Bloglife

Hoe creëer je als ondernemer een goede balans tussen werk en privé?

Een gezonde werk-privé balans: bijna elke zzp’er worstelt er mee. Toch valt er met een paar aanpassingen heel wat te halen op dit gebied.

Een gezonde werk-privé balans: bijna elke zzp’er worstelt er zo nu en dan wel mee. Toch valt er met een paar simpele aanpassingen heel wat te halen op dit gebied. We delen drie tips voor een betere balans en vertellen hoe slimme zakelijke verzekeringen, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers, voor meer rust in je hoofd kunnen zorgen.

Tip 1: Bescherm je persoonlijke bezittingen

Van een financiële tegenslag kun je als zzp’er nachten wakker liggen. Maar door daarop te anticiperen en je grootste bedrijfsrisico’s op tijd af te dekken, kun je jezelf heel wat kopzorgen besparen. Zo ben je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers verzekerd tegen de schade die je aan anderen en andermans spullen veroorzaakt tijdens werk. Denk aan: het per ongeluk omstoten van een kopje koffie over de laptop van een klant. Maar ook grotere schadeposten, zoals letsel, zijn gedekt.

Dat is geruststellend, want de kosten voor letselschade kunnen tot wel in de honderdduizenden euro’s oplopen. Zo’n bedrag kan niet alleen het einde van je bedrijf betekenen: als je freelancer bent of een eenmanszaak hebt, ben je ook persoonlijk aansprakelijk voor schulden. Bij een faillissement kun je dan dus niet alleen je zakelijke bezittingen kwijtraken maar ook je privébezittingen. Zorg daarom dat je hier passend voor verzekerd bent. Weer één ding minder om je zorgen over te maken.

Tip 2: Bewaak je grenzen

Als eigen baas waak je zelf over je (mentale) gezondheid. Het voorkomen van een burn-out begint dan ook bij het bewaken van je grenzen. Dit betekent: neem geen klussen aan die je te veel tijd gaan kosten of haast onuitvoerbaar zijn. Soms moet je als ondernemer nou eenmaal een klant teleurstellen. Het hoort erbij. Bovendien: wedden dat een klant liever meteen weet waar hij aan toe is, dan dat je iets belooft wat je eigenlijk niet na kunt komen?

Tip 3: Werk slimmer, niet harder

Harder gaan betekent niet per se dat je meer werk gedaan krijgt. Op drukke dagen kan het verleidelijk zijn om aan één stuk door te blijven werken, maar uiteindelijk raak je zo een stuk sneller uitgeput. Bovendien word je door de aanhoudende inspanning minder scherp, waardoor je meer fouten maakt en daar weer extra tijd aan kwijt bent.

Wat dan wél de sleutel voor een productieve dag is? Slimmer werken. Dit houdt in: stel prioriteiten, plan je werktijd én je vrije tijd, en neem genoeg pauzes. Vooral als je thuis vaak afgeleid wordt en moeilijk door kan werken, kan het voor je balans helpen om je zakelijke en persoonlijke tijd goed af te bakenen en hierover afspraken te maken met je partner en kinderen.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    • REVIEW • | Jortt boekhoudprogramma: mijn favoriete kostenpost - blogpapa.nl
    26 februari 2023 at 12:16

    […] is als ondernemer al moeilijk genoeg om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Als daar ook nog een derde factor ‘boekhouden’ tussen […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.