zo’n idee van: “Ik heb toch geen kernthermometer nodig; ik weet echt wel wanneer het gaar is.” En als je een paar speklapjes van de Appie staat te cremeren, klopt dat ook heus wel. Maar zodra je echte mooie stukken vlees gaat bereiden, is een kernthermometer een absolute aanrader.

En dan de ultieme barbecue tool: het mes

Ik barbecue meestal grote stukken vlees, maar af en toe wil ik ook wel eens wat mooie plakken snijden, of stukken vlees voor aan een spies. Een goed mes is dan zeker geen overbodige luxe. Soms zie ik wel eens een stuk vlees langskomen dat er eerder uitziet alsof het is neergestoken dan gesneden. Eeuwig zonde!

En dan, na uren slow cooken komt het moment dat je dat verrukkelijke stuk vlees op tafel zet. Tijd voor die finishing touch: het aansnijden van het vlees. Dan wil je dat goddelijke gerecht natuurlijk alle eer aandoen door het perfect te trancheren met een prachtig stoer mes. En laat dát nou het enige zijn wat ik nog mis!

Forged messen: stoerder wordt het niet!

Forged Messen voor de barbecue

Deze Forged messenset vind ik echt geweldig: de messen worden old school met de hand gesmeed uit hoogwaardig Japans staal. Die ambachtelijke hamerslag en de passie voor het smeden is duidelijk zichtbaar in het eindresultaat, waardoor ieder mes zijn eigen unieke uitstraling krijgt. En dat karakter groeit alleen maar met de jaren, doordat de Forged messen intensief gebruikt, onderhouden en weer opnieuw geslepen worden.

Net zo enthousiast als ik? Goed nieuws, want met de kortingscode FORGED10 krijg je 10% korting op de Forged collectie!

Vleesmes voor de barbecue

Terwijl ik dit schrijf is het buiten dertig graden. Twee heerlijke Tomahawk steaks liggen op het aanrecht op temperatuur te komen. Nog even wat zelfgemaakte dry rub erin masseren en dan de vlam in de Primo. Over een klein uurtje liggen ze lekker te garen. Wil jij weten hoe je een Tomahawk steak klaarmaakt met een reverse sear, zo lekker en mals dat je bijna het bot erbij opeet? Let us know!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Kleding voor mannen. Echte mannen. - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 15:56

    […] maken de man, maar de juiste shopping experience maakt het pas kleding voor mannen. Tot slot, mijn excuses aan […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.