Huis & Tuin Papa-tips

Afvalcontainer huren? Hier moet je op letten!

Afvalcontainer huren

Wij hebben nogal wat geklust en verbouwd aan ons huis, en we hebben nog allerlei plannen meer. Ons volgende project wordt de zolder. Daar moet van alles uit worden gesloopt en vervangen, maar waar laten we al dat afval? Nou ja; in een afvalcontainer natuurlijk, dat lijkt eigenlijk wel logisch. Maar toch had ik nog nooit zo’n ding gehuurd. Dus ben ik maar eens in de afvalcontainers gedoken. 😉

Een afvalcontainer huren

Een afvalcontainer ga je natuurlijk niet kopen. Enerzijds; waar laat je zo’n ding in godsnaam?! En anderzijds gebruik je hem waarschijnlijk toch niet zo heel vaak. Hoewel… maar daar kom ik straks op terug. Vooralsnog wilden we eerst maar eens een afvalcontainer bestellen bij een verhuurbedrijf. Kopen kan altijd nog! 😉

Keuzes, keuzes, keuzes

Natuurlijk kun je op Google domweg ‘afvalcontainer huren’ intypen en waarschijnlijk kom je dan wel ergens terecht. Misschien wel op dit blog! 🤔 Wij gingen echter eerst eens kijken waar je op moet letten, voordat je zo’n gevaarte voor je deur laat zetten.

Size matters!

De afmetingen van je afvalcontainer zijn uiteraard best wel belangrijk. Niet alleen wil je dat hij groot genoeg is om al je afval in één keer af te voeren; hij moet natuurlijk ook wel passen op een handige plaats. Je wil immers niet met al je rommel eerst de straat uit moeten sjouwen voordat je het in de bak kunt gooien.

Overleg sowieso even met de verhuurder of met eventuele werklui die je helpen; zij weten meestal wel wat voor maat je nodig hebt. Ook de plaats is daarbij van belang; de vrachtwagen moet hem kunnen laden en lossen én je moet er zelf ook goed bij kunnen.

Wat moet er in?

Bedenk vooraf goed wat voor afval je kwijt moet: is het hout, puin, huisraad, plastic? Je moet dit namelijk aangeven bij het bestellen van je afvalcontainer, in verband met de kosten van het afvoeren.

Als je alles zomaar door elkaar gooit, wordt het gekwalificeerd als ‘grofvuil’. En dat is veel duurder om af te voeren dan bijvoorbeeld puin. Soms wel twee keer zo duur! Door van tevoren goed na te denken over welk afval je gaat afvoeren kun je dus behoorlijk wat kosten besparen.

Door je afval te scheiden en bijvoorbeeld één aanhangertje restafval (grofvuil) uit je hele afvalstroom te filteren, kun je wellicht een afvalcontainer met alleen maar schoon puin overhouden. Zo kun je zomaar een paar honderd euro besparen.

Hoe lang heb je je afvalcontainer nodig?

Ook handig om te weten: wanneer komen ze hem weer ophalen? Je wil niet halverwege je verbouwing ’s morgens wakker worden en dan tot de ontdekking komen: da’s pech, bak weg! Een afvalcontainer eerder op laten halen is meestal niet zo’n probleem, maar check dus even hoe lang je hem kunt houden.

Het brengen en ophalen (of wisselen) van een afvalcontainer kan overigens meestal binnen een dag geregeld worden.

Heb je een vergunning nodig?

Als je een afvalcontainer plaatst op je eigen grond heb je nooit een vergunning nodig, maar als je hem wil plaatsen op gemeentegrond, ligt dat soms anders. In sommige gemeenten heb je namelijk een vergunning nodig voor het plaatsen van een afvalcontainer. Check dit dus goed van tevoren, anders loop je het risico op een boete. En erger: geen container om al je zooi in kwijt te kunnen!

Goed besteed

Waarschijnlijk gaan wij voor een bouwafval container van Maton Groep. Die kosten wegen ruimschoots op tegen het huren van een aanhangertje, zo efficiënt mogelijk laden, netje eroverheen spannen en dan vier keer op en neer rijden naar de milieu-straat. Niet alleen kost dat altijd een heleboel kostbare klustijd, maar stiekem ook nog behoorlijk wat geld. En het gemak van een afvalcontainer die met één belletje wordt bezorgd en op het gewenste moment, met rommel en al, weer wordt opgehaald lijkt me zeker de moeite waard.

Niet zomaar een afvalcontainer

Aan het begin van dit artikel deed ik een paar ‘wilde aannames’. Dat je een afvalcontainer nóóit zou kopen, dat je hem nergens kwijt kunt en dat je hem maar zelden genruikt. Toch zijn er best wel wat toepassingen te bedenken waardoor de aanschaf van zo’n afvalcontainer opeens interessant zou kunnen worden… Kijk maar eens naar de volgende suggesties: 😉

Afvalcontainer ombouwen tot een zwembad? Doet ze gewoon!
Kunstenares Lisa Dawson bouwt afvalcontainers om tot zwembad

Maar zo fancy, met tegeltjes en een vaste trap, hoeft het natuurlijk helemaal niet: je kunt vrij eenvoudig een groot stuk zeil in je afvalcontainer leggen en hem vullen met water. Het zeil kun je gaandeweg het vullen egen de wand uitspreiden en het gewicht van het water houdt het zeil op zijn plaats. De randen van het zeil knip je af en plak je met ducttape netjes vast. Het eindresultaat:

Zelf een zwembad maken van een afvalcontainer.
Dumpster Diving 2.0

In mijn studententijd hebben we wel eens een grote afvalcontainer gehuurd tijdens de introductieweek en zo een tijdelijk zwembad gebouwd voor wateractiviteiten voor de nieuwe studenten. Het was een groot succes (en uiteraard een enorme puinhoop, maar dat lag niet aan het zwembad…) Wel een belangrijke tip: probeer dit niet in je eentje te doen!

Een hele andere toepassing bedacht deze coole dude: hij bouwde gewoon zijn eigen afvalcontainer-halfpipe!

Skateboarden in een afvalcontainer? No problemo!
Dumpster sessie…
Fotoshoot
…en fotosessie!

Altijd al een podium willen hebben om jouw verhaal te vertellen? Of een lekker tuinbankje met uitzicht? Deze gasten losten het zó op:

Afvalcontainer of reclamebord?
Dit trekt wel de aandacht!
Alternatief tuinzitje
Effe lekker zitten…

En dan heb je natuurlijk altijd mensen die te ver gaan met hun ideeën. Want zeg nou zelf; er zijn toch vast wel eenvoudigere oplossingen te bedenken wanneer je een onderstel zoekt voor je pingpongtafel:

Afvalcontainer als pingpongtafel
bovenaanzicht pingpongtafel

Heb jij nog andere leuke toepassingen? Kom maar door met die foto’s! 🤩

 

 


 


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

  • Reply
    Joseph
    7 juni 2021 at 10:23

    Wat geweldig, dumpster diving ! Zo’n goed idee moet ik onthouden 😀

    • Reply
      Rick
      13 juli 2023 at 17:42

      Is weer eens wat anders dan een container vol hout. Wordt tijd voor een nieuwe rage!

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.