Eten & Drinken

De beste wijnen voor de bbq

Vlees, vis, vega, gekruid, ongekruid, met of zonder saus. Wat je op de bbq wil gooien maakt niet uit, maar zorg wel voor goede wijn.

Vlees, vis, vega, gekruid, ongekruid, met of zonder saus. Keuzes te over wanneer het gaat om barbecueën. De een is al een dag in de weer met marinades, terwijl een ander het liefst alles kant en klaar koopt om alles gelijk op het rooster te leggen. Wat je op de bbq wil gooien maakt niet uit, maar zorg wel voor goede wijn.

Sterke smaken

Juist door al die verschillende smaken is het handig om een veelzijdige bbq wijn te hebben. Vlees van de bbq is vaak al sterk van smaak, niet in de laatste plaats vanwege het rokerige karakter. Niet zo gek dus dat bij vleesgerechten vaak een rode wijn past. Een ander voordeel van rode wijn bij vlees, is dat de eiwitten in het vlees de tannines van de wijn verzachten. Een strenge rode wijn wordt op die manier een stuk soepeler.

Smaakmakers

Een typische bbq wijn is een rode wijn uit de zuidelijke Rhône. Deze wijnen zijn krachtig genoeg om het tegen vele sterke smaken op te nemen. Daarbij hebben ze ook nog veel fruit en kruiden in zich, waardoor het perfect past de bbq. De druiven Grenache, Syrah en Mourvèdre spelen hoofdrollen in de wijnen van de zuidelijke Rhône. Maar een Italiaanse rode wijn kan uiteraard ook. Bij een goede steak past een krachtige wijn van de druif Nebbiolo prima.

Fris rood

Wie niet zo’n fan is van zware rode wijnen, kan ook kiezen voor lichte, fruitige rode wijnen. Wijnen van de druiven Pinot Noir en Gamay zijn goede voorbeelden van wijnen die prima gekoeld kunnen worden en op 14 °C tot 16 °C geschonken kunnen worden. Zet de wijn even in de koelkast en haal die er een uur voordat je hem wil schenken uit. Gamay is de blauwe druif van de Beaujolais en Pinot is de druif van de Bourgogne. Duitsland is ook gespecialiseerd in Pinot Noir, al wordt de druif daar Spätburgunder genoemd.

Rosé

Maar het is niet alleen rood wat de klok slaat bij de barbecue. Een mooie rosé kan ook heel goed. Vaak zijn de wat dieper gekleurde rosé wijnen de beste keuze, omdat deze vaak wat meer structuur en smaak hebben. De kleur van de wijn zegt niets over hoe zoet de wijn is. Dat is een veel gehoorde misvatting. De kleur zegt puur iets over de kleurintensiteit van de schil van de druif en hoe lang de schillen mee hebben geweekt met het sap. Dan wordt namelijk de kleur uit de schillen onttrokken.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.