Persoonlijk

Top 5 verzekeringen voor ondernemers

Verzekeringen voor ondernemers

Ondernemer zijn brengt risico’s met zich mee. Sterker nog: volgens de Belastingdienst ben je niet eens ondernemer als je géén risico’s loopt. En voor risico’s bestaat een (soort van) remedie: verzekeringen. Maar welke heb je nodig?

Welke verzekeringen zijn waarvoor?

Er zijn zoveel verzekeringen voor ondernemers dat je al gauw tussen de bomen het bos niet meer ziet. Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? We zetten de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers op een rij.

Omdat iedere ondernemer zijn eigen ‘belangrijkste verzekeringen’ moet bepalen, staan ze niet in volgorde van belangrijkheid maar gewoon op alfabet.

AOV: Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ondernemer, en zeker als ZZP-er, ben je financieel best kwetsbaar: als je niet kunt werken, verdien je geen geld. En op steun van de overheid hoef je niet te rekenen. Daarom is een AOV voor de meeste ondernemers een goed idee.

Als er iets met je gebeurt, stelt de verzekering vast voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent en kent een uitkering toe voor dat deel. De premie wordt gebaseerd op het risico dat je arbeidsongeschikt raakt. Een AOV voor een profvoetballer is dan ook een stuk duurder dan voor, laten we zeggen, een blogger 🙂

Een andere factor die de hoogte van je AOV-premie bepaalt is leeftijd: hoe eerder je hem afsluit, hoe goedkoper. By the way: over drie jaar wordt de AOV verplicht, dus misschien moet je hier alvast eens naar kijken.

AVB: Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Wanneer jij (of een personeelslid) schade toebrengt aan personen of aan spullen van een ander, dan vergoedt deze verzekering meestal de schade. Ook maatregelen om verdere schade te voorkomen, zijn vaak gedekt. De schade die je zélf hebt geleden, wordt echter niet vergoed.

De premie is niet alleen afhankelijk van het werk, maar kan ook afhankelijk zijn van andere factoren zoals omzet en het jaarloon. Een AVB is niet verplicht maar het is wel één van de meest afgesloten verzekeringen bij ondernemers die regelmatig bij klanten over de vloer komen.

BAV: Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Niet te verwarren met de bovenstaande AVB, dekt de BAV eigenlijk alleen vermogensschade. Je dekt dus het risico af, dat jouw klant financiële schade leidt door jouw toedoen. Ben je een financieel adviseur? Dan is dit een noodzakelijke verzekering. Voor een huisschilder niet zo.

Net als de AVB is een BAV niet verplicht, hoewel er in sommige gevallen wel een wettelijke verplichting is, of een verplichting vanuit een branchevereniging. Als je bijvoorbeeld voor een overheid werkzaamheden wil verrichten, dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) vereist.

Inventaris-, goederen- en opstalverzekering

Sommige verzekeraars bieden dit als één pakket aan, andere splitsen dit op in drie losse verzekeringen. Het kan soms een heel gepuzzel zijn om erachter te komen wat je nou precies nodig hebt en wat niet.

Globaal is het onderscheid als volgt: de opstalverzekering verzekert het pand, de inventarisverzekering verzekert jouw computers, gereedschap of machines en de goederenverzekering verzekert je handelsvoorraad.

In de praktijk kunnen er best overlappingen bestaan als je deze verzekeringen los van elkaar afsluit. Je zou niet de eerste ondernemer zijn die zich voor sommige zaken dubbel- of zelfs driedubbel verzekert.

En soms heb je ze helemaal niet alle drie nodig! Vraag hier professioneel advies van een verzekeringsadviseur; dat betaalt zich ongetwijfeld terug in bespaarde premies!

Rechtsbijstandsverzekering

In ons rijtje verzekeringen voor ondernemers mag deze natuurlijk niet ontbreken. Een rechtsbijstandsverzekering is absoluut overbodig, totdat je hem nodig hebt…

Veel ondernemers redeneren: als mijn algemene voorwaarden in orde zijn en ik zorg altijd voor getekende overeenkomsten dan kan me niks gebeuren. Voor een groot deel klopt dat ook wel, maar zeker niet in alle gevallen.

Ook als jij je zaken wél op orde hebt, kan het zo zijn dat jouw klant of leverancier dat niet heeft. Denk aan wanbetalers, opdrachtgevers die het niet eens zijn met geleverde producten of diensten, leveranciers die hun afspraken niet nakomen waardoor jij een probleem krijgt met je klant.

Ziektekostenverzekering

Eigenlijk hoort deze niet eens thuis in het rijtje verzekeringen voor ondernemers, omdat iedereen verplicht is een ziektekostenverzekering af te sluiten. Het verschil is, dat je als ondernemer bovenop je premie nog een inkomensafhankelijke bijdrage moet betalen.

We zetten hem er tóch bij, omdat je als ondernemer ook hier goed over na moet denken. Welk eigen risico neem je? Welke aanvullende verzekeringen zijn er en zijn die voor jouw situatie belangrijk?

Hoe bepaal je welke verzekeringen je afsluit?

Bekijk per verzekering tegen welke trammelant deze beschermt. Bepaal dan wat de kans is dat jij als ondernemer die specifieke problemen tegen zou kunnen komen. En hoe vaak zou dit kunnen voorkomen?

Maak vervolgens een inschatting: wat zou het kosten als dit je daadwerkelijk zou overkomen? Zou je dat kunnen betalen zónder deze verzekeringen? Vergelijk die mogelijke kosten ook met de premie die je voor deze verzekeringen zou moeten betalen.

En tot slot: zou je wakker liggen van de risico’s die je niet verzekerd hebt? Want uiteindelijk is gemoedsrust misschien wel de belangrijkste beweegredenen voor mensen om verzekeringen af te sluiten.

We hebben het al eerder gezegd: goed advies betaalt zichzelf echt terug! Laat je dan ook goed informeren, door verschillende partijen. Zo kom je tot een goed afgewogen pakket van verzekeringen, waar je zelf ook echt achter staat.

Ben jij een startende ondernemer? Lees dan ook onze 5 praktijktips voor startende ondernemers.

 

 


 


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

  • Reply
    Geld.nl
    21 juni 2021 at 16:41

    Interessante blog! Je zou er zo een paar vergeten 🙂

    Joost

  • Reply
    CORUM Investments
    12 juni 2024 at 10:16

    Interessant artikel! Je neemt menig ondernemer een hoop werk uit handen door het zo onder elkaar te zetten.

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.