Huis & Tuin

Glazen schuifwand: tijd voor licht en ruimte

Glazen schuifwand

Terwijl ik dit schrijf, schijnt er een heerlijk zonnetje over onze dik besneeuwde tuin. We hebben eindelijk weer eens écht winterweer! Als ik dan met een kop dampende koffie lekker naar buiten zit te kijken, fantaseer ik graag over hoe we ons huis nóg fijner kunnen maken. Het idee van vandaag: een glazen schuifwand.

Van veranda naar speelkamer

Toen ik dit huis kocht, zat er over de hele breedte een veranda aan vast. Dat leek me aanvankelijk geweldig, maar na een paar druilerige zomers én een Olijke Tweeling die behoefte kreeg aan een eigen plekje, besloten we de veranda om te bouwen tot een speelkamer.

Het pannendak en de tegelvloer lieten we gewoon bestaan. De zijkanten maakten we dicht met geïsoleerde houten wanden op een betonnen fundering en we legden er een zwevende, goed geïsoleerde vloer in.

Help! Waar is mijn licht?

Met de ruimte zelf zijn we nu, 7 jaar later, nog steeds super blij. Onze jongens kunnen er heerlijk spelen terwijl mijn lief en ik in betrekkelijke rust kunnen werken. In Corona-tijd is dat al heel wat waard!

Waar we echter al vrij snel achter kwamen, was dat het afsluiten van je achtergevel nogal wat licht wegnam uit de woonkamer… Ik had weliswaar vier raampjes ingetekend maar die leverden veel te weinig licht op.

Tuindeuren

De volgende stap was het plaatsen van een paar flinke tuindeuren in de speelkamer. Hoera; we hadden weer licht in huis! We konden nog steeds niet de krant lezen zonder lamp, maar dat kwam vooral omdat we geen krant hebben.

Zonder gekheid: die tuindeuren brachten ruim voldoende licht in de speelkamer. De achtergevel, die dus tussen de woonkamer en de speelkamer staat, blokkeert nog steeds best wel wat licht, ondanks een redelijk groot raam en een deur met glas.

Glazen schuifwand of lichtstraat?

We hadden het wel al vaker gehad over het plaatsen van een lichtstraat over de hele breedte van de speelkamer, om zo nog meer licht binnen te laten. Maar terwijl ik vanmorgen zo’n beetje naar buiten zat te kijken kwam ik dus opeens op een ander idee: een glazen schuifwand in de achtergevel.

Zo’n schuifwand helemaal van glas zou de woonkamer natuurlijk véél ruimtelijker maken en tegelijkertijd veel meer licht doorlaten. Hoe meer ik erover dacht, hoe enthousiaster ik werd.

Kost een glazen schuifwand geen kapitaal?

Ja, dat was natuurlijk wel een ding: glas kost toch klauwen met geld? Maar ook dat bleek eigenlijk best wel mee te vallen. Tenminste; als daarmee je woonkamer opeens zo’n twaalf vierkante meter groter wordt en er veel meer zonlicht binnen komt!

Natuurlijk is een glazen schuifwand duurder dan geen glazen schuifwand. Maar als ik de kosten afzet tegen de voordelen, zie ik het eigenlijk wel zitten. 🙂

Tijd voor nog een lekker bakkie koffie en dan ga ik mijn lief maar eens vertellen van mijn plannen…


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.