Huis & Tuin Persoonlijk

Mijn favoriete accessoires voor in bed?

De leukste accessoires voor in bed? Daar heb je echt iedere nacht plezier van. Ik bedoel natuurlijk een matrasbeschermer en een goed kussen.

Mijn excuses aan iedereen die met rode oortjes en blozende wangetjes aan dit artikel is begonnen: ik heb het niet over dát soort accessoires! Maar ik heb mezelf wél verwend: met een nieuw hoofdkussen en een matrasbeschermer. En daar heb ik iedere nacht plezier van. 😉

Wherever I lay my head…

Paul Young zong het al in 1983: “Wherever I lay my head, that’s my home“. En hoewel het een prachtig nummer is, ben ik het er toch niet helemaal mee eens. Wat mij betreft zou het moeten zijn: “Whenever I lay my head op mijn eigen kussen”. Het liefst neem ik altijd mijn eigen hoofdkussen mee op vakantie of een weekendje weg.

Ik had voorheen een bijzonder kussen; u-vormig, met een gat op de plek van je oor. Hij zou helpen tegen het snurken (niet dat ik snurk, natuurlijk 😉 ) en zou super-ergonomisch zijn. Ook was hij ideaal voor zwangere vrouwen, vertelde men erbij. #musthave. De vulling bestond uit ‘veerkrachtige, ademende polystyreen korrels’. Piepschuim, dus eigenlijk. Ik kreeg hem destijds om uit te proberen en hij beviel me inderdaad prima.

Boekweit-schilletjes

Na een paar jaar trouwe dienst begon hij echter nogal uit elkaar te vallen. De naden van de hoes lieten los, de korrels werden platter, de rits begaf het: tijd voor iets nieuws! En omdat ik graag iets uitprobeer, ging ik voor een hoofdkussen gevuld met boekweit-schilletjes. Nooit eerder van gehoord, maar het zou niet alleen stevig zijn en vochtregulerend; het zou zelfs zelfreinigend zijn!

Heel eerlijk gezegd: ik heb nog geen idee of het inderdaad zelfreinigend is (hoe zie je dat eigenlijk?) maar hij ligt wel heerlijk! 🙂 Voor een fervente zijslaper die ook ’s nachts graag het hoofd een beetje koel houdt, is dit een echte aanrader. Een stevig kussen dat goed steun biedt zonder te gaan zweten. En niet eens zo duur!

Matrasbeschermer

Het tweede accessoire dat ik bestelde, was een matrasbeschermer. We hebben een paar jaar geleden nieuwe matrassen gekocht van traagschuim. Best prijzige matrassen, dus ik wil ze graag netjes houden. Toen ik een paar weken het hoeslaken verschoonde viel me echter op dat het witte er een beetje af leek te gaan. Zonde! Dus ging ik op zoek naar een matrasbeschermer. Of een molton. Of een topper? Weet ik veel; wat is het verschil?

Gaat een matrasbeschermer d’r op of d’r onder?

Allebei kan kloppen: soms wordt met een matrasbeschermer een dunne onderlaag bedoeld die je matras beschermt tegen slijtage door de lattenbodem. Ze zijn meestal gemaakt van vilt met noppen. Maar ik wilde er dus eentje voor bovenop.

Wat is een topper?

Jij natuurlijk! In principe is een topper ook een matrasbeschermer, maar een matrasbeschermer is niet per se een topper :-). Onder een topper verstaan we over het algemeen een matrasbeschermer met een vulling. Een soort mini-matrasje, eigenlijk. Een topper is met name geschikt als:

 • je een wat ouder matras hebt. Een nieuwe topper is fris, hygiënisch en een stuk goedkoper dan een nieuw matras. Je legt hem gewoon op je oude en voilà; zo goed als nieuw!
 • je een matras hebt dat te hard óf te zacht is. Een topper met bijvoorbeeld een koudschuim vulling geeft je matras een stuk meer stevigheid. Een donsvulling daarentegen maakt het geheel nét wat zachter en comfortabeler.
 • je voortdurend klem ligt tussen jullie twee eenpersoons-matrassen. Een topper zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van ‘De Naad’.
 • je last hebt van overmatige transpiratie. Een topper van koudschuim ademt en houdt je een stukje koeler in de zomer.

Wat is een molton?

Molton is een uitstekende matrasbeschermer. Het is een wollen of katoenen weefsel, dat aan één of aan beide kanten wordt geruwd (dat heet: ‘moltonneren’). Dit weefsel kan erg veel vocht opnemen en ook zorgt het voor nét wat meer ligcomfort. Daarom wordt eigenlijk altijd geadviseerd om een molton tussen je matras en je hoeslaken te doen.

Gemiddeld zweet je een halve liter per nacht. Jak.

En dat zweet verdwijnt dus deels in je hoeslaken, maar voor het grootste gedeelte in je matras. Daardoor kunnen schimmels ontstaan en worden allerlei ranzige beestjes aangetrokken die smullen van jouw zweet. Jak.

Conclusie: sowieso altijd een molton dus.

All-round matrasbeschermer, cover of hoes

Een all-round matrasbeschermer is niet een matrasbeschermer die van allerlei markten thuis is, en een matras-cover is geen nieuwe versie van een oude matras van een ander merk. Met allebei wordt een matrashoes bedoeld met (meestal) een rits aan de zijkant.

Het grote voordeel aan een matrasbeschermer is dat je hem gemakkelijk kunt uitwassen op hoge temperaturen en daardoor iets kunt doen aan dat zweet en die ranzige beestjes in je bed (jak). Daarom heb ik maar meteen een dubbele set besteld.

Overigens heb je ook moltons voor je hoofdkussen, ontdekte ik pas! Dat wordt mijn volgende accessoire voor in bed. En; wat is jouw favoriete bed-accessoire?


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

 • Reply
  Verbouwingsupdate: onze zolderslaapkamer verbouwing - blogpapa.nl
  29 maart 2023 at 10:05

  […] bouwen zodra de verbouwing klaar is. Binnenkort moeten we dus nog even gaan shoppen voor goede matrassen, want voor een tiener in de groei is niets zo belangrijk als een goed matras. Want ook al is je […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.