Huis & Tuin

Van loungeset tot parasol: zo maak je jouw tuin zomerklaar!

De lente is in aantocht en dat betekent dat we ons weer mogen verheugen op het lekkere weer! Onze tuin is zomerklaar, lees maar mee!

De lente is in aantocht en dat betekent dat we ons eindelijk weer mogen verheugen op het lekkere weer! Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar onze tuin heeft altijd een enorme boost nodig na de winter. Het gras is dan net weer te lang, de planten hangen er wat zielig bij en het onkruid schiet, samen met de bloembollen, uit de grond. Die bloembollen ben ik natuurlijk wél blij mee, maar de rest van de tuin heeft aandacht nodig. En dat geldt niet alleen voor de plantjes en het gras, maar ook voor de aankleding van de tuin. De loungeset mag weer onder de hoes vandaan en het tafelzeil kan weer van de buitentafel af.

De parasol mag zijn werk weer doen

Na een winter binnen vertoeven mag de parasol eindelijk weer naar buiten. Zelf hebben we trouwens jarenlang een zwevende parasol gehad. Dat is een parasol die je bijvoorbeeld aan de buitenmuur bevestigd. Deze parasol heeft geen paal in het midden en je hebt er ook geen parasolvoet voor nodig. Wij vonden een muurparasol ideaal omdat onze loungeset in de hoek van de tuin staat. De muurparasol hadden we bevestigd aan onze muur en zo bracht hij schaduw aan onze hele zithoek.
Maar enkele jaren geleden heeft de zithoek plaatsgemaakt voor een, tot grote vreugde van onze jongens, voetbalgoal en hebben we op een andere plek in onze tuin een eettafel geplaatst. Daarom hebben we nu dus ook gekozen voor een grote parasol met parasolvoet. Dat is wat mij betreft ideaal, aangezien je de parasol dan ook kunt verplaatsen. Wanneer de kinderen op een andere plek in de tuin spelen, kan ik ze mooi met de parasol in de schaduw zetten.

De zithoek pimpen!

We hadden dus voorheen altijd een loungeset, net zoals vele anderen. Als je een goede loungeset hebt, kan deze de hele winter buiten blijven staan. Die van ons was er ook zo een, maar we hebben hem wel altijd afgedekt met een beschermhoes in de winter. Dat is natuurlijk altijd beter, ook al is het niet perse nodig bij sommige loungesets.
Indien je loungeset onder een afdak of veranda staat, dan kun je in de lente al lekker de tuinkussens weer op hun plek leggen en de zithoek gezellig aankleden met een tafelkleedje, een plantje, kussentjes en meer. Door het afdak is je zithoek beschermd tegen regen en blijven de kussens dus ook droog.
Mocht je geen afdak of veranda hebben waar je loungeset onder staat, dan is het wellicht verstandig om nog even te wachten met het aankleden van de zithoek. Het zou zonde zijn als al je harde werk met een flinke regenbui teniet wordt gedaan.

Bloemetjes

Niets maakt jouw tuin zo zomerklaar dan wanneer er vrolijke kleuren in te vinden zijn. Door de lege potten weer te vullen met viooltjes en andere bloemen die wel nog tegen koude nachten kunnen, oogt je tuin direct een stuk vrolijker. Let wel op dat er tot en met april nachtvorst plaats kan vinden. Niet alle bloemen kunnen hier tegen, dus kijk even goed rond bij het tuincentrum of de bloemist welke bloemen vorstbestendig zijn.
Vanaf maart schieten ook bloembollen weer uit de grond, mocht je die vorig jaar of in de jaren daarvoor gepland hebben. De eerste bloembollen die je zult zien zijn de narcissen, gevolgd door de hyacinten.
Een tip: Spit de grond niet om wanneer de bloembollen uitgebloeid zijn, maar knip ze heel kort af. Als je de grond omspit, is de kans namelijk groot dat je de bloembollen uit de grond haalt. Als je de stelen en het blad kort afknipt, kunnen je bloembollen maar liefst tien (!) jaar mee gaan. Ik spreek uit eigen ervaring, want de hyacinten en blauwe druifjes bloeien al tien jaar lang iedere lente.

Ben je helemaal klaar met het zomerklaar maken van je tuin?
Dan zit er niets anders op dan rustig afwachten op de eerste zonnestralen!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Saskia
    16 april 2021 at 13:09

    Leuk om te lezen! Wij gaan ook nog aan de slag in onze tuin, ook om hem kids-proof te maken 🙂

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.