Papa-tips Persoonlijk Samen dingen doen Uitjes & Dagtrips

Pretpark Tips – Deel 2

pretparken tips deel 2
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik geef het graag en volmondig toe: ik ben gek op pretparken. Heerlijk een dagje uit die dagelijkse sleur stappen om je te laten verbazen en verwonderen. En natuurlijk om helemaal uit je ondergoed geslingerd te worden in de meest spectaculaire attracties!

Voorpret

Hoewel we nu nog midden in ‘De Tweede Lockdown’ zitten, schijnt er een voorzichtig lichtje aan het einde van de tunnel: de vaccinaties zijn inmiddels bezig, de cijfers lopen voorzichtig een beetje terug en het kabinet is druk bezig met een exit-strategie uit deze lockdown.

Kortom: over een paar maandjes, als ook het weer een beetje opfleurt, kunnen we waarschijnlijk wel weer lekker eropuit!

Een tijdje geleden, tussen ‘De Eerste Lockdown’ en deze in, schreef ik Pretpark Tips – Deel 1, vol met tips voor een goede voorbereiding op een gezellig dagje pretpark. Nu is het tijd voor Deel 2! En dat gaat over: optimaal genieten van je tijd in het pretpark.

Geen haast op je vrije dag

Waarschijnlijk heb je geen zin om op je vrije dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te moeten haasten. Maar aan de andere kant wil je natuurlijk wél zoveel mogelijk genieten van de attracties die pretparken te bieden heeft.

De kunst van optimaal genieten schuilt in een goede planning, zodat je op je gemak tóch alles kunt doen wat je wil.

In de rij

Zo heb ik eens ooit in een lange wachtrij gestaan voor een attractie in de Efteling. Dat gebeurt daar nogal eens, zeker als het een drukke zomerdag is. En deze keer was dat dus het geval.

We stonden te wachten, stukje verder schuifelen en vervolgens weer te wachten, toen iets me begon op te vallen: een stel in flitsende unisex outfit. Samen met hun twee kinderen was het koppel -serieus- al vier keer langs komen lopen in de tijd dat wij daar stonden te wachten. Misschien al wel vaker, maar dat is wat ik heb geteld.

Dat kon voor mijn gevoel twee dingen betekenen: óf het flitsende unisex koppeltje was domweg verdwaald, óf wij hadden echt al veel te lang staan wachten. Voor beide mogelijkheden wil ik jullie graag behoeden.

Pretparken-strategie: welke attractie eerst?

De juiste pretparken-strategie bespaart je veel tijd, waardoor je dus meer tijd in attracties kunt doorbrengen en minder in de wachtrij. Het bepalen van de juiste strategie is echter niet zo eenvoudig.

Strategie 1: “De beste als eerste”

Veel mensen gaan bij binnenkomst direct naar de nieuwste attractie. Het idee daarachter is waarschijnlijk dat ze dan “de rij voor kunnen zijn”. Als je echt vooraan de poort staat als het park opent kan dat prima werken.

Als je echter een uurtje (of langer) na openingstijd pas arriveert werkt deze strategie juist averechts: je komt dan uitsluitend lange rijen tegen. Lees verder om te zien hoe je dit probleem voorkomt.

Strategie 2: “De eerste de beste”

Een andere veel gekozen strategie is: zo snel mogelijk na binnenkomst ergens naar binnen sprinten. Ook een goed plan, als de leukste attracties vooraan in het park zouden staan. Helaas is dat meestal niet het geval.

Je bent dan misschien de trotse winnaar van “De Kortste Rij” bij een doorsnee attractie, maar vervolgens mag je gewoon weer aansluiten in een mega-file voor de échte topattracties.

Strategie 3: “Wat je van ver haalt, is lekker”

Een derde strategie (en mijn favoriet) combineert de twee hierboven met een paar stevige stappers. Deze strategie vergt wel een beetje voorbereiding!

 • Pak eerst de plattegrond van het park erbij.
 • Zoek de attracties op, die je absoluut wil kunnen doen: je ‘wish list’.
 • Bekijk welke van deze attracties het verste weg ligt in het park: daar begin je mee.
 • Probeer een route te bepalen die onderweg zoveel mogelijk andere attracties van jouw wish list passeert.

Als je het park binnenkomt, neem je direct de route naar die verste-maar-leukste attractie. Verderop lees je hoe je dat het makkelijkste doet. Onderweg passeer je de andere attracties die je had gekozen: staat daar totaal geen rij? Pik hem dan snel mee! Anders vervolg je je weg.

