Persoonlijk

Schade veroorzaakt door een hond

Vooral kinderen worden gebeten door honden. Dit gebeurt vooral door verkeerde handelingen die een kind kan doen bij de hond.

Vooral kinderen worden gebeten door honden. Dit gebeurt vooral door verkeerde handelingen die een kind kan doen. Er zijn genoeg voorbeelden zoals trekken aan de staart of de hond storen bij het eten. Meestal zal de hond grommen of zijn lip optrekken, maar ook bijtgedrag is mogelijk.

Eigenaar verantwoordelijk

Er zijn verschillende hondenrassen die elk een eigen karakter hebben. Een waakhond is een ander dier dan een schoothond. Toch hebben beide rassen een bijtpotentie. De eigenaar is verantwoordelijk voor het gedrag van een hond. Bijt een hond iemand dan kan de eigenaar aangesproken worden. Het maakt niet uit door welke omstandigheid de hond heeft gebeten.

Schade dikwijls beperkt

Meestal is er sprake van een oppervlakkige hondenbeet, maar elke beet heeft een potentieel gevaar. Behandeling door een huisarts is altijd noodzakelijk. Het risico op een tetanus besmetting is altijd aanwezig. Per jaar worden er alleen al in Nederland zo’n 150.000 mensen gebeten. De meeste bijtincidenten betreffen gescheurde kleding en schaafwonden of blauwe plekken. Uitzonderlijk zijn vleeswonden waarbij pezen of zenuwen zijn geraakt.

Verzekering vergoedt schade

De eigenaar is aansprakelijk voor alle kosten zoals kosten medische zorg en kleding of andere spullen die beschadigd zijn. Hieronder vallen bijtgedrag, maar ook als de hond een ongeluk veroorzaakt bijvoorbeeld door onverwacht de straat over te steken. De WA-verzekering betaalt de schade. De hond zelf is overigens niet verzekerd voor schade aan de spullen van de eigenaar zelf.

Aangifte bij politie?

Bij de meeste incidenten zal de situatie opgelost kunnen worden tussen de eigenaar en het slachtoffer. Noteer wel altijd alle persoonlijke gegevens en beschrijf de situatie eventueel aangevuld met foto’s. Bij ernstige beetincidenten is het verstandig om aangifte te doen bij de politie in verband met de verzekering. Er wordt dan een proces-verbaal opgemaakt.

Er zijn risico honden die ernstige bijtletsel kunnen veroorzaken doordat ze blijven bijten en tegelijkertijd schudden en scheuren. Uit onderzoek van verzekeraars blijkt dat het bij herdershonden, rottweilers, pitbulls en bouviers het meest voorkomt, maar ook bij de onschuldig uitziende Jack Russell.

∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Joseph
    2 juni 2021 at 08:19

    Mijn vrouw is als kind gebeten door een herdershond en sindsdien geen fan van honden. Terwijl onze kids juist dol zijn op elke viervoeter die we passeren. Maar goed om oplettend te blijven en geen staarten vast te laten grijpen.

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.