Weinig mensen kunnen de aandrang weerstaan om af te dwalen in een pretpark. Voor een hapje, een kop koffie na die lange autorit, een leuk winkeltje: het is tenslotte een pretpark! Maar als jij die hindernissen wél kunt nemen, sta je in no-time als allereerste achterin het park bij jouw leukste attractie en wandel je, hijgend maar apetrots, zo naar binnen.

Vervolg nu op dezelfde manier je route richting de nummer 2 van je wish list.

Waar gaan we nú heen?

Toen ik nog klein was, zag een bezoekje aan de Efteling er heel anders uit dan nu. Dat is op zich logisch; het park is enorm gegroeid in de loop der jaren. Maar hoewel het park een stuk groter is dan toen, loop ik tegenwoordig toch een stuk minder kilometers. Terwijl ik méér attracties kan doen!

Vroeger kwamen we uit het Spookslot of de Traptreintjes en was het eerste wat we riepen: “Waar gaan we nú heen?” Dan kwam de plattegrond tevoorschijn en gingen we op zoek naar wegwijzers. Nou was dat in de Efteling redelijk goed geregeld, maar toch zagen we op zo’n dag ieder pad wel een keer of drie.

Ons pap en ons mam vonden dat waarschijnlijk niet eens zo erg: dan was het op de terugweg in de auto tenminste lekker rustig! Maar nu ik zelf met de family de pretparken afstruin, doe ik toch liever wat meer attracties.

Wandelen kan ik altijd nog. Overal. Gratis.

De plattegrond anno 2021

Veel pretparken hebben bij de ingang plattegrondjes liggen die je gratis mee mag nemen. Zeker met een stel jonge verkennertjes is dat nog steeds erg leuk en leerzaam! Maar de slimme ouder zorgt er natuurlijk voor dat hij die plattegrond al lang op zijn telefoon heeft staan.

Sowieso kun je van bijna ieder park een plattegrondje downloaden op je telefoon. Dat scheelt al een hoop gerommel met plattegronden die niet meer opgevouwen willen worden en die zich verstoppen onderin tassen en zo.

De Efteling heeft zoveel vertrouwen in zijn online voorzieningen, dat ze vorig jaar zelfs helemaal gestopt zijn met het uitdelen van gratis papieren plattegronden.

Pretparken app

Steeds meer pretparken hebben echter ook hun eigen app, de een wat uitgebreider dan de ander. Je kunt zo’n pretparken-app (uiteraard) van tevoren downloaden en ’s avonds op de bank alvast eens verkennen, zodat je weet hoe hij werkt en wat er allemaal in zit.

Natuurlijk is niet iedere pretparken-app hetzelfde. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende functies. Het is helaas niet bij te houden welke app nu precies welke functionaliteit biedt, maar je krijgt zo wel een beetje een indruk wat van je aan zo’n app hebt.

Interactieve Plattegrond

De interactieve plattegrond (met GPS) werkt een stuk praktischer dan een papieren versie of een gedownloade afbeelding. Je ziet jezelf als het ware over het scherm lopen en kunt dus bijna niet verkeerd lopen. Hiermee pak je kilometers én kostbare tijdwinst!

Nieuwsfeed

Bijna iedere app heeft een nieuwsfeed waarin de laatste nieuwtjes over shows, gesloten of juist geopende attracties, horeca-aanbiedingen en ga zo maar door. Een leuke functie om alvast wat voorpret te beleven maar ook de beste manier om te volgen wat er in het park staat te gebeuren.

En natuurlijk check je vooraf nog even of het laatste nieuws misschien invloed heeft op je wish list en geplande route!

Wachttijd optimalisatie

In de app zie je per attractie de actuele wachttijden. Deze zijn niet in iedere park-app even accuraat, maar ze geven je absoluut een goede indicatie.

Sommige apps hebben zelfs een alarmfunctie! Je kunt dan per attractie een alarmpje instellen als de wachttijd onder de door jou gekozen wachttijd komt.

Deze twee functies kunnen je letterlijk uren wachttijd besparen.

Boarding Pass Systeem

De Efteling is aan het experimenteren met een boarding pass-systeem. Op dit moment kun je alleen nog een boarding pass reserveren voor de Python (en vanwege de coronamaatregelen tijdelijk ook voor de ruitershow Raveleijn).

Met een boarding pass kun je een tijdslot reserveren waarbinnen je mag ‘voorkruipen’: je mag dan gebruik maken van een aparte ingang met een wachttijd van maximaal 15 min. In de praktijk kun je gewoon meteen doorlopen en wacht je slechts een paar minuutjes.

Europa-Park heeft een vergelijkbaar systeem, genaamd ‘Virtual Line’ en Disneyland Paris noemt zijn variant ‘FASTPASS’. Vooral deze laatste hebben we veelvuldig getest en hij werkt als een malle!

Loyalty systeem

In veel apps kun je op de één of andere manier punten sparen waarmee je een korting of een goodie kunt verdienen.

Veel mensen denken: “Laat maar, ik ben toch maar één dag hier”, maar vaak kun je binnen die dag al iets leuks verdienen. Daarbij: als het park een beetje de moeite waard is, kom je misschien nog wel eens terug!

Ticket service

Soms kun je je spaartegoed zelfs omzetten in een ticketkorting. Hoe dan ook; in steeds meer apps zit de mogelijkheid om online tickets te bestellen. Soms levert het je een korting op, soms spaarpunten of iets dergelijks, maar het is in ieder geval handig.

Blogpapa’s populairste pretparken met een eigen app

We hebben de parken waar wij zelf het vaakst komen op een rijtje gezet en eens gekeken naar hun park-apps. We benoemen kort de functies en geven je een link om hem te downloaden!

Efteling pretparken-app

Google Score:

 • Aantal downloads: +1.000.000
 • Beoordeling: 4.4 / 5 sterren
 • Aantal reviews: 7422
 • Grootte: 97 Mb

Functies:

 • Plattegrond met GPS
 • Omschrijving & wachttijden per attractie
 • Openingstijden van restaurants
 • Overzicht van de shows met aanvangsttijden
 • Boarding Pass systeem
 • Tickets digitaal opslaan en scannen

Nederlands vlaggenschip onder de pretparken heeft maar liefst 7 eigen apps, eigenlijk allemaal erg leuk zijn: van een eigen radiozender tot aan een augmented reality game voor bezoekers van Bosrijk. Maar de “echte” pretparken-app download je hier:


Europa-Park (& Rulantica) pretparken-app

Google score:

 • Aantal downloads: +1.000.000
 • Beoordeling: 2.9 / 5 sterren
 • Aantal reviews: 7706
 • Grootte: 112 Mb

Functies:

 • Plattegrond met GPS
 • Omschrijving & wachttijden per attractie
 • Filter je favoriete gerecht per restaurant
 • Overzicht van de shows met aanvangsttijden
 • Boarding Pass systeem
 • Ticket service

De ‘officiële’ park-app van beste pretpark ter wereld scoort, sinds de toevoeging van het nieuwe waterpark Rulantica, niet zo goed. Tijdens de lockdown is echter hard gewerkt aan een oplossing in de vorm van een flinke update. Even afwachten dus!

Je download de nieuwste versie hier:


Toverland pretparken-app

Google score:

 • Aantal downloads: +1.000
 • Beoordeling: 5 / 5 sterren
 • Aantal reviews: 28 🙂
 • Grootte: 14 Mb

Functies:

 • Parkplattegrond
 • Omschrijving per attractie
 • Overzicht van de shows met aanvangsttijden
 • Ticket service

De pretparken-app van Toverland is redelijk beperkt. Wat minder functionaliteit dan de apps van Efteling en Europa-Park maar mensen zijn er wél tevreden over. En hij is wel lekker klein en snel.

Je download hem hier:

voor iPhone

Natuurlijk zijn er nog véél meer pretparken die eigen apps hebben! Typ gewoon de naam van het park in de Google Play Store of de App Store en je vindt ze vast.

Wanneer mogen we weer?

Ik hoop dat je met de tips in dit blog je tijd in het pretpark optimaal kunt benutten en genieten van ál je favoriete attracties. Zodra de pretparken weer open mogen natuurlijk… De verwachtingen per vandaag, 11 februari 2021, zijn als volgt:

 • Nederlandse pretparken mogen naar verwachting op 3 maart 2021 weer open.
 • Duitse pretparken zouden op 15 februari weer open mogen, maar dit is verlengd tot 27 maart 2021.
 • Franse pretparken (inclusief Disneyland Paris) mogen vooralsnog pas op 3 april 2021 de deuren weer openen.
 • Belgische pretparken hebben het misschien nog wel het slechtst getroffen: de Belgisch regering doet nog geen uitspraken over wanneer ze weer open mogen.

In Disney World (Orlando, Florida) zijn vreemd genoeg alle vier de themaparken weer gewoon open! Wel met een aantal beperkingen natuurlijk, en de waterparken blijven nog gesloten, maar toch… 🙄

Laten we hopen dat we binnenkort weer lekker kunnen gaan genieten van sprookjesachtige taferelen, knuffelbare parkfiguren en bloedstollende achtbanen!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

 • Reply
  Vaderdagcadeau-ideeën voor vaders die van buiten houden - blogpapa.nl
  29 mei 2024 at 16:03

  […] Koop kaartjes voor een plaatselijk avonturenpark dat allerlei opwindende activiteiten biedt. Deze activiteit is geschikt voor alle leeftijden, zodat iedereen in het gezin mee kan doen. […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.